https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-izraeli-vratili-do-more-17-vzacnych-zelv-uzdravenych-z-tezkych-zraneni
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Izraeli vrátili do moře 17 vzácných želv uzdravených z těžkých zranění

9.7.2022 02:00 | JERUZALÉM (ČTK)
Na pláži v Izraeli přihlížely desítky lidí návratu 17 vzácných želv zpět do moře po uzdravení z vážných zranění. Většinu z nich jim způsobily výbuchy pod vodou. Zvířata byla několik měsíců v péči pracovníků střediska pro záchranu mořských želv ve středním Izraeli, napsala agentura AP.
 

Personál správy izraelských národních parků dopravil želvy do záchranné stanice v zimě. Po uzdravení se včera mohlo do svého prostředí vrátit 15 karet obecných a dvě karety obrovské řazené k ohroženým druhům. Obojí jsou v Izraeli chráněné.

Želvy potřebovaly intenzivní péči a na pracovišti v Michmoretu severně od Tel Avivu dostávaly antibiotika a tekutiny. Ředitel střediska Janif Levy řekl, že než se rozhodlo o vypuštění želv zpět do moře, museli si biologové být jistí, že "nedělají chybu a že vracející se želvy jsou stoprocentně zdravé".

Všechny byly před odchodem přeměřeny, zváženy a některé dostaly na krunýř známku umožňující sledovat jejich pohyb a studovat jejich chování v přírodě.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Karel Zvářal

Karel Zvářal

9.7.2022 22:41
Výbuchy pod vodou? Tak se asi u nich loví ryby a svezou se s nimi i želvy. Řekl bych, že stopro zdravé budou po lehkých zraněních, ale po těžkých? To asi těžko...
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

10.7.2022 13:29 Reaguje na Karel Zvářal
To vážné zranění může být i prasklý krunýř nebo poškozená čelist. To se dá vyléčit.
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

10.7.2022 15:21 Reaguje na Karel Zvářal
Říká se tomu Ruská třpytka.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist