https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-kabulske-zoo-lze-videt-zvirata-kornouty-se-zmrzlinou-i-kalasnikovy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V kábulské zoo lze vidět zvířata, kornouty se zmrzlinou i kalašnikovy

10.10.2021 01:50 (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
V kábulské zoologické zahradě se děti tlačí na vyhlídce na divoká zvířata a loudí na rodičích zmrzlinu jako v každé jiné zoo na světě. Jedna věc však bije do očí: uprostřed rodin se procházejí bojovníci radikálního hnutí Tálibán se zbraněmi přes rameno, píše agentura AFP.
 

Bojovníci, toužící po snímcích selfie, se pokojně procházejí po pátečních modlitbách, nejdůležitějších v celém týdnu. Po letech tvrdých bojů na afghánském venkově je to poprvé, co ve velkém počtu navštívili město, natož zoo.

Zatímco se četné rodiny usazují ve stinných zákoutích k pikniku a vychutnávají si přinesené jídlo, zmrzlinu či zrnka granátového jablka, což je pochoutka v Afghánistánu zvláště ceněná, tálibové ozbrojení útočnými puškami kalašnikov či M16 sledují zvířata v ohradách.

Relativní klid je najednou přerušen, když jeden z nich popadne za parohy jelena, což vyvolá veselí přátel. O kus dál muži z vedení výzvědné služby, oblečení do vojenských uniforem, se sumkami plnými nábojů a vybaveni ocelovými pouty, čapkami a chrániči kolen, společně pózují pro skupinové foto, které pořizuje muž v turbanu.

Fotograf vybavený přístrojem s teleobjektivem dává pokyny a pečlivě zkoumá skupinu. Jeden z tálibů, jehož zásobník je ozdoben vlajkou hnutí, vyjadřuje spokojenost zdviženým palcem.

Později ozbrojenci předávají své zbraně chlapcům, kterým je sotva osm let, a zvěčňují okamžik pomocí fotoaparátů na mobilních telefonech.

Desítky ozbrojenců představují svého druhu atrakci bez ohledu na zvířata. Mnoho jich je tu nicméně bez zbraní, s tradičními pokrývkami hlavy. Někteří si zvýrazňují oči líčením, což není mezi afghánskými muži neobvyklý jev.

Ale hlavní atrakcí zoo zůstává její lev, střízlivě zvaný "bílý lev", který pospává ve výběhu.

"Bílý lev" nahradil lva Mardžána, dávno proslavenou místní šelmu, uhynulou v roce 2002. Bronzová socha velké kočky vítá návštěvníky u vchodu. U památníku se skví bronzová deska s nápisem "Zde spočívá Mardžán, který měl přibližně 23 let. Býval nejslavnějším lvem na světě."

Velice oblíbené je také akvárium a pavilon plazů, kam vedou své potomky ženy v burkách, nikábech či jen se závojem.

Krajta je stočená ve velkém teráriu, zatímco červené rybky, sumečci a želvy plavou v akváriích.

"Mám moc rád zvířata, zvláště ta, která se vyskytují v naší zemi," říká čtyřicátník Abdul, který pracuje na protiteroristickém odboru ministerstva vnitra. "Mám moc rád lvy," pokračuje tento tálib, který do zoo přišel se skupinou přátel - všichni jsou muži.

Na dotaz ohledně všudypřítomnosti zbraní v zoo, což by jinde ve světě bylo nepředstavitelné, zdůrazňuje, že Tálibán je nakloněn jejich zákazu, aby "děti a ženy neměly strach". Ale tento pokyn zjevně nebyl vyslyšen.

Samír, který uvázl v Kábulu a který čeká na příležitost, aby se mohl vrátit do Londýna, se prochází v zoo s šestiletým synem Ahmadem. Říká, že děti prožily "strašné chvíle" od doby, kdy Tálibán převzal v půli srpna moc. "Nikdy dříve neviděly takové věci," svěřuje se.

"Nečekali jsme, že přijdou tak rychle. V Kábulu je docela klid, ale problém je v tom, že při jejich způsobu chování se lidé necítí bezpečně," říká.

Vstup do zoo, uhnízděné mezi kopci a řekou, stojí Afghánce v přepočtu přibližně deset korun. Ale někteří tálibové vstupují bez placení a okázale ignorují tabulku,díky které by se ti, co umějí číst, mohli dozvědět, že je zakázáno nosit do zoo zbraně.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Zbyněk Šeděnka

10.10.2021 20:20
Nabízí se otázka, jak dlouho si Talibanci budou ještě tu zmrzlinu vychutnávat. 78% elektřiny Afgánistán do země dováží a svým dodavatelům Taliban už tři měsíce nezaplatil. Výhledově to nevypadá nejlíp a zřejmě ten dluh dál poroste. Je otázka, kdy dodavatelům dojde trpělivost a dodávky zastaví. Pokud se tak stane, mašiny na výrobu zmrzliny asi nebudou patřit ke skupině přístrojů, které budou při dodávkách energie prioritní
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist