https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-nemecku-obzalovali-klimatickou-aktivistku-ktera-potrisnila-obraz-umelou-krvi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Německu obžalovali klimatickou aktivistku, která potřísnila obraz umělou krví

29.11.2022 17:09 | BERLÍN (ČTK)
Ilustrační obrázek
Ilustrační obrázek
Německá prokuratura obžalovala klimatickou aktivistku, která koncem října v berlínské Národní galerii potřísnila obraz francouzského malíře Henriho de Toulouse-Lautreka umělou krví. Informovala o tom agentura DPA. Třiapadesátiletá žena je už dva měsíce ve vyšetřovací vazbě, justice ji stíhá kvůli poškození cizí věci.
 

Žena je vazbě kvůli tomu, že nemá žádné trvalé bydliště, uvedla DPA.

Aktivistka 30. října ve Staré Národní galerii polila červenou tekutinou obraz Klaun, který byl pod ochranným sklem. Poté se rukou přilepila ke zdi vedle díla. Svým činem chtěla upozornit na nutnost boje s globálními změnami klimatu. Galerie odhadla náklady na vyčištění rámu obrazu, stěny a parketové podlahy na 100 000 eur (2,4 milionu korun).

Ekologičtí aktivisté v poslední době často organizují protesty právě ve významných galeriích a muzeích. Letos mimo jiné hodili bramborovou kaši na obraz francouzského malíře Clauda Moneta v postupimském muzeu Barberini, vychrstli rajčatovou polévku na obraz Slunečnice nizozemského malíře Vincenta van Gogha či vylili olej na plátno Gustava Klimta ve vídeňském Leopoldově muzeu. Mnozí se přilepili k řadě dalších uměleckých děl v galeriích od australského Melbourne po Řím.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Zbyněk Šeděnka

30.11.2022 09:06
Názorný příklad toho, kam se ubírá trend ekoteroristických snah. Zničit dílo, které s ochranou přírody nemá nic společného jenom proto, aby na sebe upozornili. Jsem zvědavý, jak z té ekoteroristické pipiny budou vymáhat tu škodu.
Odpovědět
KN

Kristýna Novotná

16.2.2024 05:59 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Naprosto souhlasím. Je to hrozný. Kdyby si radši hleděla svého a snažila se na sebe upoutat svým prospěchem k přírodě. Ale to by bylo moc zdlouhavé. Takhle to měla hned a ještě byla "zajímavá". Kdyby mě někdo takto znehodnotil starožitný obraz, který jsem si koupila z https://www.antikart.cz/ , tak bych byla vzteky bez sebe. Kolikrát to jsou unikáty, které peníze nenahradí.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

30.11.2022 09:33
A tak je to s těmi klimaalarmisty vždy. Hnutí na sebe nabaluje hlavně duševně nemocné lidi a my se setkáváme s projevy jejich šílenství.
Jediní zdraví jsou nejvyšší duchovní, kteří to berou jako formu podpory svého podnikání v zeleném byznysu.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

30.11.2022 12:02
Na to bude šetřit docela dlouho ... :-)
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist