https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-indii-uhynul-druhy-gepard-prevezeny-z-afriky
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Indii uhynul druhý gepard převezený z Afriky

24.4.2023 11:21 (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
V indickém národním parku Kuno ve státě Madhjapradéš uhynul už druhý gepard ze skupiny, která sem byla od loňského roku převezena z afrických zemí. Příčina smrti šestiletého geparda zatím není známa. Informoval o tom zpravodajský server BBC News.
 

Indie zahájila převoz gepardů z Afriky v loňském roce ve snaze vrátit tyto kočkovité šelmy zpět do své přírody více než 70 let poté, co tu byly vyhubeny. V březnu uhynula jedna ze samic, která byla v první, osmičlenné skupině gepardů převezených loni v září z Namibie. Gepard, který uhynul nyní, byl přepraven letos v únoru společně s 11 dalšími z Jihoafrické republiky.

Naopak dobrou zprávu zaznamenala správa parku na konci března, kdy se nově usazenému gepardímu páru v národním parku Kuno narodila čtyři mláďata.

Gepard indický se kdysi pohyboval po celém Blízkém východě, Střední Asii a Indii. Nyní se ale vyskytuje pouze v Íránu a je považován za kriticky ohroženou šelmu. Podle odhadu íránských úřadů z roku 2022 v zemi žije 12 jedinců.

Afričtí gepardi se liší od těch, kteří žili v Indii a jejichž poslední jedinec byl zabit v roce 1952. Populace gepardů v Africe je relativně stabilní, proto byl spuštěn "Projekt gepard", který je prvním pokusem přesídlit velké masožravé šelmy z jednoho kontinentu na druhý.

Část odborníků ale projekt kritizuje. Podle nich se afričtí gepardi mohou těžko přizpůsobovat svému novému domovu v Indii a mohli by se střetnout s levharty, kteří tu žijí.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (5)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Karel Zvářal

Karel Zvářal

24.4.2023 11:50
Dohledatelný údaj o dvou stovkách gepardů v Iránu je evidentně notně nadsazený, na druhou stranu posledních 12 kusů už volá po lidském zásahu. Tzn. odchycení (zapůjčení) 2-3 samců a řízenou reprodukci s africkými gepardy v zajetí tak, aby v konečné fázi měla vypouštěná mláďata alespoň 75% původní krve.

Takto pojatý projekt je určitě lepší než nic, ale šlo by to provést určitě lépe a citlivěji vzhledem k dosaženým cílům. Těmi jsou zachování "původního" exteriéru i lepší odolnosti k místním nemocem. Měli by se k tomu rozhoupat dřív, než bude pozdě...
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

24.4.2023 12:01
O vysoké mortalitě gepardích mláďat už zde zmínka byla, tj až 90% zahyne vinou lvů a hyen, na prozrazení se podílí vydatně i šakali. Díky své křehkosti a chabému stisku není sám schopen skolit silnější kořist (větší antilopu, mladého pakoně, zebru), navíc i relativně slabý soupeř (menší antilopa) ho dokáže probodnout rohem, čímž ztrácí schopnost lovit, pokud neuhyne hned v důsledku pneumotoraxu či krvácení.
Odpovědět
Sl

Slovan

24.4.2023 19:36
Projekt, který je celý špatně. Snažit se nahradit původního (a stále existujícího) geparda úplně jiným poddruhem z jiného kontinentu je blbost. Tito jedinci mohli být vypuštěni v nějaké africké rezervaci a do Kuna mohli být konečně přesunuti asijští lvi.
Tak trochu si i přeji, aby tento projekt selhal a aby se následně udělalo vše pro záchranu gepardů asijských. Je třeba zbývající kusy z přírody odchytit, odchovat v zajetí mláďata a ty v určitý moment začít vypouštět zpět do divočiny. Tam už mnoho jiných možností není a čas se krátí extrémní rychlostí.
Odpovědět
Pe

Pepa

24.4.2023 19:48 Reaguje na Slovan
Ano, bylo by to pro záchranu asijce to nejlepší, ale to pro Indy není finančně zajímavé. Tygři jsou neviditelni, lvi jen na jednom místě, stejně tak nosorožci a gepardi by mohli být tím novým tahákem jak přitáhnout více lidí..
Odpovědět
Sl

Slovan

25.4.2023 13:37 Reaguje na Pepa
Tohle je bezesporu spíše marketingový než ochranářský projekt. Ale...
Zrovna Indii musíme být vděční za mnohé. Kolik by dnes ve volné přírodě žilo nejenom tygrů bengálských, ale i nosorožců indických, slonů indických, gaurů... nebýt veleúspěšných programů na jejich záchranu právě v Indii? Lev asijský byl na cestě k vyhubení stejně jako lev berberský na severu Afriky. Jeho se však podařilo zachránit a v přírodě jich dnes běhá kolem 700. Jediné co je nyní potřeba udělat je tu populaci dát na více míst. Hlavně kvůli tomu, aby je nevyhubila nějaká nemoc. Kuno byla jedna z oblastí, která byla navrhována. Místo toho se tam ale vypouští afričtí gepardi. A to je špatně. Je to ale jediná věc, kterou si u Indie mohu dovolit kritizovat pokud se bavíme o ochraně přírody.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist