https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-italii-vyvolalo-poboureni-zastreleni-medvedice-ktera-mela-mladata
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Itálii vyvolalo pobouření zastřelení medvědice, která měla mláďata

1.9.2023 19:08 (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zastřelení medvědice u národního parku v italském regionu Abruzzo ve čtvrtek večer vyvolalo pobouření politiků i ochránců přírody. Muž, který medvědici zastřelil, tvrdí, že tak učinil ze strachu, píše agentura ANSA. Podle svědectví však zvíře před tím nikomu neublížilo, byť se občas pohybovalo i v zastavěné oblasti. Ochránci se také obávají o život dvou mláďat medvědice, po kterých se nyní pátrá.
 

Medvědice, která získala přezdívku Amarena (višeň v italštině), protože prý měla ráda toto ovoce a třešně, spadala do programu na ochranu druhu medvědů ze střední Itálie Ursus arctos marsicanus. Těch je zhruba 60 a žijí především v národní parku, který pokrývá část apeninského pohoří v regionech Abruzzo, Lazio a Molise.

Medvědici Amarenu zastřelil jeden muž ve čtvrtek večer, když se pohybovala na okraji vesnice San Benedetto dei Marsi. Muže zadržela policie. Ten při výslechu řekl, že medvědice vnikla na jeho pozemek a měl z ní strach, napsala agentura ANSA. Muž medvědici zastřelil mimo chráněnou oblast.

Zastřelení chráněného zvířete dnes vyvolalo kritiku politiků. Podle ministra životního prostředí Gilberta Pichetta se jedná o "vážnou událost, kterou je nutné co nejdříve objasnit". Šéf regionu Marco Marsilio incident odsoudil jako urážku celého regionu. Událost podle něj vyvolává hněv a smutek.

"Těžko se mi věří tomu, že se jednalo o sebeobranu. Medvědice Amarena nikdy na nikoho nezaútočila," uvedl šéf národního parku Luciano Sammarone. Občas se však zvíře přiblížilo k lidským sídlům.

Obavy nyní panují o dvě mláďata, která byla s medvědicí a po jejím zastřelením utekla. Podle ochránců přírody nejsou zřejmě ještě dost stará, aby se dokázala o sebe postarat. Vyhlásili po nich pátrání, ačkoliv nebude snadné plachá zvířata nalézt.

V uplynulých měsících Itálie řešila několik případů problematického soužití mezi medvědy a lidmi. Velký ohlas měla smrt běžce, kterého podle analýz zabila v dubnu medvědice Jj4 v tridentských Alpách na severu země. Jednalo se první smrt člověka, kterou v Itálii způsobil medvěd za posledních 150 let. Místní úřady usilují o utracení medvědice, která se nachází v zajetí. Jejich snahy ale zatím zablokoval správní soud.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (13)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Zbyněk Šeděnka

2.9.2023 10:51
Na jiném portálu byla fotka, jak si ta medvědice s mladými večer štráduje po vsi mezi lidmi. Tohle určitě není normální.
Odpovědět
Anyr

Anyr

2.9.2023 12:44 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Normální není, že si člověk myslí, že má na světě nějaké výsostné postavení. Jediné, co mu náleží právem, je první místo v blbosti a aroganci.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

2.9.2023 14:18 Reaguje na Anyr
Každý jedinec má právo na obranu. Beru, že bychom měli brát ohled na medvědy v přírodě, protože to je jejich biotop. Ale města a vesnice jsou zase biotop člověka a tam by měl mít přednost on.
Odpovědět
Pe

Pepa

2.9.2023 21:49 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Medvědice tam byla stará známá, jste pos.erove... stacilo aby tam byl ten spravnej Pepek a ten uz by ji vyprovodil do bezpeci...
https://9gag.com/gag/amAKN8y?utm_source=copy_link&utm_medium=post_share
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

3.9.2023 12:37 Reaguje na Pepa
Tak proč jste se tam nerozjel sám? Mohl jste ji zachránit a ještě byste byl slavný. Mimochodem, ta medvědice mohla vážit nějakých 150 - 200 kilo. Stačilo by, aby měla pocit, že některé její medvídě je ohroženo a z mírumilovné šelmy se stane nelístostný zabiják. Už tak bylo nenormální její chování, kdy chodila do vsí, i když se tam pohybovali lidé.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

3.9.2023 12:55 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Na Apeninách také vypouštěli medvídky, takže možná je to jeden z těch polokrotkých, co byli v dětství v kontaktu s lidmi. To je odvrácená strana repatriace, kdy pohyb velké šelmy v obci už může být (resp. je) za hranou tolerance a takové zvíře může být z venkovské "přírody" odstraněno. Zda ano, či ne, to je věcí sporu, a určitě budou řvát nejvíce ti, kdo se s míšou tváří v tvář nepotkali. Pán určitě bude mít spoustu zastánců, ale ti bývají zpravidla zticha, zatímco odpůrci o sobě dají řádně vědět.
Odpovědět

Viktor Šedivý

3.9.2023 15:59 Reaguje na Anyr
Přinejmenším má člověk samozřejmě právo na zajištění bezpečného prostředí. Medvědice, která se nebojí lidí do té míry, že ve dne vleze s medvíďaty do intravilánu obce, to je poukázka na prů§er. A když ne teď, tak s příštím vrhem.
Co tedy jiného než odstřel? Obecní vyhláška, zakazující pohyb medvědů v obci?
Odpovědět
JP

Jaroslav Pokorný

2.9.2023 14:26
On je to problém. Jako pamětník vzpomínám, že za socialismu bylo na Slovensku napočítáno 400 medvědů a tehdy se říkalo, že to je tak akorát. Stav byl udržován poplatkovým odstřelem.
Po Velké Sametové jsem si přečetl, že na Slovensku je na 800 medvědů. Ještě později, že prý 1200. Kolik jich je nyní?? Ví to někdo?
Je jasné, že se do slovenských hor už nemohou vejít.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

2.9.2023 14:45 Reaguje na Jaroslav Pokorný
Podle Lesů Slovenské republiky bylo loni na Slovensku 2500 - 2700 medvědů. Rozporuje to tlupa vědátorů, kteří na omezeném prostoru posbírali medvědí bobky, nechali udělat testy DNA a složitými propočty došli k číslu asi 1300 kusů.
Odpovědět
RJ

Robert Jirman

4.9.2023 17:03 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
mě by zase zajímalo jak dospěly LSR k počtu 2500-2700 ks. Existuje nějaká metodika počítání nebo to počítali z posedu ?
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

4.9.2023 21:11 Reaguje na Robert Jirman
Jejich terénní pracovníci mají zřejmě celkem slušně obeznané svoje revíry a určitě pracují s větší efektivitou než takzvané vlčí hlídky, které v lednu vyrazí do terénu a diví se, že nenacházejí žádné medvědí stopy.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

3.9.2023 10:35
Rada: Nechej se sežrat a pak si stěžuj, že máš zakázanou obranu. Bude ti
to sice prd platné, ale pocit, že jsi neublížil medvědovi je k nezaplacení!
Nezdá se vám to ujeté? Mi ano a zachoval bych se jako ten střelec.
Odpovědět
RP

Radim Polášek

3.9.2023 12:40 Reaguje na Břetislav Machaček
1+++
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist