https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-orlickych-horach-a-na-prilehle-strane-hranice-v-polsku-zije-nejmene-pet-vlku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Orlických horách a na přilehlé straně hranice v Polsku žije nejméně pět vlků

15.6.2021 16:16 | PRAHA (ČTK)
Fotopasti v Orlických horách poprvé v novodobé historii potvrdily trvalý výskyt vlka loni koncem léta. Ilustrační foto
Fotopasti v Orlických horách poprvé v novodobé historii potvrdily trvalý výskyt vlka loni koncem léta. Ilustrační foto
Foto | Fremlin / Flickr
V Orlických horách a na přilehlé straně hranice v Polsku žije v současnosti minimálně pět vlků. Jde o jedno vlčí teritorium, smečka je přeshraniční. V letošním roce přibylo pozorování vlků hlavně na polské straně hranice. ČTK to řekl koordinátor Vlčích hlídek Hnutí Duha v Orlických horách Jan Drapák. Předpokládá, že i letos vlci v regionu vyvedli mladé.

 
Nepřetržitý pohyb vlků v Orlických horách dokazují stále přibývající nálezy takzvaných pobytových znaků. "Zimní pozorování stop prozradilo v oblasti přítomnost minimálně pěti vlků, zřejmě včetně dvou loňských vlčat. Převážná část pozorování byla letos v zimě na polské straně hranice, zatímco v dubnu a květnu přibývalo stop v Orlických horách," řekl Drapák.

Fotopasti v Orlických horách poprvé v novodobé historii potvrdily trvalý výskyt vlka loni koncem léta. Šlo o záznamy z míst u česko-polské hranice ve střední části hor. Fotopasti loni zaznamenaly dva mladé vlky. "Letošní přírůstky zatím potvrzené nemáme. Důkazy o nich očekáváme později, až se začnou vlčata více vzdalovat od nory," řekl ČTK Drapák.

Ochranáři předpokládají, že vlčí populace se do Orlických hor rozšířila z nedalekého polského Národního parku Góry Stolowe, kde je trvalý výskyt vlků potvrzen několik let. Podle Drapáka vlci v Orlických horách významné škody na hospodářských zvířatech nepůsobí.

"Nacházíme strženou kořist, v podstatě všechny volně žijící kopytníky. O škodách na hospodářských zvířatech letos zatím nevíme," řekl ČTK Drapák. Podle něj je návrat vlka pro místní přírodu výbornou zprávou. "Vlci mají poměrně velký rádius, jejich stopy byly nalezeny například na Anenském vrchu nebo v oblasti vrchu Adam na jihu hor a samozřejmě na polské straně hranice," řekl ČTK Drapák.

Trvalý výskyt vlků v Královéhradeckém kraji byl po 250 letech zaznamenán v roce 2015 u Adršpachu na Náchodsku v západní části Broumovska, o rok později bylo potvrzeno rozmnožování. Za pomocí fotopastí a stopování v uplynulé zimě bylo zjištěno, že na Broumovsku a okolí se mohlo vyskytovat 18 až 24 jedinců. V česko-polském pohraničí mezi Krkonošemi a Orlickými horami žijí vlci dlouhodobě ve třech smečkách, na české straně převážně na Broumovsku. Jedna má jádrovou oblast v Javořích horách, druhá v Národním parku Góry Stolowe a třetí ve Vraních horách.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (8)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

kk

karel krasensky

15.6.2021 17:05
Je vidět,že tajné vysazování uspěšně pokračuje
Odpovědět
kk

karel krasensky

15.6.2021 17:25
Ochranujte,vysazujte zhruba za deset let ne-li dřív se budete upěnlivě doprošovat myslivcu,aby je pořešili.Vlk patří do rozlehlých neobýdlených oblasti jako jsou v Kanadě a Rusku a ne do malého zastavěného hustě obydleného česka
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

15.6.2021 18:37
Vlčků, vlků, já mám sucho v krku... Souhasím s těmi, co to zde nazývají vlkolist, neb nemine týden, abychom nebyli masírováni vlčími zprávami. Žijeme radostněji, tančíme s vlky!-))
Odpovědět
kk

karel krasensky

15.6.2021 18:55 Reaguje na Karel Zvářal
Hlavné,aby byli čipovaní,odčervení,naočkování a netrpěli nemocemi a byli přisíle a v kondici na rdoušení a trhání břich ovcím
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

15.6.2021 19:03 Reaguje na karel krasensky
Na to máme v Česku mozky, které ty zpustlé pastviny zalesní.
Odpovědět
kk

karel krasensky

15.6.2021 19:27 Reaguje na Karel Zvářal
Jojo pak se to bude kosit za dotace z kapes danových poplatníku
Odpovědět
Jan  Knap

Jan Knap

15.6.2021 21:05 Reaguje na karel krasensky
Nemusí jít jen o ovce. Až splaší stádo krav a ty převálcují skupinu cyklistů nebo rodinu s dětmi, to si teprve užijeme. Nedávno jsem viděl, jak podobný útok dopadá, když se krávy snaží nacpat do metrové mezery mezi autem a zdí baráku. Majitel týden nového auta ho měl na odpis. Petrův Zdar
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

15.6.2021 21:16
Vymírá hmyz, ptáci, obojživelníci, ryby, raci drobná zvěř a lidé ochotni
chovat zvířata k vypásáni luk. Naopak narůstají stavy šelem, dravců,
škodné a ochranářů-fanatiků. Budoucnost: výkrm predátorů vysazovanou
potravou a ploty naopak. Lidé za plotem, aby nerušili predátory při konzumaci nabízené potravy a poloochočení predátoři toužící žit mezi
lidmi i ve městech s hojností potravy. Pane Chocholoušek, další
adepti pro váš ústav!
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist