https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-kamerunu-se-snazi-zachranit-ohrozeneho-papouska-sedeho
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Kamerunu se snaží zachránit ohroženého papouška šedého Video

28.7.2019 00:56 | YAOUNDÉ (ČTK)
Ochránci přírody v Kamerunu se snaží zachránit ohroženého papouška šedého, zvaného také žako, který je jedním z nejvíce pašovaných zvířat kvůli své dovednosti napodobovat lidskou řeč. / Ilustrační foto
Ochránci přírody v Kamerunu se snaží zachránit ohroženého papouška šedého, zvaného také žako, který je jedním z nejvíce pašovaných zvířat kvůli své dovednosti napodobovat lidskou řeč. / Ilustrační foto
Ochránci přírody v Kamerunu se snaží zachránit ohroženého papouška šedého, zvaného také žako, který je jedním z nejvíce pašovaných zvířat kvůli své dovednosti napodobovat lidskou řeč. Jeho počty ve volné přírodě klesají kvůli pytláctví. Informovala o tom agentura Reuters.
 

Ačkoliv obchodování s tímto papouškem od roku 2016 zapovídá Úmluva o mezinárodním obchodu s ohroženými druhy volně žijících živočichů a rostlin (CITES), černý trh dál kvete. Žaka je na něm totiž možné prodat v přepočtu za desetitisíce korun.

Odlesňování, nedostatečná regulace obchodu a stále větší míra nelegálního odchytu způsobila značný pokles počtu těchto ptáků, dříve přirozeně rozšířených ve střední a západní Africe.

Veterinární centrum v Limbe v Kamerunu se už deset let snaží načerno odchycené ptáky zachraňovat a znovu vypouštět do přírody. Do střediska se dostávají často dehydrovaní, zamoření parazity a zranění s přistřiženými křídly. Za měsíc jich osvobodí asi pětadvacet.

Studie z roku 2016 ukázala, že populace tohoto monogamního papouška, který je podle vědců inteligentní asi stejně jako malé dítě, například v Ghaně od roku 1992 klesla o 90 procent.

Ačkoliv je zakázán jakýkoliv přeshraniční přesun těchto ptáků, pytláky to stále neodrazuje. V Kamerunu je někteří lidé pojídají, zatímco ostatní je mají jako domácí mazlíčky.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist