https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-novem-meste-na-morave-probehne-vystava-mistnich-odrud-jablek
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Novém Městě na Moravě proběhne výstava místních odrůd jablek

2.10.2017 09:57 | PRAHA (Ekolist.cz)
Sládě, Stýmka, Moravská jadernička, Panenské, Rubín. Gráfštýnské, Grahamovo jubilejní nebo Arcikníže Ferdinand. Matčino. Berlepschova reneta.
Sládě, Stýmka, Moravská jadernička, Panenské, Rubín. Gráfštýnské, Grahamovo jubilejní nebo Arcikníže Ferdinand. Matčino. Berlepschova reneta.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Ekocentrum Chaloupky Krátká
Sládě, Stýmka, Moravská jadernička, Panenské, Rubín. Gráfštýnské, Grahamovo jubilejní nebo Arcikníže Ferdinand. To jsou příklady jablek, která můžete o víkendu vidět na výstavě v muzeu v Novém Městě na Moravě. O akci informuje pořádající ekocentrum Chaloupky Krátká
 

Na dvorku muzea, u „mlýnku“ budou vystavena jablka z Novoměstska, Jimramovska, Světelska, ale také ze Železných hor a Moravského krasu. A pro porovnání i jablka z jižní Moravy. Jablíčka na výstavě doplní několik hrušek. S určováním pomohl známý pomolog z Mendelovy univerzity v Brně Stanislav Boček. Odpolední poradnu povede pomolog z Nového Města na Moravě, pan Janeček.

„Nachystali jsme pro tuto akci vědomostní soutěže pro dospělé i děti,“ říká Marie Sára Rajnošková z pořádající organizace Chaloupky a dodává: „Z odevzdaných soutěžních lístků vylosujeme vítěze, který se může těšit na česáček na ovoce, košík plný panenských jablíček nebo přímo na strom – sazenici jabloně. Výstava jablek je spojena po oba dny s rukodělnými dílnami. Návštěvníci budou moci také ochutnat jablka v karamelu, která si sami připraví."

„Při výstavě bude také vybráno nejkrásnější miss jablko. Jsem zvědavá, jestli lidé vyberou některou drobnou krajovou odrůdu či je zlákají velké plody ze sadů z jižní Moravy,“ přemýšlí další organizátorka Sylva Geffroy. Akce se koná 7.-8. října.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist