https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-pardubicich-bude-dalsi-verejne-projednani-modernizace-spalovny-v-rybitvi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Pardubicích bude další veřejné projednání modernizace spalovny v Rybitví

31.10.2022 00:48 | PARDUBICE (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Pardubice
V Pardubicích se 14. listopadu bude konat veřejné projednání záměru modernizace spalovny nebezpečných odpadů v Rybitví. O její otevření společnost AVE CZ odpadové hospodářství usiluje již více než deset let. Vedení města také na mimořádném jednání rady znovu vyjádřilo odmítavý postoj k záměru, řekla ČTK náměstkyně primátora Jiřina Klčová (ANO).
 

"Sešli jsme se na radě proto, abychom odsouhlasili odeslání připomínek na ministerstvo životního prostředí, abychom potvrdili, že nadále trvá nesouhlasný postoj města k tomu, aby se spalovna znovu otevřela," uvedla Klčová.

Společnost AVE CZ musela dokumentaci pro posouzení vlivu záměru na životní prostředí (EIA) již dvakrát přepracovat. Ministerstvo životního prostředí ji vrátilo firmě na jaře 2020 a znovu letos v březnu. Podkladům vytýkalo formální i věcné nedostatky, podruhé chtělo zapracovat vyjádření a připomínky, které zazněly na únorovém veřejném projednání záměru. To se uskutečnilo on-line, což samosprávy i jednotlivci rozporovali. Společnost proto zpracovala aktualizované posouzení vlivů na veřejné zdraví, měření hluku, prověřila dopravní napojení či upřesnila spádovou oblast odpadů, které mají pocházet prioritně z Pardubického a Královéhradeckého kraje. Nynější veřejné projednání se uskuteční ve výstavním centru Ideon.

Firma AVE CZ odpadové hospodářství vlastní odstavenou spalovnu od roku 2006, dva roky předtím byla uzavřena, protože nesplňovala emisní limity. Chemička Synthesia ji proto prodala. Od té doby se odpadová společnost snaží o obnovení provozu. První žádost podalo AVE CZ na ministerstvo životního prostředí v roce 2010. Pod protestní petici se v roce 2009 podepsalo téměř 50.000 lidí, ministerstvo životního prostředí po veřejném projednání v hokejové aréně nakonec vydalo záporné stanovisko EIA. Nově plánovaná kapacita má dosáhnout 20.000 tun za rok, což představuje 7500 provozních hodin ročně.

Pardubice se v minulosti proti obnovení provozu spalovny postavily. Se společností jednaly o odkoupení zařízení, zastupitelé ale nakonec neschválili cenu. Odmítli za ni dát 35 milionů korun. Zhruba stejně by stálo její zbourání a sanace areálu. Firma AVE CZ také letos navrhla majetkový vstup do městské firmy SMP - Odpady, kde chtěla většinový podíl, město o návrhu zatím nejednalo.

Proti znovuotevření spalovny dlouhodobě vystupuje i Pardubický kraj. "V programovém prohlášení jsme se jasně zavázali, že nebudeme podporovat jakékoliv rozšíření kapacity spaloven nebezpečného odpadu na území našeho kraje," uvedl nedávno hejtman Martin Netolický (3PK/ČSSD). Spalovna v Rybitví není uvedena ve výčtu spaloven ve schválené aktualizaci územní energetické koncepce Pardubického kraje, nepočítá s ní ani krajský plán odpadového hospodářství na období 2016 až 2025.

Firma AVE CZ odpadové hospodářství patří rakouské společnosti AVE CEE Holding. Aktiva skupiny AVE v Česku v roce 2014 získala společnost EP Industries.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

SV

Slavomil Vinkler

31.10.2022 13:47
Nebezpečné odpady se musí likvidovat. Spálení správným postupem je nejefektivnější. No jo, ale Not In My Back Yard, NIMBY.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist