https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-kvetnu-zacne-na-sidlisti-jizni-svahy-ve-zline-stavba-vodniho-biotopu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V květnu začne na sídlišti Jižní Svahy ve Zlíně stavba vodního biotopu

1.5.2021 00:25 | ZLÍN (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Zlín.eu
V květnu začne v Centrálním parku na sídlišti Jižní Svahy ve Zlíně stavba vodního biotopu o rozloze 1000 metrů čtverečních. Počítá se také se zpevněním ploch, zbudováním vyhlídkové lávky i finální modelací terénu. Prostor bude doplněn o nový atypický mobiliář a rozsáhlé výsadby zeleně, sdělil mluvčí zlínské radnice Tomáš Melzer.
 

"Centrální park na Jižních Svazích o rozloze dvanáct hektarů bude touto poslední etapou dokončen do plánované podoby. Těmito stavebními pracemi bude završeno naše společné úsilí o vytvoření celistvé parkové plochy, které bylo zahájeno již v roce 1995," uvedl náměstek primátora Bedřich Landsfeld (STAN).

Do jezírka bude svedena voda ze střech okolních bytových domů. "Srážková voda bude přivedena samostatnou dešťovou kanalizací do akumulační nádrže, jejíž pomocí bude ve vodním biotopu udržována stálá hladina. Srážková voda bude využívána nejen jako zdroj pro vodní biotop, ale v letních měsících bude sloužit pro zálivku stromových výsadeb," uvedl mluvčí. Nádrž bude také napájena z podzemního vrtu.

"Doba výstavby je naplánována na 12 měsíců, a tak již v létě roku 2022 budou moci obyvatelé největšího zlínského sídliště trávit volné chvíle v zelené oáze. Pro možnost odpočinku bude park doplněn o moderní mobiliář," uvedl Landsfeld. Jezírko však nebude určeno ke koupání. Již dříve radnice uvedla, že náklady budou téměř 23 milionů korun bez DPH.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (5)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Katka Pazderů

Katka Pazderů

1.5.2021 06:38
No jo, kdybychom místo kácení stromů, vysoušení mokřadů a klučení křoví toto raději zakomponovali do našich architektonických plánů, tak teď nemusíme vytvářet Vodní biotopy. Ale je před volbami, tak se to hodí. Greenwashing!
Odpovědět
va

vaber

1.5.2021 08:47
Nedávno jsem se po roce vrátil na místo, kde bývala pěšinka pro procházku kolem řeky. Byla to pěšinka asi metr široká a větve z okolních keřů a stromů, zasahovaly až na pěšinku. Mám taková místa rád ,protože mi to dává pocit ,že příroda ještě dokáže člověku vzdorovat. Místo pěšinky jsem však našel pruh naprosto zničené vegetace v šířce asi 2,5 vyjeté koleje hluboké 30cm. Někdo zřejmě dostal peníze na revitalizaci , porážel stromy kolem řeky ,vytahoval je těžkou technikou, dřevo ukládal na hromady a tím ničil další vegetaci ,když strom nestál jak svíčka musel padnout a vrby kolen řek jsou nakloněné vždy .Všechny velké stromy a křoví pracovití dřevorubci vykáceli a zůstaly jen slabé a vytáhlé a rozrytá zem. To někdo schválil ve jménu pomoci přírodě a podivné představě člověka ,že právě toto je pro přírodu to nejlepší.
Někde na úřadě si do kolonky zapíší další úspěšnou akci pomáhající přírodě a s radostí a dobrým pocitem vyplatí peníze na ochranu přírody
někde je ničíme, jinde však musíme vytvářet biotopy umělé a peníze se točí
Odpovědět
Kajetán Hostička

Kajetán Hostička

1.5.2021 14:30 Reaguje na vaber
Když chcete provést opetaci, tak taky někdy musíte použít skalpel. Někdy se dokážou toky po zregulování obnovit samy tzn. renaturovat, ale někdy je potřeba jim pomoci (revitalizovat)- na impulz vyvolaný regulací koryta se například někdy začne koryto prohlubovat tam, kde by nemělo, protože voda získá energii, kterou by nikdy v původním korytě neměla. Nebo panují komplikované podmínky kdy je renaturace neproveditelná, ale správně trasovanou revitalizaci lze provést.

Neznám konkrétní situaci, takže nedokážu posoudit.
Co ale chci vysvětlit je, že je velmi nebezpečné situaci zjednodušovat (typicky: tenhle měsíc je zima, takže klimatická změna neexistuje). Krátkodobý zásah může způsobit dlouhodobé zlepšení. Posuzování situace pouze podle toho jak lahodí mému oku a představám o přírodě je další ukázka lidské omezenosti, jen v jiné podobě.

Mj. neorané a nezastavěné bezlesí je jedna z nejpestřejších podob přírody, kterou dřív udržovali kopytníci či klimatické podmínky. Dnes některé vlivy supluje lidská činost (kosení, těžba), a dokonce můžeme správným hospodařením obohacovat sebe i přírodu. Ta univerzální láska k jakémukoliv stromu mě děsí a mrzí mě, kolikrát lidé dobrými úmysly jen pokračují v likvidaci rovnováhy. Tím však nezpochybňuji důležitost konkrétně příbřežních porostů (také nemyslím zastavěné či orané plochy, kde stromy naopak chybí).
Odpovědět
va

vaber

2.5.2021 09:20 Reaguje na Kajetán Hostička
co jste chtěl říci ?
jak je potřebné aby ,člověk zasahoval do přírody ješte více,
třeba vaše věta:,, Posuzování situace pouze podle toho jak lahodí mému oku a představám o přírodě je další ukázka lidské omezenosti, jen v jiné podobě.,,
Jak já posuzuji situaci je úplně jedno ,takový stav vytvořila příroda a přišel někdo , který to předělal tak, jak to lahodí jeho oku ,tak o čí omezenosti mluvíte,o omezenosti přírody nebo člověka.

,,Mj. neorané a nezastavěné bezlesí je jedna z nejpestřejších podob přírody,, v dnešním stavu přírody máte bohužel pravdu.
Kosení nesupluje přírodu ,ale rotční sekačka lkviduje vše co v trávě žije ,to nemá s pasením nic společného, navíc býložravci se některým druhům rostlin zcela vyhýbají, sekačka ne,
další vaše krásná věta :,,Ta univerzální láska k jakémukoliv stromu mě děsí,, to nechám bez komentáře
Odpovědět
Kajetán Hostička

Kajetán Hostička

3.5.2021 17:12 Reaguje na vaber
Napsal jsem to jsem chtěl říci.

V Česku se vpodstatě nenacházejí rozsáhlejší území, která nikdy nebyla pod tlakem člověka. Mnoho úprav vodního režimu spustilo nežádoucí důsledky -si to přečtěte znova- a tak je někde potřeba napomoci návratu do původní podoby koryta. Když taková zahloubená koryta na impulz člověka vzniknou, nemusí být ani poznat, že bez člověka by tam nebyly. Takovéhle zahloubení je mj. velmi efektivní nástroj k vysoušení krajiny, poklesu spodních vod a zhoršení retečních vlastností krajiny. Protože neznám konkrétní situaci, zmínil jsem že jí nedokážu posoudit. Jsem ale přesvědčen, že se revitalizační opatření neprovádí na nepravených úsecích. Pokud ano, nejedná se o revitalizaci, ale o jiná přírodně blízká povodňová opatření, která jsou někdy jedinou možností, jak se vyhnout drastickým úpravám koryta.

Ano, je tady možnost nechat plochy které nepotřebujeme vlastnímu osudu, ale vy prostě asi ani nevíte, jak je krajina v Česku změněna člověkem. Co Invazivní druhy? Co spady dusíku způsobené dusíkem? Co dálnice, města, ...?
Prostě v těchto podmín

Opět a znovu dokazujete, že o problematice skoro nic nevíte, a hlášky typu "jak posuzuji situaci je úplně jedno" považuji za průkazku do klubu lobotomie.

"Kosení nesupluje přírodu ,ale rotční sekačka lkviduje vše co v trávě žije ,to nemá s pasením nic společného, navíc býložravci se některým druhům rostlin zcela vyhýbají, sekačka ne,"

-To jsou jednoduše lži a zavádějící informace. Ano, rotační sekačka není nejlepší způsob údržby louky, ale někdy opravdu biodiverzitě prospěje i.....víte co, Vás to buď nezajímá, nebo to nedokážete pochopit, potřebujete na něčem zchladit žáhu nebo nevim. Kdybyste se o to zajímal alespoň trochu do hloubky, tohle byste nenapsal. K poslednímu Vašemu výstřelu přikládám celý článek, abyste alespoň něco pochopil.
Nevědomost neomlouvá, tak než budete za něco zase rozhořčeně bojovat, rozumějte tomu.

https://ekolist.cz/cz/publicistika/priroda/vysadit-strom-na-kazdou-volnou-plochu-neni-univerzalni-dobro
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist