https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-milovicke-rezervaci-diky-pastve-koni-nekolikanasobne-pribylo-vzacnych-horcu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V milovické rezervaci díky pastvě koní několikanásobně přibylo vzácných hořců

14.11.2021 02:29 | MILOVICE (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Michal Köpping / Česká krajina
V milovické rezervaci díky pastvě divokých koní několikanásobně přibylo ohrožených rostlin, hořců křížatých. Počet mladých rostlin tam vzrostl o tisíce procent. Rezervace je v bývalém vojenském prostoru, velcí kopytníci zde pomáhají spásat některé druhy travin, aby se zde lépe dařilo ohroženým druhům. Sedm let po příchodu divokých koní je populace hořců vyšší o 367 procent, dospělých jedinců zde roste přes 900. Sčítání vědci dokončili ve čtvrtek, informovala ochranářská společnost Česká krajina.
 

"Populace hořců na šestnáctihektarové modelové ploše na pastvině u Milovic vykazuje oproti roku 2016 doslova astronomický nárůst. Na této pastvině udržované divokými koňmi a pratury stoupl počet bodů obsazených hořci z 66 na 415. To je více než šestinásobný nárůst. Celkový počet dospělých rostlin přitom stoupl ze 198 na 924, tedy o 367 procent,“ uvedl Miloslav Jirků z Biologického centra Akademie věd České republiky.

O stavu populace vypovídá též počet mladých rostlinek, semenáčů. "V roce 2016 jsme napočítali jen 55 semenáčů, letos to bylo 3109. Nárůst počtu semenáčků o neuvěřitelných 5553 procent jsme nečekali ani v nejodvážnějších představách," dodal Jirků. Podle výskytu semenáčů pokračuje jejich rozšíření na nové, dosud neosídlené plochy.

Vajíčka chráněného modráska hořcového Rebelova, jehož housenky se mohou vyvíjet právě pouze na hořci.
Vajíčka chráněného modráska hořcového Rebelova, jehož housenky se mohou vyvíjet právě pouze na hořci.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Michal Köpping / Česká krajina

Velcí kopytníci spásáním obnovili pestré květnaté louky, které hořcům vyhovují. "Narušováním drnu kopyty navíc neustále vznikají malé plošky bez vegetace. Ty jsou nezbytné pro reprodukci hořců, protože právě a jen na nich dokáží vyklíčit semínka a následně přežít semenáče," vysvětlil Jirků.

Hořců přibylo i na pastvině Traviny u Benátek nad Jizerou, kterou udržují divocí koně spolu se zubry, jsou tam ale kvůli jílovitým půdám tvrdší podmínky, proto zde tempo růstu populace bylo nižší. V místech mimo pastviny velkých kopytníků podle vědců populace rostlin stárne a hrozí její zánik.

Sčítání trvalo pět týdnů. Podle Jirků jde patrně o nejrozsáhlejší a nejdetailnější populační sčítání hořců v Česku, navíc s kompletní fotodokumentací. S mapováním ve svém volném čase pomáhalo 12 dobrovolníků z Milovic a okolí, Prahy, ale také od Jičína nebo ze Znojma.

Mapování se týkalo také ohroženého a zákonem chráněného modráska hořcového Rebelova, jehož housenky se mohou vyvíjet pouze na hořci. Před pěti lety bylo na různých místech bývalého vojenského prostoru modráskem vajíčky tzv. okladeno 29 až 55 procent hořců, letos to bylo 70 až 90 procent.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist