https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-jizerskych-horach-pokusne-nainstalovali-inkubator-jiker-pstruha
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Jizerských horách pokusně nainstalovali inkubátor jiker pstruha

26.2.2019 11:00 | LIBEREC (ČTK)
Vodohospodáři na horním toku Smědé v Jizerských horách v únoru pokusně nainstalovali inkubátor s 2000 jikrami pstruha obecného.
Vodohospodáři na horním toku Smědé v Jizerských horách v únoru pokusně nainstalovali inkubátor s 2000 jikrami pstruha obecného.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Ondřej Černohouz / Lesy ČR
Vodohospodáři na horním toku Smědé v Jizerských horách v únoru pokusně nainstalovali inkubátor s 2000 jikrami pstruha obecného. Slibují si od toho, že vytvoří odolnější populaci. "Zkoušíme to a doufáme, že to vyjde," řekl dnes Kamil Farský ze správy CHKO Jizerské hory, která na projektu spolupracuje s Lesy ČR a Jihočeskou univerzitou v Českých Budějovicích.
 

Pstruzi v minulých desetiletích téměř vymizeli z Jizerských hor kvůli průmyslovým exhalacím z polských a německých elektráren a dalším škodlivinám. Nebyli schopni přežít v příliš kyselé vodě. Díky odsíření nebo uzavření elektráren se ale životní prostředí i voda zlepšily a pstruzi nyní dokážou v potocích vydržet. Za posledních více než deset let vodohospodáři do toků v Jizerských horách vysadili přes 100.000 ryb původních druhů, zejména pstruhy obecné a střevle potoční. "Úspěšnost je, ryby tam jsou. Akorát třeba na lokalitu vysazujete 5000 plůdků a pak z toho máte na kilometru jen nějakou stovku ryb. Je potřeba v tom pokračovat," uvedl Farský.

Dosud šlo pokaždé o umělé vysazování. Tentokrát se rozhodli vodohospodáři využít takzvaný Firzlaffův inkubační přístroj. "Na této metodě je výhodnější, že když se ryba narodí ve stresovější vodě, měla by být odolnější. Je to přírodě přirozenější metoda než umělé vysazování," řekl Farský. Přístroj je ukotvený na dně horního koryta Smědé. Vodohospodáři do něj nedávno vložili 2000 kusů jiker pstruha ve stadiu takzvaných očních bodů. Získali je z líhně rybářů ve Frýdlantu. Za optimálních podmínek by pstruzi z inkubátoru měli samovolně osídlit horní tok Smědé na jaře. "V případě úspěchu tohoto projektu se plánuje jeho další rozšíření na typově obdobné vodní toky v Jizerských horách," dodal Farský.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist