https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-nemecku-rychle-taji-ledovce-z-peti-zustanou-jen-ctyri
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Německu rychle tají ledovce, z pěti zůstanou jen čtyři

18.8.2020 15:06 | BERLÍN (ČTK)
Ledovec Blaueis, jeden z mála německých ledovců.
Ledovec Blaueis, jeden z mála německých ledovců.
Ledovce v německé části Alp rychle roztávají, ze stávajících pěti brzy zůstanou jen čtyři. Rychlost tání se výrazně zvýšila na přelomu tisíciletí, říká podle agentury DPA odborník Christoph Mayer z bavorské akademie věd.
 

Podle posledního měření z konce roku 2018 měly alpské ledovce v Německu plochu 44,6 hektaru a objem asi čtyř milionů kubických metrů. Oproti stavu z roku 2010, kdy se udávalo 70 hektarů, se tak ledovcová plocha zmenšila o třetinu. Ještě před 200 lety se odhadovalo, že ledovce zaujímají plochu 400 hektarů.

Jižní část ledovce Schneeferner v Bavorských Alpách už podle Mayera vlastně neexistuje. "Ledové zbytky zmizí zcela jistě do několika let," řekl. Nedaleko leží Severní Schneeferner, který vznikl rozdělením původně jediného ledovce okolo roku 1900. Dalšími třemi německými ledovci jsou Höllentalferner, Blaueis a Watzmanngletscher. Ten poslední je pak považován za nejohroženější.

Podle Mayera je otázkou, zda Watzmanngletscher může být považován ještě za ledovec, nebo jen za ledovou masu. V ledovci se totiž led pohybuje vlivem zemské tíže podobně jako voda v řece, ale Watzmanngletscher již takřka žádný posun nevykazuje, neboť leží v úžlabině.

Ledovce vznikají dlouholetou kompresí sněhu, kdy napadaný sníh z uplynulé zimy během léta nestačí odtát. Pokud je hromadění sněhu rychlejší než odtávání, ledovec sílí. V uplynulých desetiletích, kdy rostla průměrná teplota, je ale akumulace pomalejší než tání, což vede ke zmenšování plochy i mocnosti německých ledovců.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist