https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-japonskem-automatu-zacali-nabizet-medvedi-maso
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V japonském městě začali nabízet medvědí maso z automatu

11.4.2023 10:41 (ČTK)
Asijští medvědi jsou označeni za zranitelné, nicméně nejsou kriticky ohrožení, a v Japonsku je legální jíst medvědí maso.
Asijští medvědi jsou označeni za zranitelné, nicméně nejsou kriticky ohrožení, a v Japonsku je legální jíst medvědí maso.
Odlehlé japonské město Semboku začalo v prodejním automatu nabízet medvědí maso, které pochází z tamních medvědů. Ti se chytají do pastí nebo je místní loví v lesích a na horách. Medvědi ušatí jsou přitom zařazeni mezi zranitelné druhy, napsala agentura Reuters. Čtvrtkilogramový balíček stojí v přepočtu asi 360 Kč.
 

Útoky spáchané medvědy jsou v některých částech japonského venkova velmi časté. Medvědi nemají v lesích dostatek potravy, vyrážejí proto hledat jídlo do obydlených oblastí.

"Medvědi by mohli být nebezpeční, kdyby dorazili do města, takže na ně lovci chystají pasti a střílí je," uvedl Daiši Sato, který umístil automat na medvědí maso vedle svého obchodu s nudlemi. Medvědi ušatí jsou označeni za zranitelné, nicméně nejsou kriticky ohrožení, a v Japonsku je legální jíst medvědí maso. Maso z chycených medvědů je podle Sata velmi chutné, protože krev z něj okamžitě vyteče.

Prodejní automaty po celém Japonsku nabízejí vše od nápojů, pochutin až po roušky či exotičtější pokrmy, jakou je hmyz či velrybí maso. "Medvědí maso není příliš běžné, tak chceme nalákat turisty, aby do našeho města dorazili a koupili si ho," dodal prodavač. Město Semboku leží asi 400 kilometrů severně od Tokia v prefektuře Akita. Jak Sata doplnil, průměrně prodá za týden sedm až deset balíčků masa po 250 gramech, každý z nich stojí 2200 jenů (asi 360 Kč).

V loňském roce v Japonsku utrpělo zranění při střetu s medvědem 75 lidí, dva lidé zemřeli. Jedna z obětí pocházela právě z prefektury Akita.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist