https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-liberecke-zoo-se-po-15-letech-narodila-mladata-levharta-cinskeho
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V liberecké zoo se po 15 letech narodila mláďata levharta čínského

16.7.2022 00:25 | LIBEREC (ČTK)
Chov levharta čínského patří do evropského záchovného programu EEP. Jde o silně ohrožený druh.
Chov levharta čínského patří do evropského záchovného programu EEP. Jde o silně ohrožený druh.
Liberecká zoo má po 15 letech mláďata ohroženého levharta čínského. Narodila se sice už na konci května, ale návštěvníci je mohou spatřit až nyní, kdy matka s mláďaty začala opouštět úkryt v zázemí expozice, informovala mluvčí zoo Barbara Tesařová.
 

Naposledy se podařilo mláďata levharta čínského odchovat v Liberci v roce 2007, kdy se předchozímu chovnému páru narodila trojčata. Současný chovný pár tvoří dvanáctiletý samec, který je v Liberci od roku 2011, a šestiletá samice, jež přicestovala před dvěma lety z německé Zoo Magdeburg. Pro obě šelmy jsou to první potomci.

"Levharti čínští žijí i ve volné přírodě osamoceně a o mláďata se stará výhradně matka. Přestože je naše samice nezkušená, navíc velice senzitivní prvorodička, péči o dvojčata zvládá naprosto perfektně a koťata prospívají," řekl vedoucí úseku šelem Petr Honc. Samice už začala mláďata vynášet z úkrytu do venkovního výběhu, kde je tak mohou vidět i návštěvníci. "Pohlaví mláďat zatím neznáme. Matce i koťatům dopřáváme potřebný klid a první rychlou veterinární kontrolu a vakcinaci mláďat provedeme až na osmi týdnech věku," dodal Honc.

Chov levharta čínského patří do evropského záchovného programu EEP. Jde o silně ohrožený druh. "V současné době je populace levhartů čínských v evropských zoologických zahradách velmi malá a čítá pouze 43 jedinců. Mláďata se za poslední rok narodila pouze v Liberci a v dánské zoo Ebeltoft. Náš samec je navíc geneticky velmi cenný, a tak budou v případě úspěšného odchovu naše koťata pro posílení populace levhartů čínských velkým přínosem," řekl ředitel liberecké zoo David Nejedlo. Na světě je jen 22 institucí, které jsou do chovu levhartů čínských zapojené. V Česku je chová kromě Liberce už jen zoo v Plzni.

V plánu liberecké zoo je pavilon levhartů kompletně opravit a přidat k němu jako venkovní expozici dosud nevyužité údolí ležící bezprostředně vedle pavilonu. "Ještě v letošním roce bychom rádi nechali vypracovat projektovou dokumentaci a do dvou let začali se stavbou a rekonstrukcí," dodal Nejedlo.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Vítězslav Šorab

16.7.2022 08:12
Tak snad taky neskončí takto:

https://www.krajskelisty.cz/praha/27474-vnasich-zoo-se-ve-velkem-rodi-mladata-ktera-jsou-hned-po-vyfoceni-na-plakaty-zabita-svet-tomase-koloce.htm
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

16.7.2022 08:25 Reaguje na Vítězslav Šorab
Čínských levhartů je v zoo minimum, takže určitě nehrozí, že by se mláďata nepodařio umístit.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist