https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-namibii-nasli-pres-100-mrtvych-hrochu-zrejme-je-zabil-antrax
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Namibii našli přes 100 mrtvých hrochů, zřejmě je zabil antrax

9.10.2017 23:28 | PRAHA (ČTK)
V národním parku Bwabwata na severovýchodě Namibie bylo minulý týden nalezeno 107 mrtvých hrochů. Ilustrační snímek.
V národním parku Bwabwata na severovýchodě Namibie bylo minulý týden nalezeno 107 mrtvých hrochů. Ilustrační snímek.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
V národním parku Bwabwata na severovýchodě Namibie bylo minulý týden nalezeno 107 mrtvých hrochů. Podle místních úřadů je nejspíše zabilo bakteriální onemocnění sněť slezinná, jinak zvané antrax. Informovala o tom dnes agentura AFP. Pracovník namibijského ministerstva životního prostředí a turismu ale v místnímu deníku uvedl, že návštěvníci národního parku nemají důvod k panice.
 

"Minulý týden uhynulo více než 100 hrochů. Příčinu jejich úmrtí neznáme, ale máme podezření, že jde o antrax," uvedl ministr životního prostředí Pohamba Shifeta. Na fotografii na webu namibijského deníku New Era je vidět několik hroších těl, jak leží na zádech či na boku v řece Okavango. Hrochů mohlo podle ministra zahynout ještě více, některé mrtvoly už mohli totiž sežrat krokodýli.

Bakterie způsobující sněť slezinnou se vyskytuje převážně v místech se suchým klimatem, zejména pak ve stojaté vodě, jakou lze nalézt v okolí řeky Okavango. "Je to situace, kterou dobře známe. Už jsme ji viděli v Zambii a nastává hlavně při takto snížené hladině řeky," uvedl Colgar Sikopo z ministerstva životního prostředí.

Antrax zasahuje zejména hospodářská zvířata, může ale způsobit vážné problémy i člověku. Podle Sikopa by ale "lidé neměli propadat panice, protože turismus nebude ohrožen". Jedinou hrozbou je údajně konzumace masa uhynulých hrochů.

V Namibii podle AFP žije zhruba 1300 hrochů. Země je pro svou rozmanitou faunu či majestátní písečné duny populární turistickou destinací.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist