https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-nemecku-se-rozsiruje-sluzba-pronajmu-vanocnich-stromku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Německu se rozšiřuje služba pronájmu vánočních stromků

24.12.2015 01:50 | BERLÍN (ČTK)
Půjčovny vánočních stromků fungují i v Česku.
Půjčovny vánočních stromků fungují i v Česku.
Ekologicky smýšlející Němci mají nyní alternativu k umělým vánočním stromkům. Malá společnost z Düsseldorfu nabízí už druhým rokem pronájem stromů, které jsou po svátcích vraceny do přírody a není nutné je vyhazovat. Služba je zatím dostupná pouze na severozápadě Německa, do budoucna by se ale měla rozšířit na celé jeho území.
 

"Každý rok stojí v německých domácnostech skoro 30 milionů vánočních stromků. Většina z nich je po svátcích nemilosrdně zlikvidována. My se snažíme přispět k tomu, aby Vánoce byly ekologicky udržitelnější. Dodáváme stromky, které si později zase vyzvedneme a vrátíme je do přírody," uvedl zakladatel společnosti Happy Tree Sebastian Schönfeld.

Loni firma pronajala 400 vánočních stromků v okolí Düsseldorfu a Kolína nad Rýnem. Návrat do přírody přestály bez problémů více než tři čtvrtiny z nich. Letos jich nabízí 3000 ve 12 městech na severu a západě Německa, do budoucna chce svou nabídku ještě rozšířit.

Firma nabízí stromky od 125 do 225 centimetrů. Zákazníkům je dodává týden před Štědrým dnem v květináčích s podrobným návodem, jak se o ně starat, aby v bytě nezačaly schnout. Z bytů si pronajaté stromky vyzvedává krátce po Novém roce. "Stromy je možné po Vánocích bez problémů znovu zasadit jen tehdy, když nejsou příliš dlouho v teplých bytech," vysvětlil Schönfeld, proč není možné nechat stromky zákazníkům déle.

Podle něj jsou pronajímané stromky v lepším stavu než ty, které se prodávají v obchodech. "Své stromky už rovnou v květináčích sázíme, proto mají neporušený kořenový systém. Když si v obchodě běžně koupíte strom v květináči, často mu při vykopání ze země bylo nutné kořeny přeseknout, aby se do květináče vešly," řekl Schönfeld.

Firma o stromy pečuje během roku, kdy jsou i s květináči umístěny na stromkové plantáži v Porýní. Pokud některý ze stromů přeroste nejvyšší nabízenou výšku, takže už by se nevešel do běžného bytu, společnost ho vyjme z květináče a přesadí do volné přírody v rámci projektů zalesňování holin.

Půjčovny vánočních stromků fungují i v Česku. Více informací v článku Konec stresu s kupováním vánočního stromku. Můžete si ho vypůjčit


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Jakub Stříhavka
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist