https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-lonskem-roce-zmizelo-ze-zeme-na-12-milionu-hektaru-lesa
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V loňském roce zmizelo ze Země na 12 milionů hektarů lesa

26.4.2019 00:25 | WASHINGTON (ČTK)
Zvláště znepokojivý je podle BBC úbytek pralesů, kterých za minulý rok zmizelo 30.000 čtverečních kilometrů, tedy asi tolik, jako je rozloha Belgie. / Ilustrační foto
Zvláště znepokojivý je podle BBC úbytek pralesů, kterých za minulý rok zmizelo 30.000 čtverečních kilometrů, tedy asi tolik, jako je rozloha Belgie. / Ilustrační foto
Loni zmizelo ze zemského povrchu na 12 milionů hektarů lesa, což odpovídá úbytku o rozloze zhruba 30 fotbalových hřišť za minutu. Ačkoliv je to méně než v předchozích dvou letech, stále je to čtvrtý nejvyšší úbytek od roku 2001. Informoval včera server BBC s odkazem na nevládní organizaci Ústav pro světové zdroje (WRI). Lesy nejvíce ničí požáry, těžba dřeva a rozšiřování zemědělské půdy.
 

"Je lákavé začít se radovat z toho, že přicházíme již podruhé od roku 2016 o méně lesů," uvedla Frances Seymourová z WRI. "Ale pokud se podíváme na vývoj za posledních 18 let, uvidíme, že celková tendence je stále stoupající. V tomto boji zatím rozhodně nevítězíme," dodala. Loňský úbytek je nižší než v roce 2016 a 2017, kdy zmizelo hodně lesů kvůli požárům.

Zvláště znepokojivý je podle BBC úbytek pralesů, kterých za minulý rok zmizelo 30.000 čtverečních kilometrů, tedy asi tolik, jako je rozloha Belgie. Nejvíce pralesa ztratila Brazílie, ačkoliv tam úbytek poklesl mezi lety 2007 a 2015 o 70 procent.

Obavy ale mají ochránci přírody z nové vlády brazilského ultrapravicového prezidenta Jaira Bolsonara, který se úřadu ujal letos v lednu a který už během volební kampaně mimo jiné kritizoval pokuty za poškozování životního prostředí a uvažoval o odstoupení od pařížské dohody o klimatu. Podle expertů oslovených BBC je ale ještě brzy na posouzení vlivu jeho politiky na stav lesů v zemi.

Podle zprávy mizí pralesy stále rychleji v Kongu, Ghaně, Pobřeží slonoviny, Peru, Bolívii i Kolumbii. Právě v Kolumbii se ale úbytek lesů zrychluje od uzavření mírové dohody mezi vládou a skupinou Revoluční ozbrojené síly Kolumbie (FARC) v roce 2016. Oblasti, které byly dříve kvůli působení této gerily nepřístupné, jsou totiž nově otevřené hospodářské činnosti.

Naopak v Indonésii zmizelo o 40 procent méně pralesů než v předchozích letech. Stalo se tak jednak díky menšímu množství požárů a také kvůli politice místní vlády, která pralesy stále více chrání.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

mr

26.4.2019 22:53
Cit.: "V loňském roce zmizelo ze Země na 12 milionů hektarů lesa". A tady se mnozí pak diví, že je světové počasí tak rozhoupané.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist