https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-libyi-se-do-more-kazdy-den-vypusti-tisice-litru-odpadnich-vod
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Libyi se do moře každý den vypustí tisíce litrů odpadních vod

27.8.2021 13:30 | TRIPOLIS (ČTK)
Místní pláže se topí v odpadcích a na většině z nich se nesmí koupat. Do okolních vod se každý den vypustí tisíce litrů nevyčištěných odpadních vod, napsala agentura AFP.
Místní pláže se topí v odpadcích a na většině z nich se nesmí koupat. Do okolních vod se každý den vypustí tisíce litrů nevyčištěných odpadních vod, napsala agentura AFP.
Foto | Kevin Li / Flickr
Libyjské ministerstvo životního prostředí v červenci uzavřelo asi 30 kilometrů písčitého pobřeží v hlavním městě Tripolisu. Místní pláže se topí v odpadcích a na většině z nich se nesmí koupat. Do okolních vod se každý den vypustí tisíce litrů nevyčištěných odpadních vod, napsala agentura AFP.
 

"Situace je katastrofální. Potřebujeme tento problém rychle vyřešit, protože je to nebezpečné pro životní prostředí i pro lidi," řekl Abdalbásit Mírí z ministerstva životního prostředí.

Jediná čistírna odpadních vod v Tripolisu je zavřená desítky let. "Výsledkem je, že do moře každý den uniknou tisíce litrů odpadních vod," uvedla Sara Namíová z městské rady. Nedávné analýzy podle ní ukázaly, že mořská voda obsahuje o 500 procent víc bakterií než obvykle. Bakterie Escherichia coli, která může způsobit průjem, zvracení, bolesti žaludku a zapříčinit přítomnost krve ve stolici, se vyskytuje na nejméně pěti místech v blízkosti Tripolisu, dodala úřednice.

"Na problém mořského znečištění v Tripolisu jsme upozornili minulou i současnou vládu a zdůraznili jsme, že naléhavě potřebujeme čističku," dodala Namíová. Jelikož zatím žádná nevznikla, úřady se musí uchylovat k dočasným řešením, jako je využívání sedimentačních nádrží, ve kterých se částice usazují na dně.

Sedmimilionová Libye se snaží skoncovat s chaotickou situací, která nastala po svržení diktátora Muammara Kaddáfího v roce 2011. Začátkem roku byla ustavena přechodná vláda, jejímž hlavním úkolem je dovést zemi k volbám.

Někteří lidé extrémní znečištění ignorují, jiní jsou ale opatrnější. "Situace se během posledních let zhoršila. Během teplých dní se vám z toho zápachu dělá špatně," popsal majitel obchodu se sportovním oblečením Valíd Múldí. "Když chceme najít čistší moře, musíme jet 100 kilometrů na východ od Tripolisu," dodal 39letý muž.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

VK

Václav Kain

27.8.2021 17:20
Těch zemíje mnohem víc, kde jdou splašky a všechen odpad do moří a oceánů.Je jim to jedno.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

28.8.2021 07:24 Reaguje na Václav Kain
v Libyi nic nefunguje, proč si myslíte, že by tam měla fungovat recyklace odpadu či enviro vědomí?
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist