https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-indii-pribyva-tygru-podle-lonskeho-scitani-uz-je-jich-asi-3000
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Indii přibývá tygrů, podle loňského sčítání už je jich asi 3000

29.7.2019 00:35 (ČTK)
Počet tygrů v Indii se za uplynulé čtyři roky výrazně zvýšil a dosáhl téměř 3000. / Ilustrační foto
Počet tygrů v Indii se za uplynulé čtyři roky výrazně zvýšil a dosáhl téměř 3000. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Počet tygrů v Indii se za uplynulé čtyři roky výrazně zvýšil a dosáhl téměř 3000. Výsledky loňského sčítání oznámil dnes na tiskové konferenci indický premiér Naréndra Módí. Připomněl zároveň, že před 15 lety v zemi žilo jen kolem 1400 tygrů. Indie nyní představuje jednu z nejbezpečnějších oblastí pro tyto ohrožené kočkovité šelmy na světě, uvedl předseda vlády.
 

Indické úřady sčítají tygry každé čtyři roky. Ministr životního prostředí Prakáš Džávadékar řekl, že zatímco v roce 2010 bylo na území Indie registrováno 1706 tygrů, v roce 2014 to bylo už 2226 a nyní jich je kolem 3000.

Podle premiéra Módího jde o historický úspěch. "Před devíti lety se v Petrohradě rozhodlo, že do roku 2022 by se měla populace tygrů ve světě zdvojnásobit. My v Indii jsme tento cíl splnili s čtyřletým předstihem," řekl indický ministerský předseda. Počet chráněných území v Indii vzrostl z 692 v roce 2014 na 860, dodal Módí.

Organizace na ochranu přírody výsledky přivítaly. "Indie může být velmi hrdá na své ekologické úspěchy... Pořád je ale před námi ještě dlouhá cesta, než se nám podaří zajistit pro divoce žijící tygry dlouhodobou budoucnost," prohlásila zakladatelka organizace na ochranu volně žijících druhů Wildlife Protection Society of India Belinda Wrightová.

Sloni a tygři patří podle agentury AP v Indii stále mezi nejvíce lovená zvířata, jejichž kosti a kly se draze prodávají na černém trhu k využití v čínské medicíně.

Wrightová poukázala také na to, že v Indii coby druhé nejlidnatější zemi světa představují velký problém konfliktní zájmy tygrů a místních obyvatel. Budování nových silnic, měst a energetických projektů a s tím spojené odlesňování zmenšuje přirozené životní prostředí tygrů. Ti se tak často ocitají v blízkosti lidských příbytků. Podle údajů indické vlády zabijí tygři nebo sloni v Indii denně zhruba jednoho člověka.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist