https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-kenske-rezervaci-se-narodila-sloni-dvojcata-zda-preziji-ukazou-pristi-dny
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V keňské rezervaci se narodila sloní dvojčata; zda přežijí, ukážou příští dny

21.1.2022 17:30 | NAIROBI (ČTK)
Slonice nosí mláďata 22 měsíců, což je nejdelší doba gravidity u savců, a rodí zhruba každé čtyři roky.
Slonice nosí mláďata 22 měsíců, což je nejdelší doba gravidity u savců, a rodí zhruba každé čtyři roky.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
V keňské přírodní rezervaci Samburu se tento týden narodila sloní dvojčata. Oznámila to místní charitativní organizace Save the Elephants, již citovala agentura Reuters. Podle ní budou pro slůňata příští dny kritické, protože dvojčata slonů se rodí velmi vzácně a stejně vzácně přežívají.
 

Zatím slůňata bedlivě střeží jejich matka Bora a starší bratr narozený v roce 2017.

Ochránci přírody skupinku sledují a doufají, že pomohou mláďatům přežít. Jde o samičku a samce. Dvojčata se při porodech slonů rodí jenom v poměru jedna ku stu a samice často nemívají dost mléka na uživení obou mláďat.

Pracovníci ze Save the Elephants byli svědkem narození dvojčat v minulosti jen jednou, v roce 2006, a slůňata tehdy brzy po narození uhynula, řekl šéf této organizace Iain Douglas-Hamilton.

Slonice nosí mláďata 22 měsíců, což je nejdelší doba gravidity u savců, a rodí zhruba každé čtyři roky. V Keni stejně jako v jiných afrických státech jsou sloni často oběťmi pytláků, kteří se snaží jejich kly pokrýt poptávku v Asii.

Keňské ministerstvo cestovního ruchu v roce 2020 ale oznámilo, že se mezi lety 1989 až 2018 díky důsledné protipytlácké politice v Keni počet slonů více než zdvojnásobil. Zatímco v roce 1989 jich v zemi bylo 16.000, na konci sledovaného období 34 000. Podle loňského sčítání nyní v Keni žije 36.280 slonů.

Z globálnějšího pohledu ale slonů ubývá. V Africe se jejich stavy v minulém půlstoletí snížily o 60 procent, takže Mezinárodní svaz ochrany přírody (IUCN) slony zařadil k ohroženým druhům.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MU

Michal Ukropec

26.1.2022 17:53
Nejdříve v prosinci. A do Tsava. Musím do Arabuko sokoke.
Odpovědět
 
reklama


Blíž přírodě

Pražská EVVOluce
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Econnectu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist