https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-kanade-bojuji-asi-se-170-lesnimi-pozary-pohotovost-ma-i-armada
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Kanadě bojují asi se 170 lesními požáry, pohotovost má i armáda

5.7.2021 00:52 | OTTAWA (ČTK)
Některé požáry vznikly kvůli bleskům. "V pátek jsme zaznamenali asi 12 000 blesků," řekl BBC šéf hasičů z Britské Kolumbie Cliff Chapman.
Některé požáry vznikly kvůli bleskům. "V pátek jsme zaznamenali asi 12 000 blesků," řekl BBC šéf hasičů z Britské Kolumbie Cliff Chapman.
Licence | Volné dílo (public domain)
Foto | skeeze / Pixabay
Jihozápad Kanady se stále potýká s desítkami lesních požárů, které si dosud vyžádaly dvě oběti a kvůli nimiž muselo několik stovek lidí opustit své domovy. Ministerstvo obrany oznámilo, že armáda je připravena pomáhat v ohrožených oblastech, například s evakuacemi obyvatel. Server BBC napsal, že kanadští hasiči se nyní snaží dostat pod kontrolu přes 170 požárů, z nichž mnohé zažehl blesk.
 
Nynější požáry v Kanadě souvisí s nebývalými vedry. V obci Lytton na jihozápadě země naměřili v úterý kanadský teplotní rekord 49,6 stupně Celsia. Tato obec s asi 250 obyvateli, která leží v provincii Britská Kolumbie, byla nynějšími požáry téměř zcela zničena. Řada jejích obyvatel musela ve středu večer opustit své domy tak narychlo, že si nestačili vzít téměř nic s sebou. V sobotu úřady potvrdily, že v obci kvůli požárům zemřeli dva lidé.

"Obec plameny zachvátily během 15 minut," řekl BBC starosta Lyttonu Jan Polderman.

Kanadský premiér Justin Trudeau v posledních dnech jednal se vládními kolegy i s šéfy provincií a místních samospráv z postižených oblastí. Ministerstvo obrany nyní oznámilo, že je v pohotovosti na 350 vojáků s vojenskou technikou, kteří mohou ohroženým obcím pomoci.

Evakuace či příprava na evakuaci byly nařízeny také v několika oblastech severně od Kamloops, které leží rovněž na jihu Britské Kolumbie, kde je situace nejhorší.

Některé požáry vznikly kvůli bleskům. "V pátek jsme zaznamenali asi 12 000 blesků," řekl BBC šéf hasičů z Britské Kolumbie Cliff Chapman. "Mnoho z nich udeřilo blízko obcí v oblasti města Kamloops," dodal.

Extrémní vedra trápila v posledních dnech i další kanadské regiony a přispěla podle místních úřadů i k řadě úmrtí. V Britské Kolumbii zemřelo během poslední vlny veder na 720 lidí, což je třikrát více než je průměr v tomto období, napsal server BBC.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

va

vaber

5.7.2021 08:23
vždyť požáry jsou o prospěšné , stejně jako nárůst teploty planety, říkají někteří i odborníci
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

5.7.2021 08:46 Reaguje na vaber
Mě by zajímalo, zda by ti odborníci setrvali v tom názoru, kdyby hořel jejich vlastní barák. Jinak malé lokální požáry mohou pomoci. V Americe v místech, kde rostou sekvojovce obrovské, napomáhají malé požáry tomu, aby klíčila semena těchto sekvojovců. Pokud se dříve tyto požáry hasily, tak pod těmi sekvojovci rostly podrostové dřeviny a semenáčky sekvojovců po vyklíčení zahynuly pro nedostatek světla. To je ale jedna z mála výjimek.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist