https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-kauze-zruseni-rozhodnuti-o-umisteni-objektu-na-d49-poda-rsd-kasacni-stiznost
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V kauze zrušení rozhodnutí o umístění objektů na D49 podá ŘSD kasační stížnost

11.3.2024 10:18 | ZLÍN (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Ředitelství silnic a dálnic ČR (ŘSD) podá kasační stížnost proti rozsudku Krajského soudu v Brně, který zrušil rozhodnutí Krajského úřadu Zlínského kraje z předloňského září o změně umístění 22 objektů na budovaném úseku dálnice D49 mezi Hulínem na Kroměřížsku a Fryštákem na Zlínsku. Podání mimořádného opravného prostředku ČTK potvrdil Václav Koblenc z tiskového oddělení ŘSD.
 

Krajský soud ve věci rozhodoval na základě žaloby Dětí Země a spolku Egeria. Věc vrátil krajskému úřadu k dalšímu řízení. Rozhodnutí soudu může podle vyjádření zástupců ŘSD prodloužit stavební řízení a posunout termín zprovoznění dálnice, které bylo plánováno na konec letošního roku. O kasačních stížnostech rozhoduje Nejvyšší správní soud. Napadené pravomocné rozhodnutí krajského soudu může zrušit a vrátit mu věc k novému rozhodnutí se svým závazným právním názorem, případně může na základě povahy věci rozhodnout sám.

Ve svém rozsudku z 31. ledna, který nabyl právní moci 7. února, krajský soud konstatoval, že o umístění některých objektů souvisejících se stavbou dálnice rozhodly úřady nezákonně. Jde například o protihluková opatření, provizorní napojení komunikací, retenční nádrže nebo odlučovače ropných látek.

Generální ředitel ŘSD Radek Mátl ve zveřejněném podcastu uvedl, že i po rozsudku krajského soudu stavba dálnice pokračuje. "Samozřejmě může to mít negativní dopady z hlediska dostavby dálnice a jejího zprovoznění, protože je podmínkou dostavět de facto protihlukové stěny, dostavět i odlučovače ropných látek, aby dálnice byla funkční. To znamená, my potřebujeme v tuto chvíli se dostat k tomu, abychom změnu územního rozhodnutí dostali zpátky do právní moci a získali příslušná stavební povolení, abychom posléze mohli dálnici zprovoznit," řekl Mátl.

Děti Země uspěly s připomínkou, že krajský úřad do podmínek územního rozhodnutí nezahrnul všechny potřebné požadavky takzvaného stanoviska EIA, které posuzuje vliv stavby na životní prostředí, a ani se řádně nevypořádal s jejich návrhy na uložení nových deseti podmínek ke zmírnění zásahu dálnice do povrchových vod, do významných krajinných prvků a do krajinného rázu. Stavební úřad v Holešově na Kroměřížsku si zase podle aktivistů neobstaral správné stanovisko zlínského magistrátu k zásahu do přírody a krajiny, neboť ve spisu měl chybně jeho stanovisko ke stavebnímu řízení a ještě na jiné objekty.

Spolek Egeria namítal, že část objemu znečištěných vod z povrchu vozovek neprochází přes odlučovače ropných látek, takže pokud se pak mají tyto vody vsakovat do půdy, existuje riziko znečištění podzemních vod. Ve druhé námitce upozornil, že retenční nádrž a její součásti nebyly správně umístěné na všech pozemcích a navíc z jejího popisu není zřejmé, zda skutečně zachytí potřebné množství znečištěných vod a budou řádně vyčištěny.

"S rozsudkem jsme spokojeni, neboť krajský soud nám uznal tři námitky a spolku Egeria další dvě námitky," uvedl minulý týden předseda Dětí Země Miroslav Patrik. Soudy se v souvislosti s dálnicí D49 zabývají ještě dalšími dvěma žalobami Dětí Země a jednou jejich kasační stížností.

V roce 2021 obnovená stavba dálnice D49 zahrnuje 17,3 kilometru dlouhý úsek mezi Hulínem a Fryštákem. Jeho zprovoznění plánuje ŘSD na konci letošního roku. Stavbu dálnice D49 silničáři slavnostně zahajovali v září 2008. Následně však soud zrušil stavební povolení a v červenci 2010 ministerstvo dopravy stavbu zastavilo. Zdržel ji nedostatek peněz i námitky ekologů. Budovaný úsek D49 odvede část tranzitní dopravy ze zastavěného území Zlína, Otrokovic na Zlínsku, Holešova, Hulína a dalších obcí na Kroměřížsku a Zlínsku.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist