https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-palestinskem-utulku-oslum-spravuji-i-zuby
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V palestinském útulku oslům spravují i zuby

5.4.2021 02:30 | NÁBULUS (ČTK)
Někteří obyvatelé palestinských území ještě používají osly, podobně jako koně, k přepravě nákladů a v zemědělství.
Někteří obyvatelé palestinských území ještě používají osly, podobně jako koně, k přepravě nákladů a v zemědělství.
Foto | Lis Ferla / Flickr
Rákán Sílús každý čtvrtek brzo ráno odchází do útulku, aby se postaral o několik desítek oslů, pro něž se na týdenním trhu v palestinském Nábulusu nenašel kupec. Někteří obyvatelé palestinských území ještě používají osly, podobně jako koně, k přepravě nákladů a v zemědělství, píše agentura AFP.
 

Sílús působí deset let v místní pobočce britské organizace, která si říká Safe haven for donkeys (Bezpečí pro osly) a jejímž mottem je postarat se o zvířata, jež "tvrdě a za málo pracují".

V nábuluském útulku je vykartáčují, okovají a ošetří, říká Sílús, který má diplom ze studia veteriny z nábuluské univerzity An-Nadžáh. "Když k nám dorazí osel, zdarma ho vyšetříme," říká muž, v jehož útulku pro 200 zvířat je jich nyní 30.

Nováčci přicházejí každý čtvrtek, kdy se v Nábulusu koná trh. Kupující chtějí dospělá zvířata a mladé nechávají být, vysvětluje zaměstnanec útulku zásobeného bohatě senem Váil Saláma. "staráme se o ně, než dospějí a než si je zemědělci vezmou," říká Saláma. Z útulku se zvířata adoptují pod jedinou podmínkou - nelze je pak prodat.

Někteří místní do útulku chodí se svými zvířaty, aby je tam nechali ošetřit. Jeden z nich právě přijel vztyčený jako podle pravítka na hřbetu svého bílého osla, který má zraněnou nohu.

"Je to důležité místo, protože na okupovaných palestinských územích je jediné, které se stará o osly," říká muž s hlavou zabalenou v turbanu šťastně, protože tady nebude muset za službu platit.

Organizace na ochranu zvířat má svou pobočku i v Izraeli a jejím hlavním zdrojem příjmů jsou dary. Nabízí možnost vybrat si prostřednictvím internetu jedno zvíře a přispívat na ně 30 dolary (660 korunami) ročně.

K takové adopci je nyní třiadvacetiletá oslice Clara, cenící své krásné zuby na fotografii. "Když sem přišla, měla chrup v takovém stavu, že sotva mohla jíst, kopyta měla zanesená a děsila se ostatních oslů. Po ošetření má kopyta v perfektním stavu, opravené zuby a krmí se ve společnosti ostatních," stojí u jejího popisku.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

JD

Jiří Daneš

5.4.2021 15:59
V ČR se to dělá už dlouhá léta těm s dvounohým.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist