https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-hustopecich-upravili-treti-lokalitu-tak-aby-pomohla-zadrzet-vodu-v-krajine
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Hustopečích upravili třetí lokalitu tak, aby pomohla zadržet vodu v krajině

18.12.2022 00:57 | HUSTOPEČE (ČTK)
Tři a půl hektaru velký prostor má pomoci rozdělit velké lány polí a zadržet vodu v krajině, měl by se stát i útočištěm živočichů. Ilustrační foto
Tři a půl hektaru velký prostor má pomoci rozdělit velké lány polí a zadržet vodu v krajině, měl by se stát i útočištěm živočichů. Ilustrační foto
Licence | Volné dílo (public domain)
Úpravu třetího "ostrova života", tedy územního systému ekologické stability, letos dokončili poblíž Hustopečí na Břeclavsku. Tři a půl hektaru velký prostor má pomoci rozdělit velké lány polí a zadržet vodu v krajině, měl by se stát i útočištěm živočichů, řekl místostarosta Hustopečí Bořivoj Švásta (Zdravé Hustopeče).
 

"Od roku 2019 byly vybudovány tři územní systémy ekologické stability, celkově zabírají 13,5 hektaru. Je na nich vysazeno 700 stromů, 3000 keřů a luční rostliny. Na jednom z nich je umístěna i suchá zídka pro plazy," uvedl Švásta.

První dvě území o celkové rozloze deset hektarů byla dokončená v roce 2019, práce na posledním z nich skončily tento podzim. Za poslední etapu zaplatila hustopečská radnice přibližně čtyři miliony korun, část pokryla dotace od ministerstva životního prostředí. Po skončení prací se bude o území několik let starat zhotovitel, poté péči převezme město.

Velká území využitelná k podobné úpravě tím město vyčerpalo. V dalších letech plánuje úpravy na menších územích a například výsadby alejí.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (8)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

pp

pavel peregrin

18.12.2022 10:10
Z mého pohledu takto upravený prostor je možná esteticky přijatelnější, ale neřeší vůbec nic.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

18.12.2022 20:33 Reaguje na pavel peregrin
Tady se ale nemá nic řešit. Důležitá je iniciativa, která vypadá, že se něco řeší.
Odpovědět
JD

Jindřich Duras

19.12.2022 09:59 Reaguje na Jiří Svoboda
Tphle bylo, myslím, od vás zbytečně, ne?
Odpovědět
JD

Jindřich Duras

19.12.2022 09:58 Reaguje na pavel peregrin
Řeší - z pohledu ČR - alespoň něco málo, ale z pohledu téhle šíleně zdevastované oblasti se jedná o obrovský průlom a obrovskou zásluhu. Jde to tam do kopru totiž strašně rychle.
Jasně, i já dokážu mít tady od stolu spoustu komentů a připomínek. Buďme ale sakra moc rádi, že někomu stálo za to se do věci pustit a dotáhnout. Za mě velké uznání.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

19.12.2022 10:59 Reaguje na Jindřich Duras
Když se podíváte na to konkrétní řešení, meze po spádnici a mezi nimi vodní tobogan, opravdu jste přesvědčen, že to není plácnutí do vody?
Odpovědět
JS

Jiří S

19.12.2022 11:32 Reaguje na Jindřich Duras
Jak se jen k takovým projektům vyjádřit. Tohle je v Hustopečích prostě nesmysl, mělo se to udělat úplně jinak. Jo a mimochodem ty co už tam byly zhotoveny dříve, tak jsou pěkně neudržované a neplní nic z toho co měly plnit. Takže projekt na prd dá se říci. Místo toho aby zabránili například firmě Moss zastavět 5 ha orné půdy skladem, mimochodem to byla krásna nejúrodnější rovina v Hustopečích, tak se tvoří takovéto nesmysly. Neříkám nic nedělat, ale jsou palčivější místa a jiné způsoby.
Odpovědět
JO

Jarka O.

19.12.2022 17:46 Reaguje na Jiří S
Ano.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

19.12.2022 11:55
Každopádně velké plus, dosti bylo nekonečných kukuplání. Když ne nic jiného, tak to pomůže diverzitě. Nová výsadba je cca po vrstevnici, ale i na spádnici, takže ten protierozní význam to zajisté má. Je jisté, že magnáty by potěšil opačný proces, tedy odstraňování překážek kvůli úspoře pár litrů nafty.

P.S. To ilustrační foto je opravdu zoufalost sama, resp 4-.

https://www.youtube.com/watch?v=3frUNnr8a5c
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist