https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-moste-je-nova-technologie-na-uplne-zpracovani-odpadu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Mostě je nová technologie na úplné zpracování odpadu

24.6.2020 16:11 | MOST (ČTK)
"Proces podporujeme teplotou, mícháním a získáme z plastů styren, benzen, etylstyren, což jsou látky, ze kterých se dají znovu vyrobit ethylen, polyethylen, propan," uvedl vývojář. Stroj podle něj umí zpracovat třeba komunální odpad, to znamená, že si stroj poradí i s netříděnou surovinou a zpracuje ji na jednotlivé složky.
"Proces podporujeme teplotou, mícháním a získáme z plastů styren, benzen, etylstyren, což jsou látky, ze kterých se dají znovu vyrobit ethylen, polyethylen, propan," uvedl vývojář. Stroj podle něj umí zpracovat třeba komunální odpad, to znamená, že si stroj poradí i s netříděnou surovinou a zpracuje ji na jednotlivé složky.
Licence | Volné dílo (public domain)
Foto | Trosmisiek / Wikimedia Commons
Česká společnost vyvinula technologii, která zpracuje odpad na původní suroviny, ze kterých byl jeho obsah vyroben. Jedno ze zařízení funguje na Mostecku, další dvě jsou v zahraničí. Společnost s desítkou odborníků se vývoji za desítky milionů korun věnovala osm let. ČTK to řekl Miroslav Šilhan, ředitel společnosti LOGeco.
 

Technologie funguje na bázi katalytické depolymerizace, tedy procesu, při němž se odpad smíchá s chemikáliemi a katalyzátory a způsobí rozklad na původní suroviny, ze kterých byl obsah odpadu vyroben, popsal proces ČTK vedoucí vývoje Michal Halko. "Proces podporujeme teplotou, mícháním a získáme z plastů styren, benzen, etylstyren, což jsou látky, ze kterých se dají znovu vyrobit ethylen, polyethylen, propan," uvedl vývojář. Stroj podle něj umí zpracovat třeba komunální odpad, to znamená, že si stroj poradí i s netříděnou surovinou a zpracuje ji na jednotlivé složky.

Proces tak vytvoří látky, z nichž se dají vyrobit věci, které šly do stroje ve formě odpadu. "Cílem toho všeho je, že z odpadu děláte produkt. Ostatní technologie vytváří z odpadu produkt a odpad, ale tato technologie vrací suroviny, které vyrobil člověk, třeba kelímek, do původní podoby," uvedl Šilhan.

Technologie je určena městům, státům či firmám. Mohou být ve třech formách různých velikostí a jejich výroba včetně odvozu a instalace stojí od jednotek milionů do desítek milionů korun. Stroj mohou obsluhovat pouze dva lidé v jedné směně, kdy stroj za den zpracuje 15 tun odpadu.

Na výrobě se podílí několik předních českých i slovenských firem, mezi nimi jsou také Třinecké železárny na Těšínsku. Zatím existují tři stroje, dva jsou v zahraničí, kam chce Šilhan produkci primárně směřovat.

Technologie je podle ředitele zcela bezpečná a ze stroje vycházejí pouze páry a teplý vzduch. Životnost stroje je zhruba 25 let, poté se musí vyměnit jeden ze tří generátorů, v nichž se odpad přetváří na jednotlivé složky.

Do stroje nesmí podle zákona přijít kafilerní a infekční odpad. Nezpracuje například železo či písek. "Pouze organické suroviny," upřesnil Halko.


reklama

 
Tereza Sajdlová
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

JD

Jiří Daneš

24.6.2020 17:01
To, že třeba z PVC odpadu (kelímky, blistry od tablet a pod.), udělá nějaký stroj, opět použitelné monomery bez dalšího odpadu můžete tlouct do hlavy jen těm, co měli -4 z chemie.
Odpovědět
va

vaber

24.6.2020 17:59
vypadá to jak pohádka ,jaká je realita?
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist