https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-naraznikove-zone-na-kypru-se-velmi-dari-zviratum-a-rostlinam
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V nárazníkové zóně na Kypru se velmi daří zvířatům a rostlinám

15.2.2022 02:30 | NIKÓSIE (ČTK)
Jen v oblasti opuštěné vesnice Varisia žije 200 až 300 muflonů, kterých je na celém ostrově zhruba 3000 kusů.
Jen v oblasti opuštěné vesnice Varisia žije 200 až 300 muflonů, kterých je na celém ostrově zhruba 3000 kusů.
Foto | Smichael21 / Wikimedia Commons
Nárazníková zóna na Kypru je už mnoho let tragickou ukázkou rozdělení tohoto ostrova. Pro flóru a faunu však představuje mimořádně příznivé prostředí, jak ukazuje i případ muflonů, kteří jsou na středomořském ostrově původním a symbolickým druhem, píše agentura AFP.
 

"Díky nulovému lidskému vlivu se tady fauně a flóře daří," říká v opuštěné vesnici Varisia, která se nachází zhruba 55 kilometrů na západ od Nikósie, tureckokyperský botanik Salih Gücel. "Je to jako cestovat časem. Můžeme tady pozorovat to, co před 100 lety mohli vidět naši prarodiče," dodává a dívá se na orchidej, která roste mezi troskami budov v nárazníkové zóně.

Kypr je rozdělen na dvě části od roku 1974. Turecká armáda tehdy obsadila sever ostrova poté, co řeckokyperští nacionalisté uskutečnili státní převrat s cílem připojit ostrov k Řecku. Severokyperskou tureckou republiku, která se tak jmenuje od roku 1983, uznává jen Ankara, zatímco kyperská vláda má pod kontrolou pouze jižní část ostrova.

Nárazníková zóna, která obě strany ostrova odděluje, měří 180 kilometrů a v některých bodech dosahuje až osmi kilometrů šířky, uvádějí jednotky OSN, které toto pásmo území hlídají. Povolený vstup do "zakázaného území" má jen několika málo zemědělců a hlavně modré přilby OSN, které území hlídají a brání pašerákům a migrantům dostat se na druhou stranu.

Pro mnohé druhy zvířat a rostlin se toto území ale stalo "bezpečným útočištěm", říká řeckokyperská ornitoložka Iris Charalambidosová. "Je to oblast, kam se druhy mohou uchýlit před silnou lidskou činností," dodává. Jen v oblasti opuštěné vesnice Varisia žije 200 až 300 muflonů, kterých je na celém ostrově zhruba 3000 kusů.

"Jsou to také místa, kde se rozvíjí druhová rozmanitost," dodává badatelka. "Když se druh v nějaké oblasti hodně rozmnoží, tak se přesune do dalšího sektoru (nárazníkové zóny)."

Jeden pár muflonů přes listy olivovníků s nedůvěrou sleduje vetřelce, kterými tentokrát jsou reportéři agentury AFP a odborníci na místní faunu, které doprovází argentinští příslušníci jednotek OSN. Muflony na Kypru považují za národní symbol, v minulém století však kvůli intenzivnímu lovu skoro vymřeli.

V ohrožení stále jsou některé druhy orchidejí či vzácné druhy obojživelníků a savců, například myš kyperská (Acomys nesiotes), tvrdí Charalambidosová, jež působí na univerzitě v Nikósii.

Nárazníková zóna mimo jiné unikla intenzivní stavební činnosti, která na Kypru, který byl známý pro svou rozmanitost, zničila přirozená prostředí mnohých druhů zvířat a rostlin.

V situaci, kdy političtí představitelé nenacházejí schodu, jak vyřešit "kyperský problém", Charalambidosová a Gücel, který je ředitelem ústavu pro vědu a životní prostředí na severním Kypru, spolupracují v rámci projektu podporovaného OSN. Jeho cílem je zmapovat "oblasti s vysokou míru druhové pestrosti" v nárazníkové zóně. "Jedním z cílů našeho projektu je také dát dohromady lidi, již se zajímají o životní prostředí, z obou (kyperských) komunit," uvedl Gücel.

Po zhruba půl století od rozdělení ostrova kyperští Řekové a kyperští Turkové žijí vedle sebe, aniž by obě komunity měly mnoho vzájemných kontaktů. "Čím více mohou obě komunity spolupracovat, tím pravděpodobnější je, že se shodnou na společných tématech, což by pomohlo nejen životnímu prostředí, ale také mírovému procesu," uvedl mluvčí jednotek OSN.

"Máme společné cíle i zájmy," dodává Charalambidosová. "Toto lidi spojuje," říká s pohledem zaměřeným na několik žlutých květin, jež prorostly ostnatými dráty.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (6)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

va

vaber

15.2.2022 08:40
kde není člověk,tam se přírodě vždy daří, ale jakmile člověk začne přírodě pomáhat svými aktivitami, je s dařením konec
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

15.2.2022 09:29 Reaguje na vaber
Když se chrání příroda jako celek, může to té přírodě prospět. Pokud se ale z celé přírody vybere pár ikon, které se chrání a na zbytek se exkrementuje, stojí to právě za ten exkrement.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

15.2.2022 11:45 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Přírodu chránit jak celek by se dalo pouze tak, že vyhubíte lidstvo. Systém odzdi kezdi se skutečně nevyplácí, na Kypru máte pruh široký max. 8km a funguje to.
Právě ta dílčí opatření sou velmi důležitá, mělo by jich být daleko více.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

15.2.2022 12:35 Reaguje na Pavel Hanzl
Myslel jsem jako celek na určité lokalitě jako je třeba ten pás. Udělat to tak, že chráním třeba jenom kormorány a bobry a na ostatní prdím, je cesta do pekel.
Odpovědět
va

vaber

16.2.2022 09:23 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
chránit přírodu jako celek by bylo možné ,jen kdyby člověk zmizel z jednoho celého kontinentu
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

15.2.2022 11:46 Reaguje na vaber
Pokud za tu aktivitu ovažujete dýmající dýzly a uhelné elktrárny, tak to hej.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist