https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-keni-uhynula-nejvetsi-znama-slonice-dozila-se-odhadem-60-65-let
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Keni uhynula největší známá slonice, dožila se odhadem 60-65 let

2.11.2022 19:51 | NAIROBI (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Největší známá slonice africká s majestátními, dlouhými kly jménem Dida uhynula stářím v Keni. Dožila se odhadem 60-65 let, což je podstatně více, než je průměrná délka života slona ve volné přírodě. S odvoláním na členy keňské služby pro volně žijící zvířata (KWS) o tom informoval zpravodajský server Al-Džazíra.
 

Dida žila v rozlehlém přírodním parku Tsavo East na jihovýchodě Keni a turistům i strážcům parku byla známá jako "královna Tsava". Tsavo tvoří největší chráněnou oblast v Keni.

"Dida byla kultovní vůdčí samice Tsava a disponovala ohromnými znalostmi nabytými za desítky let," uvedla KWS, podle níž se Dida objevila v řadě dokumentů o přírodě. "Vodila své stádo během mnoha náročných sezon," dodala KWS.

Slonice často žijí v pevně semknutých stádech tvořených příbuznými samicemi a jejich mláďaty; sloní samci bývají spíše samotáři. Vůdčí samice stáda předává své znalosti ostatním samicím, a tak odkaz Didy bude žít dál v paměti příslušnic jejího stáda.

Dida uhynula sotva měsíc po jiné kultovní slonici jménem Monsoon, která žila ve vyprahlé oblasti Samburu v severní Keni. Tato část země nyní trpí největším suchem za 40 let. Monsoon, která přivedla na svět sedm slůňat, pětkrát přežila postřelení pytláky, ale nyní zřejmě podlehla kombinaci věku a sucha.

Keňa, Somálsko a Etiopie se už čtyři roky po sobě nedočkaly období dešťů. Jde o bezprecedentní klimatickou událost. Při pokračujícím suchu jsou nejzranitelnější starší sloni a slůňata, uvádějí odborníci.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MU

Michal Ukropec

3.11.2022 05:09
Smutné. Škoda že zde není její fotografie. Ovšem co se suchá týká, v únoru 2020 bylo sucho u řeky Galaxy, ale u Voi krásně zeleno. Můj postřeh. Nic víc.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist