https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-narodnim-parku-ceske-svycarko-se-narodilo-minimalne-pet-vlcat
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V národním parku České Švýcarko se narodilo minimálně pět vlčat

11.8.2023 18:47 (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
V národním parku České Švýcarsko se narodilo minimálně pět vlčat. Správcům parku se je podařilo na kameru zachytit při jejich hře, video zveřejnili na na sociálních sítích.Vlci se objevují na Děčínsku v posledních letech. První reprodukci vlků obecných v Českém Švýcarsku v novodobé historii doložili vědci z České zemědělské univerzity (ČZU) na podzim roku 2021.
 

Vlci se v národním parku objevují již od roku 2016. Zpočátku se pohybovali ve dvou sousedících teritoriích v Chráněné krajinné oblasti Lužické hory. Až po pěti letech se jádro jedné smečky přesunulo do samotného národního parku a vlci zde vyvedli mláďata. Klidové a bezzásahové části parku skýtají pro vlky potřebný klid.

Vlky na území dnešního Českého Švýcarska člověk vyhubil nejpozději v roce 1756, kdy byl na území českokamenického panství údajně odstřelen poslední jedinec.

V sousedním Libereckém kraji jsou vlci už několik let. V roce 2014 je potvrdily fotopasti v CHKO Kokořínsko - Máchův kraj, zhruba ve stejné době se objevily informace o jejich výskytu i v Jizerských horách a u Frýdlantu.

Letos v červenci auto srazilo vlka na silnici první třídy 13 u Cvikova na Českolipsku. Zraněné zvíře odběhlo do lesa, dohledat se ho nepodařilo.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (7)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

11.8.2023 19:42
Už trochu moc vlků na ČR !
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

11.8.2023 19:50
Zatím ještě nikdo neřekl, kolik vlků v ČR je dost.
Odpovědět
rl

rýpal lesní

13.8.2023 07:56 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Kolik ráčíte navrhnout jako limit pro počet lidí v prostoru lesa ?
Já jsem pro reciprocitu.
<rl>
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

13.8.2023 10:33 Reaguje na rýpal lesní
Až budou lidé škodit vlkům stejně jako vlci škodí lidem, nějaká omezení se budou muset udělat. Zatím to ale vypadá tak, že vlci mohou neomezeně škodit chovatelům a stát pouze nabádá poškozené, aby si svoje stáda lépe chránili. To, že taková ochrana je leckdy nereralizovatelná, státní byrokraty nezajímá.
Odpovědět
Sl

Slovan

11.8.2023 20:28
Skvělá zpráva!
Odpovědět
Hu

Hunter

12.8.2023 17:48
Mnozí se to jak potkani😀
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

12.8.2023 22:55 Reaguje na Hunter
Potkani jsou aspoň částečně užiteční. V odpadcích vyžírají zbytky jídla a slouží jako laboratorní zvířata.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist