https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-motylim-dome-se-vylihl-atlas-velky-znamy-jako-hadi-motyl
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V motýlím domě se vylíhl atlas velký, známý jako hadí motýl

19.7.2019 00:20 | PRAHA (ČTK)
V pražském motýlím domě Papilonia se v úterý vylíhl atlas velký, který je co do plochy křídel považován za největšího motýla na světě. / Ilustrační foto
V pražském motýlím domě Papilonia se v úterý vylíhl atlas velký, který je co do plochy křídel považován za největšího motýla na světě. / Ilustrační foto
Licence | Volné dílo (public domain)
V pražském motýlím domě Papilonia se v úterý vylíhl atlas velký, který je co do plochy křídel považován za největšího motýla na světě. Křídla tohoto druhu tvarem a kresbou připomínají hlavu hada, proto se mu také přezdívá hadí motýl. Žít bude zhruba týden, v nejbližších dnech by se ale mělo v Papilonii vylíhnout dalších devět jeho kukel, sdělil za motýlí dům Michael Kučera.
 

Největší jedinci tohoto motýlího druhu, latinsky zvaného Attacus atlas, mohou mít rozpětí křídel až 30 centimetrů. Motýl pochází z jihovýchodní Asie, pražské kukly jsou podle Kučery konkrétně z Malajsie.

Vývoj motýla z vajíčka trvá zhruba půl roku. Samotný život motýla je ale krátký. Nemá totiž vyvinutý zažívací trakt a žije jen z tukových zásob, které si vytvořil jako housenka. "Proto jeho život potrvá zhruba jenom týden," uvedl Kučera.

Motýlí dům Papilonia v centru Prahy nabízí návštěvníkům na 150 metrech čtverečních stovky exotických motýlů. Napodobuje prostředí deštného pralesa, kde tito tvorové normálně žijí. Největším motýlem v expozici je podle dřívějšího vyjádření Kučery právě motýl Attacus atlas.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist