https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-makru-uz-do-jednorazovych-plastovych-tasek-nenakoupite
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V MAKRU už do jednorázových plastových tašek nenakoupíte

10.7.2019 01:00 | PRAHA (Ekolist.cz)
Do jednorázových plastových tašek už v MAKRu nenakoupíte.
Do jednorázových plastových tašek už v MAKRu nenakoupíte.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Od 1. července 2019 na pokladnách obchodů MAKRO nedostanete žádnou jednorázovou plastovou tašku. Zboží si můžete odnést v tašce „Byla jsem petkou“, vyrobené z PET lahví, která bude dostupná ve dvou velikostech, a dále taška z recyklovaného papíru a certifikovaných zdrojů. Původní plastové tašky z mikrotenu a folie budou zcela zrušeny. Informuje o tom MAKRO.
 

„MAKRO Česká republika se ve spolupráci s ministerstvem životního prostředí zavázalo k strategické podpoře cílů dlouhodobého udržitelného rozvoje, konkrétně za odpovědnou výrobu a spotřebu. Jednorázové plastové tašky zatěžují životní prostředí a MAKRO chce jít našim zákazníkům příkladem – plastové tašky nepodporujeme,“ říká Romana Nýdrle, manažerka komunikace MAKRO.

Tímto krokem se MAKRO připojuje k iniciativě #dostbyloplastu, která si klade za cíl omezovat množství jednorázových plastů.

V případě, že zákazníkovi nevyhovuje žádný z nabízených rozměrů nebo nechce za tašku utrácet, jsou pro přepravu zboží připraveny také kartonové krabice. Ty jsou k dispozici zdarma v klecích za pokladní zónou. „Toto řešení je výrazně ohleduplnější, jelikož zákazníka nic nestojí a krabice je možno znovu využít,“ doplňuje Romana Nýdrle.

Kromě plastových tašek se MAKRO dlouhodobě zabývá i redukcí spotřeby igelitových pytlíků určených pro prodej kusového pečiva, ovoce a zeleniny. Ačkoliv je tento typ zboží v obchodní síti minoritní, hledá MAKRO vhodné materiály, které by mohly igelitové sáčky nahradit. Od prosince 2018 testuje využití látkových pytlíků na Slovensku.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

VK

Václav Kain

10.7.2019 06:40
Odpovědět
VK

Václav Kain

10.7.2019 06:43
My tady v ČR třídíme odpad jako blbí a stačí se zajet podívat do nepříliš vzdáleného Chorvatska.Tam se netřídí vůbec nic.Všechno se ukládá do jedné sběrné nádoby.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist