https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-lesich-na-rejvizu-kvuli-silnemu-vetru-popadaly-tisice-stromu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V lesích na Rejvízu kvůli silnému větru popadaly tisíce stromů

7.10.2020 00:27 | JESENÍK (ČTK)
Hasiči měli o víkendu v Olomouckém kraji kvůli silnému větru 220 výjezdů.
Hasiči měli o víkendu v Olomouckém kraji kvůli silnému větru 220 výjezdů.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Několik tisíc stromů popadalo o víkendu kvůli vichřici v lesích v okolí Rejvízu na Jesenicku, kde popadené stromy na mnoha místech zablokovaly i silnice. Lesníci spolu s hasiči následky vichřice stále odstraňují, lidé by se proto měli oblasti zatím vyhýbat. Nejhorší situace je v lesnickém úseku Bradlo v polesí Rejvíz, kde je stále silný vítr, což komplikuje likvidaci škod. ČTK to řekl Libor Petřík z Arcibiskupských lesů a statků Olomouc, která v tamních lesích hospodaří.
 

"Chtěli bychom upozornit řidiče i návštěvníky lesa, aby zvážili cestu na Rejvíz, protože zde momentálně bojujeme s následky silného větru. Lidem hrozí nebezpečí nejen na silnicích, ale především v lesích. Průběžně odklízíme popadané stromy a mapujeme riziková místa v lese, kde hrozí pád kmene či větví" uvedl Petřík. Odklízení stromů a větví ale stále komplikuje vítr. "Proto se do práce naplno pustíme až po utichnutí vichřice," podotkl Petřík, podle kterého vyčíslení škod budou mít lesníci k dispozici nejdříve v úterý.

Společnost Arcibiskupské lesy a statky Olomouc od roku 2013 hospodaří v lesích ve vlastnictví Arcibiskupství olomouckého a dalších spřízněných církevních institucí. Pečuje o lesy s výměrou více než 42 000 hektarů.

Menší nebezpečí po vichřici hrozí i v dalších lesích ve správě Arcibiskupských lesů a statků Olomouc. Větrná smršť se přehnala například polesím Vápenná nedaleko Javorníku na Jesenicku, kde lesníci mapují škody. "Upozorňujeme návštěvníky lesa, aby dbali maximální opatrnosti, nebo nejlépe vůbec nevstupovali do lesa, dokud se nám nepodaří odklidit poškozené a vyvrácené stromy," uvedl vedoucí polesí Vápenná Vlastimil Koňařík.

Hasiči měli o víkendu v Olomouckém kraji kvůli silnému větru 220 výjezdů. "Nejvíce zásahů evidujeme v okrese Jeseník, kde jsme řešili 120 událostí," řekla dnes ČTK mluvčí hasičů Lucie Balážová. Hasiči vyjížděli hlavně k popadaným stromům na komunikacích a v kolejišti. "Šlo o více než dvě třetiny těchto zásahů. Zaměstnali nás ale také stromy, které spadly na rodinné domy. Kmeny jsme odstraňovali i z automobilů či drátů elektrického vedení," uvedla. Velký počet zásahů hasiči zaznamenali rovněž na Šternbersku, Konicku a Šumpersku.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (5)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

LK

Lukáš Kašpárek

7.10.2020 10:12
No a dílo je dokonáno.... první lesáci otevřeli spoustu porostních stěn holosečnou těžbou a ten zbytek teď samozřejmě popadal větrem.... paráda! Tak se hospodaří v ČR! Ale já vím.... oficiálně se bude říkat, že za to můžou ti zlí brouci a zlý vítr.... prostě příroda je úplně blbá....
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

7.10.2020 10:59 Reaguje na Lukáš Kašpárek
Dávám za pravdu , pokud se les otevře holosečemi, tak se nic jiného čekat ani nedalo.
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

8.10.2020 08:59 Reaguje na Miroslav Vinkler
Ano, a těžařská lobby, které se přizpůsobuje celé lesnictví ČR je spokojená...
Odpovědět
LS

Lukas Spitzer

7.10.2020 14:23
Já jsem teda osobně rád, že jsou ty fádní smrčáky pryč. A měly by padnout další. Boj teď není o to, zdali tam máme podporovat stávající převážně hnusný les (strávil jsem v té oblasti letos hodně času), ale jak bude vypadat ten nový les. Tam musí být směřovány síly.
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

8.10.2020 08:58 Reaguje na Lukas Spitzer
Za to co se děje v Jeseníkách může být šťastný jen těžař..... nikdo jiný.... asi jste jeden z nich....

Na Rejvízu se na značné části nejedná o nevhodné stanoviště pro smrky... je to naopak oblast podmáčených smrčin....

http://www.nature.cz/natura2000-design3/web_lokality.php?cast=1805&akce=karta&id=1000144390

Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist