https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-odevzdavani-elektroodpadu-je-cr-jednickou-stredni-a-vychodni-evropy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V odevzdávání elektroodpadu je ČR jedničkou střední a východní Evropy

25.12.2010 06:48 | PRAHA (Ekolist.cz)
Tvrzník uvedl, že s 1 600 000 odevzdanými kusy ledniček a mrazniček jsme na pátém místě v Evropě. Vedou Skandinávci.
Tvrzník uvedl, že s 1 600 000 odevzdanými kusy ledniček a mrazniček jsme na pátém místě v Evropě. Vedou Skandinávci.
Foto | Hugo Charvát / Ekolist.cz
Od roku 2005, kdy vznikl kolektivní systém Elektrowin, Češi odevzdali k recyklaci tomuto kolektivnímu systému čtyři a půl milionu vysloužilých elektrozařízení. Celková hmotnost elektroodpadu dosáhla 100 000 tun. Na setkání s novináři to v polovině prosince v Praze uvedli předseda představenstva Elektrowinu Jaroslav Holakovský a generální ředitel Roman Tvrzník.
 

Odpad z Prahy do Dublinu

Sto tisíc tun elektroodpadu představuje stejnou váhu jako 2 lodě Titanic nebo 9 Žižkovských věží. Pokud by se zrecyklované spotřebiče postavili vedle sebe, řada by vedla z Prahy do Dublinu, vedle sebe by zabraly 24x plochu Václavského náměstí. zdroj: Elektrowin

Češi nejpilněji odevzdávají k recyklaci chladicí zařízení – ledničky a mrazničky. Tvrzník uvedl, že s 1 600 000 odevzdanými kusy jsme na pátém místě v Evropě. Každý Čech v průměru odevzdal k recyklaci téměř 1,8 kilogramů chladicích zařízení. První místa patří skandinávským zemím. „Ročně se u nás prodá přibližně 2,5 kilogramu chladicích zařízení na osobu. Češi tak vracejí ke zpracování téměř 80 procent vyřazených ledniček,“ uvedl Roman Tvrzník.

Často recyklované jsou také velké spotřebiče (pračky, myčky na nádobí, sporáky apod.), kterých od roku 2005 skončilo na sběrných místech téměř půl milionu, tedy zhruba 30 000 tun. Malých spotřebičů (např. fénů, vrtaček, mixérů nebo rychlovarných konvic) zpracoval Elektrowin 2 400 000 kusů.

Recyklaci televizí a monitorů v ČR zajišťuje kolektivní systém Asekol, který je partnerem Elektrowinu. Asekol za pět let fungování vybral 60 000 tun elektroodpadu, což představuje téměř dva a půl milionu televizí a monitorů. Nyní má Asekol v ČR skoro 11 500 sběrných míst. V letošním roce je patrný pokles odevzdaných elektrospotřebičů, což vysvětluje manažerka komunikace Hana Ansorgová: „Mírný pokles ve sběru oproti loňskému roku je způsoben doznívající ekonomickou krizí, která zapříčinila pokles prodeje elektrotechniky. Z tohoto důvodu se také prodlužuje životnost spotřebičů, jednotlivá zařízení slouží v domácnostech déle, a proto se jich také tolik v tomto roce nedostalo k recyklaci.“

200 kilo rudy nebo 2 kila elektroodpadu

Ve velkých spotřebičích jsou nejčastěji zastoupeny kovy, které tvoří více než 73 % jejich hmotnosti, 23 % tvoří plasty a zbytek bývá sklo nebo beton. Díky recyklaci je možné až 90 % z těchto materiálů znovu využít a ušetřit tak velké množství nejen nerostných surovin, ale také energie. Pro získání 1 kilogramu železa je třeba vytěžit 200 kilogramů železné rudy nebo zrecyklovat 2 kilogramy elektrozařízení. „Jenom za posledních pět let jsme recyklací elektroodpadu ušetřili více než 10 milionů tun železné rudy a 609 milionů kWh elektrické energie, která by jinak byla potřeba pro výrobu materiálů z nerostných surovin,“ řekl Jaroslav Holakovský za Elektowin a dodal, že za posledních pět let se podařilo zlikvidovat přes 400 tun nebezpečných materiálů, především freonů. Recyklace podle jeho prohlášení ušetřila rovněž 59 milionů litrů ropy.

Asekol  zavádí červené kontejnery na baterie a drobná elektrozařízení.
Asekol zavádí červené kontejnery na baterie a drobná elektrozařízení.
Zdroj | www.amic.cz

Vysloužilé elektrospotřebiče je možné odevzdat ve sběrných dvorech, ve smluvních prodejnách elektra, v mobilních svozech, ale i ve škole, na úřadech nebo přímo na návsi či náměstí. Asekol zavádí červené kontejnery na baterie a drobná elektrozařízení. Příznivý vliv na recyklaci měla kampaň Zatočte s elektroopdadem, která jen letos navštívila 80 města obcí. Zpětně zde Elektrowin odebral téměř 57 tun elektroodpadu. Pro děti a mládež byl určen projekt Ukliďme si svět, do kterého se ve třetím ročníku zapojilo 190 základních a středních škol, které vybraly 116 090 kilogramů. Podle zástupců Elektrowinu dosahujeme v recyklaci elektroopadu ve srovnání s ostatními státy střední a východní Evropy nejlepších výsledků. Stejná situace je také v oblasti televizí a monitorů, informovala Ekolist Hana Ansorgová z Asekolu.

Od letošního ledna do konce listopadu Češi do sběrné sítě Elektrowinu odevzdali 23 480 tun vyřazených elektrospotřebičů. Nejvíce elektroodpadu odevzdali obyvatelé Středočeského kraje a hlavního města Praha, na opačném konci žebříčku lze nalézt kraje Karlovarský a Liberecký. Celkově ale množství zpětně odebraných elektrospotřebičů poklesne zhruba o 5 %. Na vině je pokles prodeje domácích elektrospotřebičů a vzrůst cen druhotných surovin o víc než 50 %.

Odběrem elektroodpadu se zabývá také například Rema Systém, která letos v ZOO Praha vybírala staré mobilní telefony. Za každý telefon pak přispěla 10 Kč na ochranu goril. Síť se rychle rozrůstá a dnes je již možné mobilní telefon odevzdat na mnoha místech po celé ČR. Rema Systém také v případě objednávky zdarma odváží elektroodpad z domácností i od firem. Kolektivní systém Ekolamp, který se zaměřuje na recyklaci osvětlovacích zařízení, se letos stal partnerem osvětlení vánočních stromů v několika krajských městech.


reklama

 
Martin Singr
Vydání tohoto textu bylo podpořeno z Revolvingového fondu Ministerstva životního prostředí ČR. Za obsah je zodpovědná výhradně redakce serveru Ekolist.cz a nelze jej v žádném případě považovat za názor MŽP.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist