https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-malochovech-slepic-v-ostrave-bartovicich-a-v-kozojedech-na-jicinsku-se-objevila-ptaci-chripka
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V malochovech slepic v Ostravě-Bartovicích a v Kozojedech na Jičínsku se objevila ptačí chřipka

3.1.2023 17:03 | OSTRAVA (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Licence | Volné dílo (public domain)
Zdroj | Pixabay
V malochovu slepic v Ostravě-Bartovicích se objevila ptačí chřipka. V chovu bylo 21 slepic, třetina náhle uhynula, zbývající potom byly utraceny, řekl mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček. Ohnisko vysoce patogenní ptačí chřipky subtypu H5N1 se v Ostravě objevilo na konci prosince, až nyní ale byla nákaza potvrzena. Šlo o 20. loňské ohnisko v Česku. Ptačí chřipka se objevila také v malochovu slepic v Kozojedech na Jičínsku. V tomto chovu bylo 27 slepic, 17 jich uhynulo. O skutečnosti, že referenční laboratoř dnes v chovu potvrdila ptačí chřipku H5N1, informoval ČTK ředitel hradecké krajské veterinární správy Aleš Hantsch. I v tomto případě budou podle jeho slov zbylé nosnice co nejrychleji utraceny. V okolí Kozojed je pět velkochovů drůbeže.
 
"Vydáme mimořádné veterinární opatření. Kolem ohniska stanovíme tříkilometrové ochranné pásmo a desetikilometrové pásmo dozoru, což je standardní postup," uvedl Hantsch.

V současné době veterináři podle Hantsche nemají informaci, že by byl v nějakém velkochovu v daném regionu problém. "Budeme sumarizovat všechny velkochovatele a ti budou mít v mimořádném veterinárním opatření jasně dané podmínky, co můžou a nemůžou," řekl.

Úhyn slepic v Ostravě nahlásila chovatelka. Veterinární inspektoři poté na místě vydali předběžná opatření a odebrali vzorky, které zaslali k vyšetření do SVS. "Vyšetření prokázalo, že šlo o ptačí chřipku H5N1. Zbývající drůbež v chovu byla utracena. I zde budou v souladu s platnou legislativou budou vymezena ochranná pásma a v nich vydána mimořádná veterinární opatření s cílem zamezit šíření nákazy," uvedl Vorlíček. Doplnil, že chovatelka neporušila žádné nařízení.

Kvůli rostoucímu počtu ohnisek vysoce patogenní ptačí chřipky platí od 14. prosince v České republice zákaz venkovního chovu drůbeže. Chovatelé tak musí ptactvo umístit do budov. Výjimku mají chovatelé holubů a běžců, jako jsou třeba pštrosi. Pokud není trvalé přemístění ptáků do budovy možné, musí chovatelé maximálně omezit kontakt drůbeže s volně žijícími ptáky. Chřipka H5N1 může být potenciálně přenosná na člověka.

Největší z 20 loňských ohnisek ptačí chřipky se potvrdilo před koncem roku v Brodu nad Tichou na Tachovsku, kde se postupně likviduje 220.000 nosnic. Dnes se v Česku potvrdila další tři ohniska: ve velkochovu drůbeže v Sedlčanech na Příbramsku a v malochovech ve Velké Bukovině na Děčínsku a v Kozojedech na Jičínsku.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

me

meluzína

4.1.2023 14:31
Likvidace chovů se uplatňuje dost let na to, aby i laikům došlo že neúčinkuje. Bude se zase pro změnu dalších 10-15let uplatňovat další hloupé a zbytečné nařízení tj. plošně zavírat drůbež v domácích malochovech?
Ty poměry jsou dost hrozné: 750.000ks pomřelých a zplynovaných v Brodu v +jsem zachytila zprávu o 12 000kuřat a 1000krůt u Sedlčan, víc nestíhám sledovat. Proti tomu tady se dostalo do titulků 27 slepic ve 2 malochovech, to je opravdu vtipné porovnávat, domácí chov s pár slepičkami s továrnami na drůbeží produkty kde jich zemře na nemoc nebo je zplynováno v řádech 100tisíců jako nic.
Vzhledem k tomu, že celý tento cirkus je financován poprvé z daní, a podruhé z ceny vajec = veškeré náklady na zplynování, kafilerii, pořízení nové drůbeže, přísnější biosafety podmínky v halách, kolik asi budou stát vejce v roce 2023?
Není už na čase, pokud tedy chceme dál produkovat drůbeží produkty v Čechách, zavést tam účinnější biosafety předpisy a normy, aby byla šance se nákaza do chovů nedostane tak často, anebo se v nich nebude 100% šířit?
Já tedy nejsem příznivcem velkochovů, ale je mi opravdu líto zvířat, která tam žijí hrozné životy v hrozných podmínkách a teď je nakonec čeká i hrozná smrt chřipkou nebo zplynováním.
Odpovědět
JB

Jaroslav Bobr

4.1.2023 19:11 Reaguje na meluzína
Já jsem ten Brod pochopil jinak.Celkem mají těch cca 740 000 slepic ve třech budovách.V jedné hale mají nákazu a usmrtit mají cca 230 000 slepic.Tak jse z toho trochu jelen, protože nákaza se objevila někdy kolem 28.12 a potvrzena byla 30.12. Na stránkách SVS píšou, že do 5dnů hyne kolem 90% drůbeže.Dnes je to 7. den takže by většina drůbeže měla být uhynulá, je to tak?Nebo to s tím hynutím není tak hrozné a většina se preventivně utratí? Vážně nevím.
Odpovědět
me

meluzína

5.1.2023 07:26 Reaguje na Jaroslav Bobr
Podle SVS už to mají chudiatka za sebou. Co nestihli zplynovat, to pomřelo samo na chřipku. Ptačí chřipka znamená v halách s vysokou koncentrací zvířat 100% nákazu a úmrtnost.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist