https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-nemecku-zacala-prvni-celotydenni-skolni-demonstrace-za-klima
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Německu začala první celotýdenní školní demonstrace za klima

10.7.2019 00:14 (ČTK)
Celosvětové hnutí Fridays for Future inspirovala svými pátečními protesty před švédským parlamentem 16letá aktivistka Greta Thunbergová, podle které jsou změny klimatu největší krizí, s níž se lidstvo dosud setkalo. / Ilustrační foto
Celosvětové hnutí Fridays for Future inspirovala svými pátečními protesty před švédským parlamentem 16letá aktivistka Greta Thunbergová, podle které jsou změny klimatu největší krizí, s níž se lidstvo dosud setkalo. / Ilustrační foto
Školáci v Kolíně nad Rýnem v pondělí zahájili první celotýdenní stávku za ochranu klimatu v Německu. Dosud byly pro školní demonstrace pod hlavičkou Fridays for Future (Pátky pro budoucnost) v Německu i jinde v Evropě vyhrazeny některé pátky. Školákům v Severním Porýní-Vestfálsku, kde leží i Kolín, začínají letní prázdniny až 15. července.
 

Celosvětové hnutí Fridays for Future inspirovala svými pátečními protesty před švédským parlamentem 16letá aktivistka Greta Thunbergová, podle které jsou změny klimatu největší krizí, s níž se lidstvo dosud setkalo.

V německém Kolíně potrvá školní stávka poprvé po celý školní týden, tedy do pátku. Uzavřít ji má velký protestní průvod historickým centrem města.

Demonstrující žáci, studenti a učni se dnes ještě nemohli sejít na prostranství před kolínským hlavním nádražím, protože tam ještě pokračoval úklid po nedělním průvodu za práva homosexuálů.

Mluvčí místní správy upozornil, že i týden před začátkem prázdnin platí povinná školní docházka. "Povinná školní docházka platí do posledního školního dne," citovala mluvčího agentura DPA.

Na celém světě se páteční školní demonstrace upozorňující na naléhavost problému klimatické změny konají už několik měsíců. V březnu a květnu se mezinárodních koordinovaných stávek za lepší ochranu klimatu zúčastnily statisíce studentů z více než 120 zemí světa včetně České republiky.

Vědecké studie varují, že globální oteplování způsobené skleníkovými plyny má za následek častější vlny sucha a veder, tání ledovců, stoupající hladiny moří a ničivé povodně.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jan Šimůnek

10.7.2019 08:18
Potřebovali by jako prase drbání čtrnáctidenní pobyt v podmínkách bez civilizačních vymožeností, proti kterým fakticky protestují. Tj. vyvézt někam na opuštěný ostrov a nechat je, ať se živí tím, co si uloví (nebo kořínky, které si vyhrabou). Bez mobilní sítě a bez přístupu k internetu.
Odpovědět
ČM

Čech M.

10.7.2019 23:36
Kdyby přišla nová doba ledová, rychle by studentíci pochopili co je větší problém, jestli teplo, nebo zima.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

11.7.2019 09:38
Správný postřeh, protestují proti vlastní rozežranosti. Ale že jim to jde - pusinky krásně vyšpulené, připadají si určitě nesmírně texty:-))
Odpovědět
PB

Peter Banas

11.7.2019 10:51
Za globální oteplování může množství soli v oceánu.
Každý člověk který má jen základní vzdělání by neměl mít těžkosti toto pochopit.
Tento jev tu již byl a několikrát se to stalo.
I bez průmyslové revoluce bez andropogení stopy se stejně globální oteplení dostavilo.
Mnohem více než je tomu nyní ano je pravda že teplota stoupá a stoupat bude.
V období pliocénu na Antarktidě rostly stromy.
Je to pouhých 2,5-5 mil let to není nikterak dlouho z geologického pohledu je to lusknutí prsty.
V této době zde na planetě byly koncentrace skleníkových plynů na obdobné úrovni.
Koncentrace CO2 jsou důsledkem globálního oteplování nikoliv příčinou.
Omezeni spotřeby el. energie nižší emise nic takového nám nepomůže jediné čím dokážeme docílit změny je vrátit sanilitu oceánů do původních měřítek jak tomu bylo před počátkem průmyslové revoluce.
608334642@seznam.cz
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist