https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-parku-rochus-v-uherskem-hradisti-byly-vysazely-dalsi-ovocne-stromy-oskeruse
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Parku Rochus v Uherském Hradišti byly vysázely další ovocné stromy - oskeruše

23.10.2022 00:11 | UHERSKÉ HRADIŠTĚ (ČTK)
V rámci akce Stromy pro Rochus byly včera v Parku Rochus v Uherském Hradišti vysazeny další ovocné stromy, a to oskeruše. Obnova areálu o rozloze asi 60 hektarů, který byl dříve vojenským cvičištěm, začala v roce 2010.
 

"Vysazeny byly již tři aleje a dva ovocné sady, které se zaměřují na tradiční staré druhy, které se snažíme do krajiny navrátit," řekla ČTK Michaela Odstrčilová, která má na starosti správu přírodního areálu.

Jeden sad je věnovaný čistě oskeruším. "V mařacké části je ukázkový sad starých odrůd, většinou to jsou jablka, panenské české, jaderničky moravské, ovčí hubička, z méně známých mišpule, kdouloně. V mařacké části nám oskeruše chyběly, takže jsme si je dnes doplnili," uvedla Odstrčilová.

V budoucnu je v plánu ještě výsadba u kaple svatého Rocha a čtvrté aleje, čtyři ramena mají dohromady vytvořit kříž.

Nyní je podle Odstrčilové důležitá zejména údržba a péče o stromy, které pomalu začínají rodit. Ve skanzenu se například již vyráběl mošt z tamních jablek, dříve je organizátoři museli na podobné akce dovážet. "Dnes už sbíráme z vlastního sadu," uveda Odstrčilová. V budoucnu by úroda měla být velká a jednou z možností by mohl být samosběr.

Ve skanzenu se kromě sázení stromů také vyráběly věnce či dlabaly dýně. Pro děti byly připraveny dílny na výrobu draků a lampionů. Kromě moštu mohli návštěvníci ochutnat také brambory pečené v popelu. Nechyběla například ukázka přírodního barvení textilu či práce pasteveckých psů. Lidé se mohli dozvědět o léčivých bylinách, které rostou na podzim, či symbolice stromů.

Muzeum v přírodě Rochus je pro návštěvníky otevřené od roku 2016. Nabízí expozice tradiční lidové architektury z různých období od konce 19. do poloviny minulého století.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

RP

Radim Polášek

23.10.2022 13:02
Na mošt jsou myslím nejlepší zrovna jablka správně dozrálé Jaderničky moravské. Správně dozrálé jaderničky jsou i jinak velmi chutné jablko a současně obsahující větší množství vlákniny než ty dnešní odrůdy.
Kdysi jsme měli jeden strom jaderniček doma na zahradě a protože doma máme moštovací zařízení, mohl jsem snadno zkoušet kvality moštu z jednotlivých druhů jablek. Druhá nejlepší po jaderničkách byla taky stará podzimní odrůda Parména zlatá zimní. Nejsladší další stará zimní odrůda Major. Hned za ní taky postarší ještě socialistická podzimní odrůda Spartan.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist