https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-kujavach-obyvatele-a-ochranci-prirody-vysadili-alej-svobody
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Kujavách obyvatelé a ochránci přírody vysadili Alej svobody

5.11.2023 17:19 | KUJAVY (ČTK)
Stromořadí s 97 hrušněmi a 28 duby vysadili v sobotu místní obyvatelé spolu s ochránci přírody v Kujavách na Novojičínsku. Stromy lemují obnovenou polní cestu, která spojuje kostelík s pěšinou podél Pustějovského potoka. Kujavy zvítězily v letošní výzvě na organizaci výsadbové akce Alej svobody, která se snaží o uzdravení krajiny a symbolický návrat svobody. Za Nadaci Partnerství, která akci podporuje, to ČTK sdělil David Kopecký. Akce se zúčastnilo přes 400 lidí a stromům požehnal tamní farář Martin Sudora.
 

"Cílem této Aleje svobody je uzdravení krajiny a symbolické osvobození od nešetrného zacházení. Rozdělení polí na menší celky pomůže snížit erozi půdy, ale také poskytne útočiště lidským i zvířecím obyvatelům," uvedl Kopecký.

Připomněl, že krajina v okolí obce Kujavy dodnes nese stopy necitlivého kolektivního hospodaření. "V první polovině 20. století byla drobná pestrá políčka, protkaná sedláckými cestami, nahrazena neproniknutelnými lány. Chemické látky a dřívější zemědělské praktiky poškodily půdu. Místní cesty, meze a stromy v polích byly zcela zlikvidovány a obyvatelé přišli o svobodný přístup do okolní krajiny. Kujavy navíc leží v sudetské oblasti, která se dodnes potýká s pocitem vykořenění u části obyvatelstva," uvedl Kopecký. Alej má tak nejen symbolicky zahájit proměnu krajiny, ale také se pokusit obnovit zpřetrhané vazby zdejších lidí k místu, kde žijí.

"Je pro mě potěšením pozorovat, kolik občanů se rozhodlo využít příležitost symbolicky pojmenovat strom, což nám jasně ukazuje, že jsou hrdí na své bydliště. Během celé akce nám navíc poskytly podporu všechny místní spolky a jiné organizace. Alej svobody pro nás představuje největší komunitní událost a zároveň nám dává silnou motivaci do budoucna," řekl starosta Michal Dresler (Za naše Kujavy).

Alej svobody je jedním z největších projektů iniciativy Sázíme budoucnost, kterou založila Nadace Partnerství. Její snahou je podpora sázení stromů do volné krajiny a měst. "Moc si cením výběru letošní lokality. Aktivitou Nadace partnerství se nám daří nejen navrátit stromy ke zdejší polní cestě, ale také prohloubit vztah místních obyvatel k okolní krajině. Stromořadí jsou důležitou součástí životního prostředí nás všech a ochranu jednoznačně potřebují,“ uvedl ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL), který se akce účastnil.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

5.11.2023 21:11
A kde mají lípy, co !
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

6.11.2023 06:58
To, že se fyzicky můžeme posouvat z jednoho místa na druhé, neznamená, že nežijeme v duševním otroctví.

Technologie nás zotročení víc, než bychom si před 15 lety připustili. V tom smyslu se vláda chová hůř než komunisti. Personalizují se osobní data v soukromých firmách, obchodují se s nimi. V bezpečí není nikdo.
Odpovědět
sv

sv

10.11.2023 16:45 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Tebe evidentně zotročil démon alkohol.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist