https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-indii-uhynul-uz-sedmy-gepard-ze-skupiny-ktera-tam-byla-presidlena-z-afriky
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Indii uhynul už sedmý gepard ze skupiny, která tam byla přesídlena z Afriky

12.7.2023 12:04 (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto | up3ryummy / Flickr
Další gepard ze skupiny, která byla do Indie přesídlena z Afriky, uhynul v národním parku Kuno ve státě Madhjapradéš. Informoval o tom zpravodajský server BBC News.
 

Od října loňského roku bylo do Indie v rámci vládního programu přepraveno 20 gepardů z Jihoafrické republiky a Namibie; z této skupiny už ale uhynuli celkem čtyři gepardi a letos uhynula také tři mláďata jednoho z párů.

Podle činitele parku Kuno gepard uhynul zřejmě kvůli souboji s jiným gepardem. Strážci parku ho našli se smrtelnými zraněními.

Indii kdysi obýval gepard indický, který tam ale vyhynul před sedmi desítkami let. Nyní se vyskytuje pouze v Íránu a je považován za kriticky ohroženou šelmu. Podle odhadů zbývá už jen 12 jedinců.

Z Afriky byl do Indie převezen příbuzný druh - gepard štíhlý. Projekt ale kritizuje řada expertů na ochranu přírody a divoce žijící zvířata.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (20)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

RJ

Robert Jirman

12.7.2023 12:21
tento projekt se skutečně nepovedl
Odpovědět
Pe

Pepa

12.7.2023 15:01 Reaguje na Robert Jirman
proč? Projekt je teprve v samém začátku a vy o něm jako o minulosti... Gepard nemusel zemřít po útoku jiného geparda, ale po útoku levharta, které tam představuje největší nebezpečí.
Ono, cesta, dva měsíce v karanténě a nové prostředí jim moc nepřidá.
Naději v tomto projektu spatřuji především v osvětě pro místní a správci parku se těší na nový druh safari, které budou moct nabídnout. Park je to sice veliký ale tlak okolních vesnic na jeho území je ustavičný...
Odpovědět
Sl

Slovan

12.7.2023 23:23 Reaguje na Pepa
Těžko mohl zemřít po útoku levharta, když se jedná o další případ úmrtí v aklimatizačním (a tedy oploceném i hlídaném) výběhu. Je trošku k zamyšlení, že zvířata umírají již v tomto stádiu reintrodukce, nemyslíte?
On má gepard z Afriky překvapivě velká teritoria. Mnozí odborníci již před spuštěním projektu varovali, že Kuno je malé pro tolik gepardů! Takže žádný velký park, ale řekněme průměrný.
V jednom máte ale pravdu. Tohle totiž není nic jiného než PR projekt k nalákání turistů do oblasti! Tento projekt nemá s praktickou ochranou přírody moc co dělat. Má se udělat vše možné pro záchranu původního asijského poddruhu, který i v Kunu dříve dokázal úspěšně žít. Místo toho se nesmyslně tahají gepardi z Afriky… a výsledek vidíte. Pan Jirman má pravdu: tento projekt se skutečně nepovedl. A to se v Kunu nevyskytuje silná populace tygrů.. ti se tam sice sem tam ukážou, ale nezůstanou. Proč se jim ta oblast nelíbí je taky dobrá otázka…
Odpovědět
VJ

Václav John

13.7.2023 11:21 Reaguje na Slovan
"Má se udělat vše možné pro záchranu původního asijského poddruhu, který i v Kunu dříve dokázal úspěšně žít"

To je trochu alibismus. Indie může těžko udělat něco s původním asijským poddruhem, který se vyskytuje v Íránu. Získat jedince z Íránu na reintrodukci se dlouhodobě snažili, ale to není možné, je jich tak málo, že není co vysazovat. Podmínku "Má se udělat vše možné pro záchranu původního asijského poddruhu" Indie splnila, zbývá jedině tak masivní letecká invaze do Íránu, ale to jste předpokládám asi nemyslel.

Takže teď už bez ironie. Indie měla s gepardy v podstatě dvě možnosti - buď to nechat být a nebo zkusit reintrodukci z Afriky. To druhé samozřejmě smysl dává (bavíme se o globálně ohroženém druhu) a za mě dobrý nápad, jestli ale byla vybraná lokalita zvolená dobře a projekt dává smysl po této stránce, k tomu se vyjadřovat nebudu.

Nehledal bych souvislost mezi biologickými nároky dvou tak odlišných velkých šelem, jako je tygr vázaný na lesní biotopy a gepard vázaný na otevřené biotopy. To je opravdu jako srovnávat jabka a hrušky.

PS - Samozřejmě má Indie jiné ohrožené druhy, které by měly mít mnohem vyšší prioritu, třeba ikonický a kriticky ohrožený drop černohlavý. Jenže oni ji mají a projekty na ně běží taky.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

13.7.2023 13:59 Reaguje na Václav John
Ona i ta antilopa jelení, jako někdejší hlavní kořist indických gepardů, je poměrně vzácná, takže pokud má být projekt úspěšný, měli by vytvořit park někde v pouštní oblasti. Nebyla by marná ani repatriace v Kazachstánu, kde kdysi gepard též žil, neb stavy tamní sajgy jsou na dobré úrovni a šance na udržení a růst populace jsou mnohem vyšší, než v té lesnaté části Indie. Vzhledem k prudkému nárůstu lidské populace rapidně ubývá vhodných lokalit, proto se spíše dočkáme dalších PR zpráv, než nějakých hmatatelných výsledků.
Odpovědět
VJ

Václav John

13.7.2023 21:29 Reaguje na Karel Zvářal
Hlavně by bylo skvělé, kdyby se nakonec přece jenom nějak zmátořil gepard v tom Íránu, ale nějak to zatím nevypadá. Do Íránu i Kazachstánu jsem se kdysi chystal a nevyšlo to, tak snad to ještě klapne, obě ty země jsou úžasné a stojí za návštěvu.
Odpovědět
Sl

Slovan

13.7.2023 18:30 Reaguje na Václav John
Proč alibismus? Vím, že dříve chtěli vyměnit své lvy za gepardy. Tenkrát to padlo, už ani nevím proč (zřejmě politika?). Je to už ale celkem doba.
Těch asijských gepardů je málo, měli by se pochytat a pokusit se je zachránit v zajetí. A já jsem přesvědčen, že Indie mohla toto téma nadhodit a přesvědčit Íránce k vytvoření společného projektu. Nemají s nimi tak špatné vztahy jako Západ.

Úplně původně chtěli použít gepardy z Liwonde v Malawi, kam byli ÚSPĚŠNĚ navráceni. Proč? Kvůli podobnosti s krajinou Kuna. Takže v krajině jako takové být problém nemusí. Gepard dokáže žít i v lesnatější krajině, není to zvíře čistě otevřených biotopů, byť je samozřejmě preferuje. Matky s mláďaty se skrývají i třeba v okrajových částech (lesnatých) Serengeti před většími predátory a samci.

Já naprosto uznávám indické úspěchy. Často je dokonce dávám za vzor. Nicméně s vypouštěním afrických gepardů do volné přírody v Asii (kamkoli) prostě nesouhlasím. Ne dokud mají ti asijští aspoň malou šanci přežít.
Africký je druh ohrožený, ale v Africe je dost míst, kam by mohli být navráceni. Tam je jejich domov. Chová je taky spousta ZOO.
Odpovědět
VJ

Václav John

13.7.2023 21:42 Reaguje na Slovan
To bych asi měl vysvětlit - často slyším argument, že druh X ve státě Y není potřeba chránit, protože ve státě Z jich je ještě poměrně hodně. Přitom ale žádný stát neodpovídá právně za jiný stát a stát X pochopitelně pokud vojensky neobsadí stát Z, tak nebude moc garantovat, že ta situace bude platit. Vaše reakce, byť tak asi nebyla myšlená vyznívala trochu podobně.

S ochranou gepardů v Íránu byla bohužel spousta problémů, mj. tady:
https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ochranci-prirody-byli-v-iranu-odsouzeni-az-k-desetiletym-trestum

Dělat vědce / výzkumníka / odbnorníka v teokratickém totalitním systému prostě není jednoduché, bohužel (a to píšu s vědomím, že Írán je u nás neprávem démonizovaný a rozhodně je mnohem demokratičtější a pro mě přijatelnější než třeba Saúdská Arábie. Žít bych tam ale ani tak nechtěl).

Kdyby hrozilo, že dojde ke křížení s gepardy v Íránu, tak bych asi váhal. Nicméně ono to zatím nehrozí a vzhledem k migračním překážkám není o moc pravděpodobnější, že se gepardi dostanou přirozeně do Íránu z Indie než že se tam dostanou z Afriky. Ale rozumím, někdy je to těžké, zvlášť když neznáte výsledek.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

13.7.2023 22:12 Reaguje na Václav John
Ono to křížení by skomírající subspecii jen a jen prospělo! Stačí odchytit jedno samce a mít skupinu 3-6 afrických samic. Jejich potomky opět nakrýt jiným íránským samcem. Výsledkem bude několik desítek gepardů s 75-ti procenty původní krve. Je potom vysadit na vhodných místech původního výskytu... ale to by musel být nejdřív zájem druh zachránit.
Odpovědět
Sl

Slovan

14.7.2023 08:39 Reaguje na Václav John
Aby jsme se chápali - já se v tomto s Vámi naprosto shodnu. Pokud by Indie byla africký stát, kde byl gepard štíhlý dříve vyhuben, pak bych tleskal. Jenže Indie africký stát není. Žít by tam měl jiný poddruh, dodnes existující. Nebo byste podporoval vypouštění rysů kanadských k nám místo ostrovidů? Já ne a už vůbec ne v momentě, pokud by kdekoli ten ostrovid stále přežíval a měl byť tu nejmenší šanci se vzchopit.

Írán je, bohužel, dost uzavřená země. Moc odborníků ze zahraničí tam nepracuje. To zmiňujete správně. Je tedy tamní ekosystém dostatečně prozkoumaný? Já tomu moc nevěřím. Ta země má dost odlehlých oblastí. V Africe se dělají průzkumy oblastí, kde žádný kvalitní kvůli nestabilitě dodnes nebyl klidně několik desítek let. A tyto průzkumy potvrzují i gepardí populace, které byli spíše teoretické a nevědělo se, zda tam vůbec stále žijí. Luengue-luiana NP v Angole nebo Badingilo/Boma NP v J.Súdánu budiž příkladem. Chápete co tím chci říct?
Celý ten indický projekt mi přijde jako příliš brzká kapitulace. Co se stane, když se z toho nejhoršího jakýmkoli způsobem dokáže asijský poddruh dostat… Indie řekne: sorry, ale my už máme svoje africké gepardy? Takhle to vnímám já.
Odpovědět
VJ

Václav John

14.7.2023 13:46 Reaguje na Slovan
Tam jde o definici druhu a poddruhu a to se dostáváme trochu někam jinam rys kanadský a ostrovid jsou samostatné druhy. Ale je fakt, že se tohle posouvá (definice druhu se v posledních desetiletích rozmělňuje) a dřív to takto nebylo.

A ano, najdeme podobné negativní příklady

-introdukce bobra kanadského do Finska v době, kdy to s bobry v Evropě vypadalo bledě
-zkřížení zubra a bizona a vytvoření hybridní populace na kavkaze, která je sice vitální, ale nejsou to ani zubři ani bizoni
-naštěstí včas zastavená snaha o oživení tatranských kamzíků v době, kdy na tom byli kriticky špatně (kolo 150 kusů) jedinci z Alp. Naštěstí se nestalo, kamzíků je dnes v Tatrách hodně přes 1000 kusů a žádné genetické problémy nemají, stačila přísná ochrana.

Takže teoreticky to klidně může dopadnout s gepardem tak, jak píšete. Já se spíš bohužel bojím, že to už je konečná, jsou prostě druhy a poddruhy, které se teoreticky ještě zachránit dají, ale už by se to rovnalo zázraku - třeba sviňucha kalifornská, saola nebo právě asijský gepard. Z historie sice víme, že zázraky tohoto charakteru se někdy podaří, ale většinou ne.
Odpovědět
Sl

Slovan

14.7.2023 23:19 Reaguje na Václav John
Ano, tenhle argument taky beru.
Přesto si myslím, že je to dost podobné. Rys kanadský je z jiného kontinentu a je třeba menší. Je ze stejného rodu, byť to není poddruh ostrovida. On je gepard indický oproti africkému menší. Celkově je takový méně robustný a trošku mě popravdě i překvapuje, že se jedná pouze o poddruh.

Chápu to tak, že hlavní rozdíl mezi mým a Vašim názorem je v tom, že zatímco já stále věřím, že indický poddruh může být zachráněn, Vy tomu naopak šance nedáváte. No, trochu egoisticky budu doufat, že pravdu budu mít já :-)

P.S. Ti kříženci bizona a zubra žijí, pokud se nepletu, pouze v jedné rezervaci. Je to taková rarita. Ale daří se jim, ne že ne. To máte pravdu. Dnes naštěstí na jiných místech vznikají populace “čistokrevných” zubrů.
Odpovědět
VJ

Václav John

19.7.2023 13:01 Reaguje na Slovan
Víceméně ano. Poměrně intenzivní snahy o záchranu asijských gepardů běží už nejméně 10 let, situace je nicméně kritická bez známky zlepšování. Írán je současně pod těžkými sankcemi a hospodářská situace místních lidí se rozhodně nezlepšila, právě naopak.

Bylo by potřeba udělat všechno pro to, aby se situace otočila, ale nedělám si velké naděje, teoreticky je to možné, realistické ale ne. Navíc je třeba si uvědomit, že tady je ohrožený celý druh, počty gepardů jsou necelých 10 tisíc kusů celosvětově, většina z nich žije v oblastech s velmi rychle rostoucí lidskou populací (nikde jinde na světě nepřibývá lidí tak rychle jako v subsaharské Africe).
Odpovědět
VJ

Václav John

14.7.2023 13:46 Reaguje na Slovan
Tam jde o definici druhu a poddruhu a to se dostáváme trochu někam jinam rys kanadský a ostrovid jsou samostatné druhy. Ale je fakt, že se tohle posouvá (definice druhu se v posledních desetiletích rozmělňuje) a dřív to takto nebylo.

A ano, najdeme podobné negativní příklady

-introdukce bobra kanadského do Finska v době, kdy to s bobry v Evropě vypadalo bledě
-zkřížení zubra a bizona a vytvoření hybridní populace na kavkaze, která je sice vitální, ale nejsou to ani zubři ani bizoni
-naštěstí včas zastavená snaha o oživení tatranských kamzíků v době, kdy na tom byli kriticky špatně (kolo 150 kusů) jedinci z Alp. Naštěstí se nestalo, kamzíků je dnes v Tatrách hodně přes 1000 kusů a žádné genetické problémy nemají, stačila přísná ochrana.

Takže teoreticky to klidně může dopadnout s gepardem tak, jak píšete. Já se spíš bohužel bojím, že to už je konečná, jsou prostě druhy a poddruhy, které se teoreticky ještě zachránit dají, ale už by se to rovnalo zázraku - třeba sviňucha kalifornská, saola nebo právě asijský gepard. Z historie sice víme, že zázraky tohoto charakteru se někdy podaří, ale většinou ne.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

12.7.2023 15:15
Lesnatá krajina vhodná spíše pro levharta, tygra či vlka, kteří zde možná také žijí. Když je pomineme jako potravní konkurenty, jsou také nebezpečím pro nelesní šelmu. Navíc - a to je až zarážející, má být hlavní kořistí geparda jelen!-(zřejmě axis). Což je pro atleticky stavěnou šelmu lehká kořist k dostižení, nikoliv však ke skolení! Silný jelen (70-90 kg) může geparda snadno zranit nebo i zabít. V obecné rovině jsem příznivcem repatriace tohoto druhu, ovšem v dané oblasti s nevhodným habitatem a těžko zdolatelnou kořistí mu velkou budoucnost nedávám. Pokud tam nebude dostatek např zajíců, tak po odlovení mladých axisů to bude mít s uživením těžké. Kdyby lovil ve smečce/skupině (samci), potom ano, ovšem solitérně žijící samice nemá valné šance vrh odchovat.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

12.7.2023 15:48 Reaguje na Karel Zvářal
Přijde mi to jak projekt "holky z gymplu", která ví, že šelmy (tygr, levhart) loví býložravce, takže ten cheetah bude též lovit indickou spárkatou. Řekl bych, že ta tři uhynulá (dehydrovaná) mláďata z prvního vrhu tak trochu naznačila budoucnost tohoto projektu v NP Kuno. Prostě ono nezáleží jen na velikosti, ale i na habitatu. A ten první pokus by mohl/měl být ponaučením.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

12.7.2023 16:09 Reaguje na Karel Zvářal
https://www.youtube.com/watch?v=ZoOfrsfcW0w
Odpovědět
JM

Josef Mozek

14.7.2023 12:17
Pokud tomu dobře rozumím, z původní 20ti vysazených uhynuli 4 gepardi a 16 tedy žije. Dále uhynul vrh jedné samice, 3 mláďata. Neuvádí se, zda další samice něco odchovaly nebo ne. Zatím je tedy předčasné usuzovat, zda je akce úspěšná nebo není. Rozhodující je dostupnost potravy a vody. Roli může hrát i (ne)odolnost vůči jiným, místním virům, bakteriím, parazitům.
Co se týká Íránu, tak 12 ks je hodně špatný stav populace. Vliv může mít příbuznost , takže řešením je osvěžení krve gepardem z Afriky, jak píše pan Zvářal. Ovšem ne masivním vypouštěním z velkochovu, ale jen jedním nebo dvěma samci. Alespoň část samic tak bude mít šanci na odchov životaschopnějších mláďat.
Odpovědět
JM

Josef Mozek

14.7.2023 12:17
Pokud tomu dobře rozumím, z původní 20ti vysazených uhynuli 4 gepardi a 16 tedy žije. Dále uhynul vrh jedné samice, 3 mláďata. Neuvádí se, zda další samice něco odchovaly nebo ne. Zatím je tedy předčasné usuzovat, zda je akce úspěšná nebo není. Rozhodující je dostupnost potravy a vody. Roli může hrát i (ne)odolnost vůči jiným, místním virům, bakteriím, parazitům.
Co se týká Íránu, tak 12 ks je hodně špatný stav populace. Vliv může mít příbuznost , takže řešením je osvěžení krve gepardem z Afriky, jak píše pan Zvářal. Ovšem ne masivním vypouštěním z velkochovu, ale jen jedním nebo dvěma samci. Alespoň část samic tak bude mít šanci na odchov životaschopnějších mláďat.
Odpovědět
JP

Jaroslav Pobeha

2.9.2023 08:51
Existuje lepšie miesto pre reintrodukciu gepardov.
A to severná amerika.
On tam príbuzný geprda kedysi žil a spolu s ním sa vyvinuly rýchle vidlorohy.
Dnes tam nie je jediná šelma, ktorá by vidlorohy dokázala dobehnúť. Kvôli tomu sa zhoršuje ich genetický materiál.
https://korzar.sme.sk/c/5978086/vidloroh-najvacsi-vytrvalec-planety.html
"Zoológovia však myslia do budúcnosti, ako stáda kopytníkov udržať geneticky stabilné a kvalitné. Pumy ani vlci nestačia účinne likvidovať najslabšie jedince, pretože aj tie sú na ne príliš rýchle. Posledný prirodzený nepriateľ vidlorohov - predok gepardov - vymizol v tejto časti sveta pred 15-tisíc rokmi. Prežívanie slabších jedincov je pritom pre každú populáciu zvierat zhubné. Dokázala to aj epidémia, likvidujúca pred rokmi severoamerické jelence bielochvosté potom, čo farmári vystrieľali ich predátorov kojoty a vlky."

Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist