https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-kalifornii-opet-nasazuji-stada-koz-jako-ochranu-pred-lesnimi-pozary
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Kalifornii opět nasazují stáda koz jako ochranu před lesními požáry

13.8.2023 01:22 | Glendale (USA) (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Michael Choi má se svojí firmou Fire Grazers v Kalifornii letos napilno. Města, správy celých okresů i bohatí jednotlivci mu platí, aby se svým stádem až 900 koz přijel a nechal zvířata spást suchou trávu, křoviny, bodláčí i kaktusy, které by mohly živit lesní požáry a ohrozit obydlené oblasti. Stádo 300 koz, které se zdá být netečné vůči 35stupňovému vedru, dokáže spást až 4000 metrů čtverečních vegetace za den, píše web stanice NPR.
 

Používání koz jako prevence před požáry není novinkou. Metoda se začala používat méně po nástupu těžké techniky a herbicidních chemikálií, nicméně s vyšší pravděpodobností vzniku požárů v posledních letech opět nabývá na popularitě - jak ve Spojených státech, tak v jižní Evropě.

"Není skoro nic, co by nesnědly. Spasou i věci, které se zdají nemožné. Nechápu, jak se s tím jejich trávicí systém popasuje, ale zvládnou to," popisuje 30letý Choi, který v hnědém kovbojském klobouku pozoruje své stádo. "Nejde mi to do hlavy, ale spořádají i chrpu sikavici, která kvůli ostnům ani nejde vzít do ruky. Ale je to plevel, šíří se všude. Když na ni chcete jít křovinořezem, akorát vám pobodá obličej i zbytek těla. Ale kozy prostě přijdou a sežerou ji, protože jim chutná," říká Choi.

Firma Fire Grazers, jejíž název by se dal přeložit jako "ti, kteří spásají oheň", mají letos více zakázek, než je běžné. Choi popsal, že musel své stádo rozšířit o dalších pár set koz a nyní jich má 900. Za dva týdny prý "vyčistily" oblast o rozloze 5,6 hektaru a sežraly vegetaci, která by mohla shořet. Poslední prací rohatých čtyřnožců byly kopce u Glendale, města severně od kalifornského Los Angeles.

"Je to skvělá ukázka toho, jak důležité je správně nakládat s půdou a vegetací. Mnohokrát hořelo přesně na tom kopci, kde právě jsou. A jelikož je to hned vedle obytné čtvrti, chceme vytvořit pro oheň nárazníkovou zónu, přes kterou se buď nedostane, nebo se jeho postup výrazně zpomalí," řekla NPR Patty Mundoová z glendaleského hasičského sboru.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (7)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

SV

Slavomil Vinkler

13.8.2023 06:40
Z toho pohledu nebylo asi vysídlení kozy bezoárové z Pálavy nejlepší řešení. A ponechání muflona ale taky NE. Koza žere hlavně křoviny, muflon je ovce, pastvinu stříhá.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

13.8.2023 08:41 Reaguje na Slavomil Vinkler
1*
Odpovědět
Pe

Petr

14.8.2023 19:41 Reaguje na Slavomil Vinkler
Už tam zase hořelo?
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

13.8.2023 16:06
Asi by stálo za to zjistit, zda kozy nežerou náhodou boryt barvířský.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

14.8.2023 18:54 Reaguje na Slavomil Vinkler
Loni tady byl článek o tom, že Pálava je spásána už druhým rokem smíšeným stádem ovcí a koz. Pokud se i přes to musí na likvidaci borytu organizovat brigády, připadají v úvahu dvě varianty:
1) Ovce a kozy ho nežerou.
2) Je ho tolik, že ani spásání nepomůže.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

14.8.2023 12:54
Stejně je fantastické, že v době nejnovějších špičkových technologií nejlépe fungují tyhle "archické technologie".
Odpovědět
JK

Jan Kropáč

15.8.2023 18:00
Ono pasení není dnes cool zaměstnání. Holt nasaďme reklamní píseň pana kalhot a přestaňme podporovat nezaměstnané. Místo toho jim nabídněme práci bio-požárního preventisty.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist