https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-nekterych-castech-brna-je-vzduch-znecisteny-oxidem-dusicitym
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V některých částech Brna je vzduch znečištěný oxidem dusičitým

10.7.2019 00:26 | BRNO (ČTK)
Vysoké koncentrace oxidu dusičitého naměřilo Centrum pro životní prostředí a zdraví v okolí brněnského městského okruhu a na dalších místech v širším centru města. / Ilustrační foto
Vysoké koncentrace oxidu dusičitého naměřilo Centrum pro životní prostředí a zdraví v okolí brněnského městského okruhu a na dalších místech v širším centru města. / Ilustrační foto
Licence | Volné dílo (public domain)
Vysoké koncentrace oxidu dusičitého naměřilo Centrum pro životní prostředí a zdraví v okolí brněnského městského okruhu a na dalších místech v širším centru města. Zástupci centra a iniciativy Dejchej Brno včera výsledky měsíčního měření na 34 místech představili novinářům.
 

"Zaměřili jsme se na znečištění oxidem dusičitým. Ten vzniká spalováním například v plynových kotlích, spalovnách, elektrárnách, ale ve městech pochází hlavně z automobilových emisí," uvedl odborný konzultant pro ekologická a zdravotní rizika Miroslav Šuta, který projekt Centra pro životní prostředí a zdraví koordinoval.

K měření využilo centrum takzvané pasivní vzorkovače, tedy plastové zkumavky naplněné směsí chemických látek, která je vzduchotěsně uzavřena a otevře se až na místě měření. Vzorkovače byly na 37 stanovištích umístěné čtyři týdny od poloviny března do poloviny dubna. Poté výsledky vyhodnotila odborná laboratoř.

"Výsledky máme ze 34 míst, protože tři vzorkovače se ztratily nebo byly zničeny. Z těchto 34 míst ukázalo orientační měření překročení limitů koncentrace oxidu dusičitého na 11 místech. Limit vychází ze směrnice Evropského parlamentu a je stanoven na 40 mikrogramů na metr krychlový," dodal Šuta.

Limit se týká průměrné roční koncentrace, kterou orientační měření centra nemůže změřit. Přesto měření naznačuje možné problematické oblasti. "Hodnoty přesahující 50 mikrogramů jsme naměřili v ulici Otakara Ševčíka, na křižovatce Bratislavské a Koliště, na Kolišti a na autobusové zastávce Zvonařka," řekl Šuta. Na dalších sedmi stanovištích hodnoty překročily 40 mikrogramů. Šlo o ulice Úvoz, Poříčí, Svatoplukova, Korejská, ale také o místa poblíž obchodních center Futurum a Vaňkovka.

"Znečištění oxidem dusičitým představuje zdravotní riziko. Může způsobovat zánětlivé reakce na sliznicích, snižovat počty bílých krvinek a narušovat tak imunitu a hlavně zhoršuje stav astmatiků a bronchitiků," upozornil Šuta s tím, že výsledky měření postoupí centrum vedení města.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Veronika Skálová
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jan Šimůnek

10.7.2019 13:14
"Limit se týká průměrné roční koncentrace, kterou orientační měření centra nemůže změřit."

Jinými slovy, je to jen bezcenná ekologická lež.
V době kolem letního slunovratu je maximální oslunění, a ten oxid dusičný vzniká fotochemickými reakcemi z jiných látek (v kotlích, motorech atd. vzniká směs oxidů dusíku, NOx, v níž právě fotochemické reakce zvyšují podíl NO3). Mimo toto období je podíl NO3 výrazně menší, protože klesá intenzita a délka (v rámci denní doby) slunečního záření.
Je to tudíž metodicky totálně zprasené, patrně záměrně, aby podpořili environmentální hysterii, kterou ekologové šíří.

Mimochodem, není to tak dávno, co byly příslušné limity (jejichž překročení v nás má vzbudit děs) kritizovány plicními lékaři, protože pokud by skutečně jejich překročení bylo zdravotně významné, tak by každý kuřák musel zaklepat bačkorama po pár měsících. Tyto oxidy dusíku (a další součásti smogu, především oxidačního) se totiž v tabákovém kouři vyskytují v podstatně vyšších koncentracích.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist