https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-ostrave-zacne-festival-udrzitelne-mody-refashion-potrva-cely-mesic
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Ostravě začne festival udržitelné módy ReFashion, potrvá celý měsíc

30.3.2023 00:59 | OSTRAVA (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Celý měsíc bude letos trvat v Ostravě festival udržitelné módy ReFashion, který začne v pátek a sobotu festivalem ReFashanda v pavilonu A na výstavišti Černá louka. V dalším programu budou například výstavy, tvůrčí dílny či bazary oblečení, sdělila produkční festivalu ReFashion Jana Jílková.
 

Uvedla, že na festivalu ReFashanda se představí zajímaví prodejci. "Festival nabídne bohatý doprovodný program v podobě přednášek, besed a módních přehlídek, ale také workshopy, kde se návštěvníci přiučí řemeslům a tradičním textilním technikám. Součástí ReFashandy je Regionální tržiště s produkty a výrobky regionálních firem a organizací zaměřených na gastro a rukodělné výrobky," uvedla Jílková.

Vstup na ReFashandu je zdarma, otevřena bude v pátek od 09:00 do 18:00 a v sobotu od 09:00 do 17:00. Páteční program bude dopoledne určen žákům a studentům, kteří se například díky pracovníkům Centra tradičních technologií Příbor dozví o textilních materiálech v dobách nouze a uvidí ukázku krejčoviny. "Studenti Střední školy uměleckých řemesel Ostrava-Zábřeh navrhli vlastní kolekci oblečení, kterou předvedou na módních přehlídkách," uvedla Jílková.

Pro širokou veřejnost bude od 12:00 připraveno promítání tematických filmů, přednášky třeba o renovacích krojů či historii textilního průmyslu na Krnovsku nebo módní přehlídka ostravské rodinné značky Marva de Luxe. V řemeslné zóně se po oba dny bude například tkát na ručním tkalcovském stavu či kolíkovém stávku, paličkovat, háčkovat, plést i tisknout pomocí domácích tiskátek.

Slezskoostravský hrad připravuje výstavu ECO? Český design směrem k udržitelnosti. "Od 1. dubna do 31. května můžete zhlédnout několik produktů, na kterých je znázorněno, co tak skloňovaná udržitelnost znamená a zda jsou výrobky opravdu vyráběny s citem k udržitelnosti a šetrně, nebo jde o pouhý marketing," uvedla Jílková.

V komunitním centru Makovice v Ostravě-Porubě se 14. a 15. dubna uskuteční výměna oblečení (takzvaný swap) a tvůrčí dílna s přešíváním, 24. dubna se bude konat také v Sekáči Zábřeh. Celá jarní šňůra swapů Swapuj a šij se pak bude konat v Trojhalí Karolina. "První termín se uskuteční ještě v rámci ReFashion, a to 26. dubna od 16:00. Kouzlo výměny oblečení mohou návštěvníci objevovat také 21. května a 28. června," uvedla Jílková.

V Loděnici ve Slezské Ostravě se 27. dubna uskuteční tvůrčí dílna Správná péče jako základ luxusního šatníku. Galerie výtvarného umění Ostrava bude 29. dubna hostit akci Přines, vyměň a přešij, na kterou budou moci lidé donést oblečení, které už nenosí a je jim ho líto vyhodit. Podrobnější informace a kompletní program najdou zájemci na internetových stránkách festivalu.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist