https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-nefunkcnim-plynovodu-nord-stream-2-pres-noc-prudce-klesl-tlak
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V nefunkčním plynovodu Nord Stream 2 přes noc prudce klesl tlak Aktualizováno

26.9.2022 15:19 | KYJEV (ČTK)
V nově vybudovaném, ale nefunkčním plynovodním potrubí Nord Stream 2 přes noc prudce klesl tlak. Provozovatel tohoto rusko-německého plynovodu položeného na dně Baltského moře, kterým plyn po jeho loňském dokončení nezačal pro komerční účely nikdy proudit, příčinu poklesu nezná. S odkazem na mluvčího provozovatele o tom informovala agentura Reuters.
 

Nord Stream 2 měl zdvojnásobit objem přepravovaného plynu z Ruska do Německa. Jeho zprovoznění zabránil německý kancléř Olaf Scholz krátce předtím, než ruská vojska v únoru napadla Ukrajinu.

"Někde musí být díra," řekl agentuře DPA mluvčí provozovatele Ulrich Lissek. Tlak podle něj klesl v potrubním rameni A. "Jen nikdo neví kde," dodal. Je podle něj možné, že plyn uniká v pobřežní oblasti. Kdyby tomu tak bylo na souši, provozovatel by si toho všiml.

Za normálních okolností je v plynovodu tlak 105 barů. Nyní je na německé straně pouze sedm barů. V potrubí je pouze technický plyn.

Podle agentury Interfax dnes dánský námořní úřad oznámil únik plynu poblíž ostrova Bornholm v Baltském moři ,poblíž kterého vede Nord Stream 2. Úřad podle Interfaxu doporučil plavidlům, aby se oblasti vyhýbala.

Vyšetřování poklesu tlaku pokračuje, podle provozovatele ho ale komplikují sankce, nedostatek personálu a blokované peníze. Provozovatel Nord Streamu 2, který sídlí ve Švýcarsku, informoval o věci příslušné úřady.

Cena plynu pro evropský trh se od loňského podzimu zvyšuje, po letošního vpádu ruských vojsk na Ukrajinu se cenový růst ještě zrychlil. Plynovod Nord Stream 1, který byl zprovozněn před více než deseti lety a který vede paralelně s plynovodem Nord Stream 2, plyn aktuálně nedodává.

Cena klíčového termínového kontraktu na plyn s dodáním v říjnu ve virtuálním obchodním uzlu Title Transfer Facility (TTF) v Nizozemsku kolem 17:30 SELČ ztrácela 6,7 procenta na zhruba 173 eur (4265 Kč) za megawatthodinu (MWh). Před rokem byla těsně pod 40 eury a před dvěma lety kolem 15 eur za MWh. Cena v TTF je pro evropský trh klíčová.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (19)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

JV

Jaroslav Vozáb

26.9.2022 16:40
26.9.2022 15:19 | KYJEV (ČTK) Balt je na Ukrajině?
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

27.9.2022 10:01 Reaguje na Jaroslav Vozáb
Na to pane neupozorňujte! To mi už místní svazáci vysvětlili, že
zpravodaj nesení v Moskvě a ani v Berlíně, ale v Kyjevě! Asi tam
dostává ty "správné" informace, než jak od vlastníka plynovodu.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

27.9.2022 10:12 Reaguje na Břetislav Machaček
opravuji na : zpravodaj nesedí.
Odpovědět
JH

JH

27.9.2022 10:50 Reaguje na Břetislav Machaček
A co byste v těch novinách chtěl číst? V potrubí je díra a zpráva zní, že v potrubí někdo udělal díru. To je informace, která dává smysl. Autor zprávy to nijak nepřekrucuje, uvádí fakta. Myslíte, že v ruských novinách se dočtete něco jiného?
Odpovědět
JO

Jarka O.

30.9.2022 12:10 Reaguje na Břetislav Machaček
To není pravda, že v Moskvě nejsou zpravodajové, kdo si to vycucal z prstu? Minimálně SRN a Francie je tam normálně má.
Odpovědět
va

vaber

27.9.2022 08:41
někdo tu rouru vypustil,proděravěl nebo jinak poškodil,
myslím ,že média už mají viníka ,je jen otázka kdy dostanou pokyn zprávu zveřejnit,
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

27.9.2022 09:52
Dementní esesák v Kremlu potřebuje vyhnat cenu nahoru. A proto si drnohryz proděravěl potrubí. :D
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

27.9.2022 10:11 Reaguje na Petr Eliáš
Pročpak neproděravěl rouru přes Ukrajinu? Umíte to nějak rozumně
vysvětlit a proč to neudělali samotní Ukrajinci, když peníze za
plyn investují válku? Že by tranzitní poplatky investovaly zase
tu jejich? Zájem odstranit konkurenci má tak asi kdo? Proč si
ničit vlastní majetek, když stačí zavřít kohouty? Aha logika je
pro ideology neznámý pojem a víra má větší váhu, než rozum.
Nezdá se vám ujeté zavřít kohouty a ještě proděravět rouru? To
se báli, že jim pošleme do Ruska reverzem "levný " plyn z USA
a oni budou muset zavřít plynová ložiska těžící plyn za babku ?

Odpovědět
PE

Petr Eliáš

27.9.2022 10:17 Reaguje na Břetislav Machaček
Mě jsou ty tvoje dementní bláboly víš kde. :D Raději si přelep ,,26.9.2022 15:19 | KYJEV (ČTK),, leukoplastí a načmárej si tam ,,MOSKVA,, ať má dušička pokoj. :D
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

27.9.2022 10:33 Reaguje na Petr Eliáš
Neumíš odpovědět ani na jednu z otázek a tak raději
jen prudíš. Vskutku inteligence papouška opakujícího
to, co ho jiní naučili. Ubohé!
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

27.9.2022 10:52 Reaguje na Břetislav Machaček
Ano, přesně tak. Jsi starej ubožák a proto na ty tvoje chujoviny neodpovídám. :D
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

27.9.2022 12:48 Reaguje na Petr Eliáš
Hmmm, jako nic proti konspiračním teoriím, ale proč si udělal díru i do NS2, který nikdy v provozu nebyl a dokud bude Putin u vesla, tak se na tom nic nezmění?
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

27.9.2022 14:07 Reaguje na Svatá Prostoto
Zničení plynovodů jistě zvedne cenu plynu...a to se Putlerovi hodí. ;)
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

27.9.2022 15:32 Reaguje na Petr Eliáš
To se mu nehodí vůbec, bo technické "problémy" na NS1 může jakoby zázrakem v případě potřeby odstranit v řádu dní a bude. Je to čistě na jeho rozhodnutí. Ale pokud má díry jak v NS1, tak NS2, tak to může být docela průser a jeho manévrovací prostor se tím výrazně zužuje. Kdyby ta díry byla jen v NS1, tak by se dalo spekulovat, že se prostě dál snaží si vynutit uvedení do provozu NS2. Ale pokud jsou poškozené oba plynovody, a to asi ne až tak triviálně, tak na tom Putin rozhodně nevydělá.

Max prospěch z toho může mít jen ten, kdo si chce posichrovat, že do Říše žádný plyn z Ruska nepůjde, ať Putin/Němci chcou nebo nechcou.

Spekulovat kdo to asi tak mohl udělat ale fakt nehodlám.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

27.9.2022 16:11 Reaguje na Petr Eliáš
"I kdyby Němci pod nějakým šíleným tlakem mrznoucích lidí tlaku veřejnosti podlehli – několikatisícové demonstrace jsme už zažili – a chtěli plyn z Ruska kupovat, fyzicky to nebude možné.

Z pohledu energetika je logičtější, že důsledky akce nahrávají Ukrajincům. Na nějakou dobu je vyřazena ze hry konkurenční trasa, tím se posílí význam zásobování přes Ukrajinu. Tam stále ještě ruský plyn proudí. Nezní také logicky, že by si Rusové ničili vlastní majetek. Momentálně těmi plynovody ani nedodávají. Mohli bychom ale přijmout i hypotézu – a to už se dostáváme do konspiračních teorií – že to udělali Rusové, aby z toho mohli obvinit Ukrajince."

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/zahranicni-unik-plynu-z-nord-streamu-je-dilem-specialnich-jednotek-ma-jasno-expert-215488#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=zpravy.sznhp.box&source=hp&seq_no=1&utm_campaign=&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

29.9.2022 09:24 Reaguje na Svatá Prostoto
To co se zdá nelogické jednomu, může být logické pro druhého. Zkuste to vzít z tohoto pohledu.

Russ ví, že do Evropy bude v následující dekádě dodávat prd. A udržovat v chodu rouru, ze které nemá ani rublík, je docela k prdu. Proto, ať se to zdá nelogické jak chce, je pro něho lepší rouru poškodit/zničit, protože to automaticky vyvolá na trhu paniku a cena poletí nahoru. A v současné situaci jsou pro něho prachy důležitější než roura ze které má prd...
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

29.9.2022 09:27 Reaguje na Petr Eliáš
A to, že se z toho dá obvinit USA nebo Ukrajina, je pro RuSSáka bonus.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

29.9.2022 14:41 Reaguje na Petr Eliáš
Úplně stejně by se dalo napsat, že Rusko doufá, že v případě nepříznivých podmínek, například opravdu tuhé zimy, bude situace v Evropě v zásobování plynem tak mizerná, že za obnovení dodávek bude min část států EU ochotna k nějakým ústupkům.

Prostě dokud je zde dopravní cesta, tak zda dodávat či nedodávat je čistě na úvaze dodavatele a on dodávky může zkusit využít jako páku na odběratele. Pokud ale ta cesta není, tak má smůlu nejen odběratel, ale i dodavatel, žádnou páku rázem nemá.

S tou cenou to už není pravda, Rusko dodává už relativně málo a v drtivé většině se jedná o dlouhodobé kontrakty, kde mu růst cen na trzích nepomůže.

Já rozhodně nevylučuji, že to Rusko bylo/nebylo, stejně jako netvrdím, že to byl/nebyl někdo jiný ... konkrétní. Ale pokud jde o +/-, tak to rozhodně pomůže spíš UA, než Rusku.
Odpovědět
JV

Jaroslav Vozáb

27.9.2022 13:13
Pár fotek ze stavby:

https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/foto-jak-se-stavi-plynovod-nord-stream-2/r~28ec4b08616c11eb9c800cc47ab5f122/r~80e3adb0616711eba6f6ac1f6b220ee8/
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist