https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-jizni-francii-obnovili-tradici-prosebnych-dnu-za-urodu-farar-zehnal-z-letadla
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V jižní Francii obnovili tradici prosebných dnů za úrodu, farář žehnal z letadla

23.5.2022 00:30 (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Farář Pierre Hoan z jihofrancouzského Moissaku požehnal svým farníkům k dobré úrodě z letadla. Duchovní původem z Vietnamu, který se kdysi sám věnoval pěstování rýže, tak v regionu obnovil tradici prosebných dnů, o jejichž existenci do nedávné doby nevěděl.
 

Hoan letěl tři dny před slavností Nanebevzetí v dvoumístném letadle řízeném zelinářem a fanouškem letectví Léem Carussim nad 16 kostely své farnosti, kde se sešli lidé s kříži a čekali na kněze. Hoan z výšky žehnal polím i dobytku a je připraven tak činit každý rok.

"Přijel jsem do Moissaku v roce 2016, ale až loni mi místní zemědělci vyprávěli o prosebných průvodech, což je tradice, kterou jsem do té doby neznal," vysvětlil v rozhovoru s agenturou AFP třiačtyřicetiletý farář.

Montaubanská diecése v prohlášení uvedla, že tradice prosebných dní pochází z 5. století. Konala se tehdy procesí ke kostelům a kaplím v polích ve snaze vymodlit si dobrou úrodu. "Dnes jsou farnosti, kde se tento zvyk dodržuje, vzácností," uvádí se v prohlášení.

Hoana oslovily problémy zemědělců, jejichž živobytí ovlivňují období velkých mrazů nebo úmorných veder. U zvonice v Saint-Avitu v Moissaku s pohledem upřeným na nebe na něj čekala mezi jinými pěstitelka v důchodu Annie Laflorenfieová. Lidé z této farnosti připravili velký kříž, pokryli ho bílou látkou a na ni položili růže všech barev, zrní, třešně, jablka a chřest. A taky fotografii s kravami.

Hoan z bílo-červeného letadla místo pokropil svěcenou vodou, zvony zvonily a ruce lidí se zvedaly k nebi. Všichni se pomodlili. "Pan farář je v letadle, je moderní doba. Nevím, jak by to mohl pěšky obsáhnout, když má na starosti 16 zvonic. Když jsem byla malá, vycházeli jsme brzo ráno, zemědělci si připravili svěcenou vodu, polní květiny a obilí," řekla devětašedesátiletá Laflorentieová.

Chovatelku krav Brigitte Cauletovou akce nadchla, o tradici nic nevěděla. "Mně osobně to dodává odvahy. Samozřejmě tomu věřím a přála bych si, aby se to dělalo každý rok," řekla devětapadesátiletá žena.

Carussi přijal nabídku obstarat faráři křídla bez váhání. "Někteří tomu věří, tak proč ne! A navíc to umožní zachovat starobylou tradici a to schvaluji," řekl pilot, který nevylučuje, že poletí i příští rok.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (13)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

JO

Jarka O.

23.5.2022 06:51
:-) od celkem vyvinutého hospodaření přes ekology v akci nám nezbude než se modlit za úrodu. Je to krok správným směrem. Tak ještě najmout obchodníky s deštěm, obětí...středověk to byl věk... ve francii už příznačně znamená dnes.
Odpovědět
kk

karel krasensky

23.5.2022 13:18 Reaguje na Jarka O.
To už nemá chybu.Vždycky jsem si myslel,že soudruzi a soudružky jsou banda ...tralala....,ale po přečtení tohoto si nájdu nějaké jejích stránky a napišu jím omluvný dopis.Spletl jsem se.Zdravím na vysočinu a at se vám vede.
Odpovědět
JO

Jarka O.

23.5.2022 17:54 Reaguje na karel krasensky
Ále,nemyslete na soudruhy, když je hezké jaro. Mě mrzí, že soudruh, teda pan kněz akci nedomyslel. Měl to vzít letadlem rovnou nad pole a zalévat je svěcenou vodou, aby narostla požehnaná úroda. Tak třeba to příští rok udělá správně:-)
Odpovědět
pp

pavel peregrin

23.5.2022 08:34
Lidská blbost je nekonečná.
Odpovědět
kk

karel krasensky

23.5.2022 13:14 Reaguje na pavel peregrin
1+
Odpovědět
Pe

Pepa

23.5.2022 11:01
Proč ne? Je to jejich tradice. Ví, že úrodu ovlivní také vyšší moc, se kterou se u nás zas tolik nepočítá, a proto naši zemědělci pravidelně pláčou nad tou vyšší mocí a lobují za další miliardy ve strakovce.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

23.5.2022 12:45 Reaguje na Pepa
Řekl bych, že rozumní zemědělci nad vyšší mocí nepláčou, ale pláčou nad nekonečnou tupostí naší vlády.
Odpovědět
kk

karel krasensky

23.5.2022 13:14 Reaguje na pavel peregrin
1+
Odpovědět
MJ

Marcela Jezberová

23.5.2022 13:44
Správný přístup, je vidět, že Francouzi hledí do budoucnosti. Až splníme požadavky Green dealu a Farm tu fork, už nic jiného, než vroucí modlitba, nám pro ochranu úrody a hospodářských zvířat nezbyde.
Odpovědět
MJ

Marcela Jezberová

23.5.2022 13:52
Ten kněz Hoan je pořádný pokrytec. Jako kněz by měl kráčet po zemi od statku ke statku, s hlavou pokorně skloněnou, bos a jen o chlebu a vodě. On místo toho letí letadlem, produkuje skleníkové plyny, plýtvá drahým palivem a prostý lid mu za to má ještě děkovat?. Asi se v letadle cítil jako samotný pánbůh, že si to chce příští rok zopakovat. Nemá být náhodou sluha boží skromný a bohabojný?
Odpovědět
kk

karel krasensky

23.5.2022 14:00 Reaguje na Marcela Jezberová
1+
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

23.5.2022 20:26
Modlení, zázraky a to tomu ještě někdo vzdělaný mimo pokrytců věří? Církev
usnula ve středověku a nemá snahu se probudit z bludu víry bez důkazů.
Odpovědět
va

vaber

24.5.2022 09:21
náboženství je největší celosvětová dezinformace ,která je podporována všemi médii a vládami,proti takové se nebojuje,
způsobilo nejvíc válek a škod, ale je i mnoho jiných oficialních dezinformací podobně podporovaných,
prostý člověk s prostou duší musí něčemu věřit a potřebuje nějakou naději na štastnou budoucnost ,náboženství je takové opium plebsu
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist