https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-ostravske-zoo-zije-tretina-vazek-ceska-ukazal-pruzkum
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V ostravské zoo žije třetina vážek Česka, ukázal průzkum

5.9.2020 02:15 | OSTRAVA (ČTK)
Vážky jsou starodávnou skupinou hmyzu, která je na Zemi už více než 300 milionů let. Jako jedny z prvních živočichů opustily vodní prostředí, ale zůstaly na něm vývojově závislé. Na obrázku motýlice obecná.
Vážky jsou starodávnou skupinou hmyzu, která je na Zemi už více než 300 milionů let. Jako jedny z prvních živočichů opustily vodní prostředí, ale zůstaly na něm vývojově závislé. Na obrázku motýlice obecná.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Zbyněk Šíša / Zoo Ostrava
Přírodní areál ostravské zoologické zahrady je domovem více než třetiny druhů vážek vyskytujících se v Česku. V Zoo Ostrava žije 27 druhů z celkového počtu 72 druhů vážek přebývajících v tuzemsku. Prokázal to nedávný terénní průzkum. ČTK to sdělila mluvčí zoo Šárka Nováková.
 

Ostravská zoologická zahrada dlouhodobě usiluje o podporu biodiverzity, tedy udržení biologické rozmanitosti. Kromě chovaných exotických druhů zvířat je tak útočištěm i pro řadu volně žijících živočichů, jako jsou například právě vážky. "Některé patří ke kriticky ohroženým. Tito starobylí hmyzí predátoři jsou nesmírně nároční na kvalitu vody. V areálu ostravské zoologické zahrady se nachází celá škála vyhovujících vodních biotopů pro vážky," uvedla Nováková.

Dodala, že zahrada nabízí například soustavu lesních pramenišť i průtočných rybníků, dále mokřady a tůně, které v ní byly cíleně vytvořeny. Zároveň jsou její součástí prosluněné průtokové tůně v návštěvnické části i zastíněné lesní tůně či retenční nádrže na vodu.

"Díky všem těmto vodním plochám vzniká v jejich okolí mikroklima, jenž zamezuje teplotním extrémům a udržuje v zoo původní zástupce naší fauny. V letech 2019 až 2020 probíhal v zoo terénní průzkum, který prováděl student Přírodovědecké fakulty Ostravské univerzity Jiří Valušák," uvedla mluvčí.

Podle Valušáka patří mezi nejvzácnější vážky, které lze v zoo pozorovat, například vážka žlutoskvrnná, klínatka vidlatá či vážka plavá, která se v regionu vyskytuje jen na dvou místech.

Kromě současných druhů vážek je v zoo k vidění i model vyhynulé karbonské megavážky umístěný v Pavilonu evoluce. "Představuje největší létající hmyz s rozpětím křídel 75 centimetrů. V prvohorách byl obsah kyslíku v atmosféře vyšší, proto vzdušnice - unikátní systém trubiček přivádějící kyslík k orgánům a tkáním - dovedly zásobovat i velká těla vážek. Evoluční tlak však přinutil tyto létající obry ke zmenšování rozměrů," uvedla mluvčí.

Vážky jsou starodávnou skupinou hmyzu, která je na Zemi už více než 300 milionů let. Jako jedny z prvních živočichů opustily vodní prostředí, ale zůstaly na něm vývojově závislé.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist