https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-jeskyni-na-turoldu-znovu-zimuje-pres-600-netopyru
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V jeskyni Na Turoldu znovu zimuje přes 600 netopýrů

23.1.2021 01:46 | MIKULOV (ČTK)
První sčítání "zimních spáčů" Na Turoldu se uskutečnilo už v roce 1958, od roku 1984 mají odborníci k dispozici nepřerušenou řadu údajů.
První sčítání "zimních spáčů" Na Turoldu se uskutečnilo už v roce 1958, od roku 1984 mají odborníci k dispozici nepřerušenou řadu údajů.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Přezimujících netopýrů v jeskyni Na Turoldu u Mikulova na Břeclavsku je i tento rok přes 600. Jde především o vrápence malé, ale také o netopýry brvité. Ještě před několika lety přitom byly jejich počty mnohem nižší, uvedla Správa Chráněné krajinné oblasti Pálava.
 

První sčítání "zimních spáčů" Na Turoldu se uskutečnilo už v roce 1958, od roku 1984 mají odborníci k dispozici nepřerušenou řadu údajů. Potěšující zprávou je pro ně to, že počet přezimujících netopýrů v posledních letech narůstá. Letos jich oproti loňsku sice mírně ubylo, i tak jejich počet zůstal nad 600. Odborníci letos napočítali 601 vrápenců malých, přičemž loni jich bylo 619, v roce 2014 zhruba 300. Kromě nich Na Turoldu letos přezimuje i 12 netopýrů brvitých, také jeden netopýr velký a netopýr vodní. Pro vrápence malého je jeskyně Na Turoldu jedním z nejvýznamnějších zimovišť v České republice vůbec.

Při prvním sčítání vědci Na Turoldu napočítali 113 přezimujících jedinců čtyř druhů. "Pak ale kvůli zpřístupnění jeskyně začaly počty zimujících jedinců klesat. V 70. letech 20. století tady dokonce několik zim nebyl objeven ani jeden," uvedla správa.

Zajímavostí je například to, jak odborníci spící netopýry mezi sebou rozeznávají. Zatímco netopýři skládají křídla podél těla, vrápenci jsou do nich i s hlavou celí zabalení, z "balíčku" vyčuhují jenom drápkaté nožky, na kterých jsou zavěšení. Rozeznatelné jsou také jednotlivé druhy spících netopýrů, například netopýr brvitý zimuje zavěšený a ve velmi těsných skupinách, netopýr řasnatý naproti tomu jednotlivě ve spárách.

Vrápenci i netopýři patří do řádu letouni, což je skupina živočichů, kteří jsou jako jediní ze savců schopni aktivního letu, a to za pomoci předních končetin přeměněných v křídla. Typická je pro ně takzvaná echolokace, která funguje na principu vysílání krátkých sérií vysokofrekvenčních zvuků, které narážejí do předmětů v jejich okolí. Odražené zvukové vlny netopýři zachytávají velkými ušními boltci. Díky této technologii se netopýři i v absolutní tmě snadno orientují v prostoru a získávají potravu, tedy lezoucí i létající hmyz.

Jeskyně Na Turoldu leží v přírodní rezervaci vrch Turold na okraji Mikulova. Objevena byla při těžbě kamene v roce 1951 nedaleko již dříve zničené Turoldovy jeskyně. Je jedinou jeskyní v druhohorních vápencích v ČR zpřístupněnou veřejnosti.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

JD

Jiří Daneš

23.1.2021 18:12
Obávám se, že netopýři brzi zmizí, protože se živí hmyzem a ten už téměř z Čech i Moravy zmizel. Bude snad brzy nahražen, pod dohledem AOPK, vlky, v Čechách na Šumavě, Frýdlandsku a leckde jinde, kde se pasou ovce, kozy a hospodářský dobytek. Na Moravě pak především vlky, medvědy a rysy v Bezkydech a možná i na Jeseníky a Českomoravskou vysočinu (vědecky vrchovinu) se dostane.
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

23.1.2021 18:45 Reaguje na Jiří Daneš
Ještě že hmyz není hlavní potravou vlků. Jinak byste úbytek ptáků a netopýrů na ně také hodil, že?
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist