https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-namibii-maji-modelovou-farmu-na-zachranu-gepardu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Namibii mají modelovou farmu na záchranu gepardů

26.3.2018 05:50 (ČTK)
Laurie strávila hodně času v Namibii, kde žije největší populace gepardů na světě (dnes asi 3000 zvířat). Zjistila, že jsou ohroženi vyhynutím. Podílejí se na tom pytláci, omezování jejich přirozeného životního prostředí a také četné konflikty s chovateli dobytka. Asi 90 procent gepardů žije na zemědělských pozemcích, kde se pasou stáda. Kozy, ovce či telata jsou jejich kořistí. Nejsou sami, komu dobytek slouží jako potrava, jsou to i psi hyenovití a šakalové. Avšak farmáři nečiní rozdíl a jejich pasti zraňují nebo zabíjejí všechny. / Ilustrační foto geparda
Laurie strávila hodně času v Namibii, kde žije největší populace gepardů na světě (dnes asi 3000 zvířat). Zjistila, že jsou ohroženi vyhynutím. Podílejí se na tom pytláci, omezování jejich přirozeného životního prostředí a také četné konflikty s chovateli dobytka. Asi 90 procent gepardů žije na zemědělských pozemcích, kde se pasou stáda. Kozy, ovce či telata jsou jejich kořistí. Nejsou sami, komu dobytek slouží jako potrava, jsou to i psi hyenovití a šakalové. Avšak farmáři nečiní rozdíl a jejich pasti zraňují nebo zabíjejí všechny. / Ilustrační foto geparda
Foto | up3ryummy / Flickr
Už 27 let se Laurie Markerová snaží o mírové soužití mezi farmáři a gepardy v Namibii a pokouší se zabránit vymírání těchto šelem, píše francouzský deník Le Monde.
 

Vyzbrojena tyčí a dlouhou dřevěnou lžící přihlíží, jak tři gepardi běží před ní rychlostí více než 80 kilometrů za hodinu. Stejně jako každé jitro v tomto centru uprostřed Namibie šelmy pronásledují červený kus látky přivázaný ke kabelu taženému malým motorem. Jeden z gepardů brzy kořist dožene a znehybní ji mezi nohama. Hrdě se rozhlíží, jako by čekal potlesk. Laurie Markerová se k němu přiblíží, z kabely zavěšené u pasu vyndává malý kus krvavého masa a položí jej na lžíci. Zvíře se ho rychle zmocní. "Lžíce slouží k tomu, aby se potrava na zemi neušpinila, neboť gepardi jsou dosti čistotní, a také k tomu, aby nás nekousli," vysvětluje Laurie.

Laurie Markerová založila v roce 1991 Fond na zachování geparda (CCF). Pochází z amerického Oregonu, kde pracovala v zoologické zahradě svého otce. "Měli jsme tam gepardy. Byli jsme jedna z posledních zoo na světě, která je chovala. Pocházeli ostatně z Namibie," říká. Právě tehdy se Laurie zamilovala do těchto šelem schopných běžet rychlostí až 110 kilometrů za hodinu, které jsou nejrychlejšími savci na světě.

Laurie strávila hodně času v Namibii, kde žije největší populace gepardů na světě (dnes asi 3000 zvířat). Zjistila, že jsou ohroženi vyhynutím. Podílejí se na tom pytláci, omezování jejich přirozeného životního prostředí a také četné konflikty s chovateli dobytka.

Asi 90 procent gepardů žije na zemědělských pozemcích, kde se pasou stáda. Kozy, ovce či telata jsou jejich kořistí. Nejsou sami, komu dobytek slouží jako potrava, jsou to i psi hyenovití a šakalové. Avšak farmáři nečiní rozdíl a jejich pasti zraňují nebo zabíjejí všechny.

Laurie Markerová se rozhodla přesídlit do Namibie v roce 1990. Koupila pozemek 270 kilometrů severně od metropole Windhoeku a začala se starat o zraněné nebo nemocné gepardy nebo o jejich osiřelá mláďata. Uzdravená zvířata vypouští zase do volné přírody. Zbývající gepardi zůstávají a přitahují turisty, ale také slouží Laurie ke studiu tohoto málo známého druhu.

Její CCF je dnes vědeckým centrem vybaveným laboratoří. Má 20 zaměstnanců a stážisty z celého světa. Na oplocených pozemcích žije 36 gepardů.

Studovat zvířata a pečovat o ně však nestačí: Laurie chce především zabránit jejich vymírání. Snaží se proto omezit počet konfliktů mezi farmáři a šelmami. "V Oregonu, kolem zoologického parku, kde jsem pracovala, útočili na stáda kojoti. Chovatelé proti nim používali hlídače, velké anatolské pastevecké psy," vysvětluje.

Namibijští farmáři mají také psy, ale jejich úkolem je nadhánět a vést stáda, nikoli chránit je před predátory. V roce 1994 Laurie přivezla několik anatolských pasteveckých psů. Ti jsou sice jako stavění pro boj, ale nemají ho zapotřebí, neboť pouhá jejich přítomnost šelmy odradí. Farmáři, kteří si anatolského pasteveckého psa vzali, byli překvapeni: napočítali o 80 až 100 procent méně útoků šelem.

"Dosud jsme umístili na 600 psů. Dostávám žádosti z celé Namibie, ale také z Jihoafrické republiky, Angoly, Botswany... V Tanzanii chtějí testovat anatolské psy proti leopardům a lvům," říká Laurie.

Zbývá doufat, že snahy CCF směřující k záchraně gepardů nezůstanou zrnkem písku v buši. V prosinci 2016 vydaly Zoologická společnost v Londýně a Společnost pro zachování gepardů studii, jejíž autoři tvrdili, že ve světě žije 7100 gepardů, zatímco před 100 lety jich bylo 100.000. Jejich přirozené prostředí se zmenšilo o 91 procent. Na počátku 20. století žili ještě všude na africkém kontinentu, na Arabském poloostrově, na Blízkém východě a ve středí Asii, dnes se však vyskytují jen v desítce afrických zemí a kolonie padesátky šelem přežívá v Íránu.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist