https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-ostravskych-radvanicich-zacaly-upravy-rybniku-a-okoli
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V ostravských Radvanicích začaly úpravy rybníků a okolí

1.11.2020 00:09 | OSTRAVA (ČTK)
Odbahnění rybníka. Ilustrační snímek.
Odbahnění rybníka. Ilustrační snímek.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
V ostravské městské části Radvanice začaly úpravy dvou rybníků a jejich okolí. Potrvají do dubna příštího roku, lokalita pak bude sloužit ke sportu i relaxaci. Novinářům to sdělil Petr Havránek z ostravského magistrátu.
 

Vodní plochy jsou v nezastavěném území poblíž Léčebny dlouhodobě nemocných a tvoří vstup do tamního lesa. Vodu v přítocích i soustavě rybníků v minulosti znečišťovaly odpady z léčebny. Po vybudování kanalizace a čističky se ale situace výrazně zlepšila. V budoucnu by tak čistší voda v rybnících měla sloužit i k napájení zvířat. Revitalizované rybníky zároveň společně s nedalekým mokřadem napomohou k zadržování vody v krajině.

"V současné době jsou obě vodní plochy ve velmi neudržovaném stavu. Jejich okolí je zarostlé náletovými dřevinami, samotné rybníky jsou zaneseny sedimenty," uvedla náměstkyně primátora Kateřina Šebestová (ANO).

Dodala, že po úpravách vznikne v této části města relaxační a rekreační místo zejména pro obyvatele hustě osídlené části Radvanic, která je v docházkové vzdálenosti. Během úprav se počítá s odbahněním horní i dolní nádrže i opravou hrází. Zpevní se rovněž hrany břehu a upravovat se bude také koryto. Počítá se rovněž s kácením nevyhovujících dřevin.

V nejbližším okolí rybníků, včetně prostor kolem léčebny, budou upraveny lesní cesty, vzniknou tam rovněž odpočinková místa s lavičkami. Úpravy budou stát 5,5 milionu korun.

"Jsme moc rádi, že město zahájilo revitalizaci tohoto území. Zamrzlé vodní plochy dříve děti v zimě využívaly k bruslení, věříme, že se tam s bruslemi opět vrátí. Rybníky se nachází v blízkosti bývalých sadů, které za přispění financí z rozpočtu města i evropských dotací právě také revitalizujeme. Jejich součástí je i kopec, takže za zimního počasí budou moci děti lokalitu využívat k bruslení i sáňkování," uvedl starosta Radvanic a Bartovic Aleš Boháč (SNK RaB).


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

radim buffalo tobias

radim buffalo tobias

1.11.2020 19:32
a že se nikdo nepídí ohledně těch machinací okolo revitalizace rybníku Volný, kdy se vlivem pojíždění těžké techniky utrhl břeh na pískovém podloží a kousek ujel po svahu, takže zas někdo známý dostal zaplaceno za nějakou tu studii a zas někdo známý nákladně břeh sanoval a zcela zbytečně drenážoval a přitom ani nebyl řádně odbahněn za těch cca 8000 000.- co ta nová hráz a zbytečná sanace pár m utrhlého břehu, stála !!! nehledě k tomu že se obec dostala k tomuto majetku patrně i neetickým jednáním.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist