https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-mosambiku-sloni-zabili-nejmene-pet-lidi-sklizejicich-urodu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Mosambiku sloni zabili nejméně pět lidí sklízejících úrodu

16.7.2022 00:10 | MAPUTO (ČTK)
Region Macomia sousedí s národním parkem Quirimbas, ve kterém žijí stovky slonů. Šlo zde o první útok těchto zvířat na lidi za několik let. Ilustrační foto
Region Macomia sousedí s národním parkem Quirimbas, ve kterém žijí stovky slonů. Šlo zde o první útok těchto zvířat na lidi za několik let. Ilustrační foto
Nejméně pět lidí zabili sloni na severovýchodě Mosambiku. Stalo se to, když lidé sklízeli úrodu, napsal web Africa News. Mezi oběťmi jsou dvě děti.
 

Podle místních obyvatel šlo o lidi, kteří se do vesnice v regionu Macomia v provincii Cabo Delgado přistěhovali teprve nedávno. Šlo o vnitřní uprchlíky, kteří ze svého domova odešli kvůli násilnostem páchaným ozbrojenými skupinami.

Region Macomia sousedí s národním parkem Quirimbas, ve kterém žijí stovky slonů. Šlo zde o první útok těchto zvířat na lidi za několik let.

Agentura DPA napsala, že v mnoha afrických zemích kvůli úbytku přirozeného prostředí a soupeření o přírodní zdroje stále častěji dochází mezi lidmi a divoce žijícími zvířaty ke střetům s fatálními následky.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (5)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Karel Zvářal

Karel Zvářal

16.7.2022 06:59
Sloní paměť. Kolik slonů lidé za rok zabili?
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

16.7.2022 08:26 Reaguje na Karel Zvářal
Řekl bych že na body člověk vysoko vede.
Odpovědět
Sl

Slovan

16.7.2022 16:47
Doporučuji dokument na NG “Sloni poznamenaní válkou”. Je to také z Mosambiku, byť z NP Gorongosa, ale ukazuje to krásně, jak dokáže občanská válka poznamenat chování zvířat... v tomto případě právě slonů. Ta zvířata jsou v tom parku oproti jiným místům velice agresivní, protože s lidmi jednoduše nemají jinou než špatnou zkušenost a ti starší si to moc dobře pamatují. Ochranáři je proto učí, že člověk nerovná se automaticky nebezpečí. Není to jednoduchá a ani krátkodobá záležitost, ale jde to.
Zda se takto chovají i sloni v článku zmíněném parku samozřejmě nevím.
Odpovědět
Kamil Krabice

Kamil Krabice

16.7.2022 20:40
...odešli kvůli násilnostem páchaným ozbrojenými skupinami.
Dokonce i prozápadní Seznamzpravy je schopný přiznat že ty skupiny, jsou skupiny muslimů financovaných Katarem.
A kde na to bere Katar peníze, aby financoval terorismus a vyvolával občanské války v několik zemích naráz? Má na to peníze od Čechů za plyn.
Když vidím naše "demokraty" jak se lísají k této písčité totalitě, tak bych zvracel.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

16.7.2022 22:20 Reaguje na Kamil Krabice
Katar se topí v penězích za ropu a plyn. Ty peníze od nás jsou jenom takové drobné. Země je na tom tak dobře, že na veškeré práce si najímá zahraniční dělníky, kteří ovšem nemají právo stát se plnohodnotnými obyvateli země. Převažujícím náboženstvím je tam islám, proto ta podpora skupin páchajícíh teror pod vlajkou náboženství.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist