https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-liberecke-zachranne-stanici-archa-poprve-zahnizdili-pustici-obecni
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V liberecké záchranné stanici Archa letos poprvé zahnízdili puštíci obecní

25.12.2022 00:51 | LIBEREC (ČTK)
Puštík obecný.
Puštík obecný.
V liberecké záchranné stanici pro volně žijící živočichy Archa letos poprvé zahnízdili puštíci obecní. Dvě vylíhlá mláďata ochranáři vypustili do přírody, sdělila vedoucí záchranné stanice Ivana Hancvenclová.
 

Pomoc handicapovaným volně žijícím živočichům poskytuje Archa od roku 2009. Mláďata puštíků se v ní ale dosud nevylíhla, i když tři sovy již léta obývají společnou voliéru s handicapovanými orly královskými. "Je to poněkud neobvyklá sestava, která vznikla z kapacitní nouze, ale jejich soužití je bezproblémové. Přesto nás nikdy nenapadlo, že by puštíci měli chuť hnízdit," uvedla Hancvenclová. Letos na jaře však pracovníci Archy našli na zemi ve voliéře jejich vejce, a tak narychlo na stěnu připevnili hnízdicí budku. Všichni tři puštíci se do ní ihned nastěhovali a následně přivedli na svět dvě mláďata.

V létě se mláďata připravovala na vypuštění do volné přírody, stejně jako další zdraví ptáci. Pošesté vyvedla svá mláďata v Arše trvale hendikepovaná káňata lesní. "Od roku 2016 úspěšně hnízdí každý rok a doposud se od nich v Arše vylíhlo 18 káňat. V tomto roce jsme mohli vypustit tři takto odchovaná mladá káňata,“ řekla vedoucí záchranné stanice.

Úspěšná je Archa i u poštolek obecných. Chovný pár sice před několika lety uhynul, zbývající poštolky ale fungují jako náhradní rodiče pro mláďata, která vypadnou z hnízda nebo přijdou o své pravé rodiče. "Letos byl přísun těchto mláďat zcela neobvyklý a naše dva adopční páry se dost zapotily. Celkem odchovaly devět osiřelých ptáčat," uvedla dříve Hancvenclová. Neobvyklý byl podle ní zejména první odchov. "Jeli jsme pro dospělou poštolku, která spadla do bazénu. Než uschla a mohla být vypuštěna, snesla v přepravce vejce. To jsme podložili našemu hnízdícímu páru. Jaké bylo naše překvapení, když se po měsíci vylíhlo mládě," dodala Hancvenclová. Později se do Archy dostalo osm dalších poštolek, která krátce po vylíhnutí přišla o rodiče. Všechna tato mláďata hendikepovaní dravci úspěšně odchovali a pracovníci Archy je nyní v průběhu léta postupně navrací zpět do volné přírody.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PP

Petr Pekařík

26.12.2022 11:22
Snad ty mladé , co vyhodili za humny do vzduchu , nejprve naučili lovit. Jinak je to jako poprava
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist