https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-jistebnici-na-taborsku-bylo-v-nedeli-citit-slabe-zemetreseni
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Jistebnici na Táborsku bylo v neděli cítit slabé zemětřesení

6.2.2024 12:02 (ČTK)
Záznam zemětřesení na seismografu
Záznam zemětřesení na seismografu
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Slabé zemětřesení se silou otřesu, tedy magnitudem 0,6, se v neděli vyskytlo v Jistebnici na Táborsku. Z okolí Jistebnice vědci za posledních víc než 20 let zaznamenali jen několik zemětřesení, tohle bylo podle nich dosud nejsilnější. Informovali o tom dnes vědci z Ústavu fyziky Země Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity v Brně.
 

Zemětřesení u Jistebnice vědci zaregistrovali v neděli ve 21:33. "Přestože bylo zemětřesení velmi slabé, bylo pocítěno lidmi v Jistebnici. Lidé popisují zachvění, náraz nebo zvuk podobný explozi," uvedli vědci. Nečekají že by slabé otřesy způsobily nějaké škody. Pokud záchvěvy lidé pocítili, vědci žádají o vyplnění makroseizmického dotazníku.

Otřes s magnitudem 0,6 z desetibodové stupnice je hodnocený jako mikrozemětřesení, kdy jako velmi malé je klasifikováno od hodnoty dva. Mikrozemětřesení přístroje zaznamenají, ale zemětřesení jako takové žádné škody nepůsobí. Pokud ho zaznamenají lidé, tak ho vnímají většinou jako dunivou ránu. V ČR se objevují pravidelné otřesy především na Chebsku. Tam naposledy loni v listopadu seizmografy zaznamenaly otřes až o síle 3,25 stupně.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist